Gitmo september 2013Detta gästblogginlägg mottas tacksamt från min läkarkollega Leif Elinder som är barnläkare i Uppsala med intresse för miljö, mänskliga rättigheter och öppenhet inom forskning. Han har tidigare publicerat inlägg om att leva under drönare, ett och om att döda barn och ”Släpp Guantanamo-fångarna loss – till Sverige”, om bra beslut i Svenska Amnesty, om fängelseförhållanden och mänskliga rättigheter i USA samt ”2013 – ett ödesår för demokrati och mänskliga rättigheter” och 30 mars om ”Vår skuld till Irak” samt om ADHD 27/6. Han har 28/4 tidigare diskuterat situationen på Guantanamo, som USA:s president år 2008 lovade att stänga. Nu följer en uppdatering med ett nytt inlägg som baseras på en artikel av Glenn Greenwald.

En kort bakgrund För 11 år sedan fördes de första personerna till Gitmo (Guantánamo), det amerikanska fånglägret på Kuba. Sedan dess har sammanlagt 779 personer hållits inspärrade, under tortyrliknande former, i detta läger. De har anklagats för terrorism men inte fått sin sak prövad i domstol. Av dessa fångar har bara ett fåtal gripits av amerikansk militär. De flesta har tagits tillfånga av olika krigsherrar, av säkerhetstjänst, lokal milis och bybor i Afghanistan och Pakistan och sedan sålts till amerikanerna mot kontant betalning.
Guantanamo images

Leif Elinders blogginlägg.Fånglägret på Guantanamo stängs inte. 164 personer hålls fortfarande fängslade där. De flesta har varit fängslade i över tio års tid. Fångarna sitter inlåsta där på obestämd tid (sannolikt livstid) utan att åtalas för något brott och utan möjlighet att försvara sig mot några anklagelser.

Under valkampanjkampanj 2008 lovade Obama – om han valdes till president – att Guantanamolägret skulle stängas inom ett år. Han förklarade då även att fånglägret var dyrt, ineffektivt och kontraproduktivt när det gällde USA:s säkerhet. Det har nu gått över 5 år. President Obama har inte hållit sitt löfte

Våren 2013 startade Guantanamofångarna en omfattande hungerstrejk. Deras liv stod på spel. En grym tvångsmatningsregim genomdrevs. Omvärldens kritik blev allt hårdare.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis

President Obama fann det till slut nödvändigt att återupprepa tidigare löften – om än i utvattnad form. Obama lovade nu – dels att utse en expert på försvarsdepartementet med uppgift att genast ta itu med en helhetslösning på hela fångfrågan – dels att inleda frigivningen av 88 fångar, som USA konstaterat fängslats av misstag och som ansågs helt oskyldiga/ofarliga.

Obama utfärdade löftet för fyra månader sedan. Vad har hänt sedan dess? Inte mycket. Experten på försvarsdepartementet har fortfarande inte blivit utsedd och av de 88 felaktigt fängslande fångarna har bara två frisläppts (till Algeriet). Alla övriga fångar befinner sig fortfarande på Guantanamofånglägret.

Varje gång frågan om de pågående orättfärdigheterna på Guantanamo lyfts fram, så framförs påståendet av president Obamas försvarare att Obama försöker så mycket han kan men att kongressen sätter käppar i hjulet för en frigivning av fångarna. Detta är en ”sanning” som behöver modifieras.

President Obamas plan har aldrig varit att frige samtliga icke dömbara Guantanamofångar utan blott att stänga fånglägret på Cuba och förflytta fångarna till ett för ändamålet konstruerat supersäkert (”Supermax”) fängelse i USA – i delstaten Illinois. Där skulle fångarna fortsätta hållas fängslade på obestämd tid (livstid) utan att möjlighet att få sin sak prövad i domstol.
Frihetsgudinna gråter bild

Skälet för nekad domstolsprövning är – dels att USA:s militär anser att det bevistekniskt är för svårt att få fångarna fällda i en domstol, dels att även om fångarna är helt oskyldiga så finns nu risk de blivit ”för farliga att släppa” pga många års inhuman (ofta tortyrliknande) behandling.

Från en fånges (från andra sidan jordklotet) perspektiv spelar det knappast någon större roll om denne siter inspärrad på livstid i en bur på Guantanamo eller på ett ”Supermax fängelse i Illinois – ett sk. ”Gitmo/Guantanamo/North.” Med andra ord – från rättsliga och humanitära utgångspunkter är president Obamas politiska utspel och stängningsplaner av fånglägret på Guantanamo knappast mer än ett spel för gallerierna.


i Andra om: , ,, , , , , ,

Glenn GreenwaldNew York Times 15/4 Dr Gerald Thomson DN Gunnar Jonsson 4/5 ABC 24/4CBS 27/4 DN 28/4 Jonathan Turleys blogg SKP-blogg Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska