Gaza nära kollaps

Detta är ett nytt viktigt inlägg av Dr. Gunnar Olofsson, en av landets främsta Palestinaexperter. Den 16/6 publicerade vi inlägget ”Stöd COOP Varbergs beslut om bojkott av varor från Israel!” av honom och tio dagar innan kom ”Barnarbete i israeliska bosättningar.”

Artikeln.
Ekonomin i Gaza befinner sig vid randen av kollaps. Det framgår av en vid det här laget välkänd, men ändå inte särskilt uppmärksammad, rapport av Världsbanken. Varför är det så tyst? Var finns alla politiker? Varför reagerar ingen?
Gaza untitled
Israels anfall mot Gaza förra sommaren hade, enligt Världsbanken, en förödande effekt på Gaza –utöver den som redan åsamkats området av 8 års blockad och återkommande militära aktioner. Uppskattningsvis 460 miljoner dollar (3, 8 miljarder kronor) har helt enkelt försvunnit ur ekonomin, och inkomsten per person (GNP) minskade det senaste året med 15%. Gaza har idag en öppen arbetslöshet på 43% – ungdomar 60%! – vilket är den sannolikt högsta i världen. Exporten har i stort sett upphört och tillverkningssektorn minskat med 60%. Omkring 80% av familjerna är beroende av någon slags ekonomiskt stöd, och 39% klassas som fattiga. Av det utlovade internationella stödet till Gaza har hittills bara en fjärdedel utbetalats. Situationen har ytterligare förvärrats av att Israel, som hämnd för att palestinierna bildat en enhetsregering, hållit inne skatter och avgifter avsedda för den Palestinska Myndigheten.

Hade utvecklingen i Gaza varit densamma som i andra medelinkomstländer skulle GNP de senaste 20 åren ha ökat omkring 283%. I själva verkat ligger nivån obetydligt högre (2%) än 1994. Den bristande utvecklingen har drabbat alla områden, men mest byggsektorn som tappade 83% bara förra året. Jordbruket minskade med ungefär hälften.

Mänskligt är katastrofen enorm. Människor lever fortfarande i ruiner av raserade hus som inte kan byggas upp, barnen går i skift i skadade skolor, elektricitet och vattenförsörjning fungerar bara delvis och människor lider av bristtillstånd och sjukdomar till följd av ohälsosam och förgiftad miljö, brist på varor och nödvändiga mediciner. Till detta kommer de psykologiska effekterna av att leva inspärrad, ökat våld och motsättningar inom familjerna, flykt till religiös fanatism, ständig oro för nya militära angrepp. En stor del av Gazas befolkning lider nu av det vi kallar post-traumatiskt stressyndrom.
Palestina 8karta2
Det är uppenbart att någonting måste göras, och i nuläget stävar trålaren ”Marianne” av Göteborg mot östra Medelhavet för att, tillsammans med andra fartyg i den internationella ”Frihetsflottan”, ännu en gång försöka bryta blockaden av Gaza. Det är viktigt att detta lyckas, att världen visar att blockaden av Gaza är oacceptabel och måste brytas. I ord har detta redan sagts vid många tillfällen av FN, EU, den svenska regeringen och andra – men ingen har hittills agerat.

Regeringen, de politiska partierna och EU måste nu klart och tydligt varna Israel och hota med åtgärder om man än en gång försöker stoppa fartygen från att nå Gaza. Man måste deklarera att människorna i Gaza har precis lika stor rätt till handel och kontakter med omvärlden som alla andra, och själva följa upp med egna insatser för att få in förnödenheter i och underlätta exporten från Gaza.

Gör man inte det blir man oåterkalleligen själva en del av problemet, och kan inte undgå historiens dom.

i Andra om: ,, , , , , , , , ,, ,

John Pilgers artikel i Counterpunch Om Mads Gilbert i SvD John Pilgers hemsida Washington Post 24/7 GlobalresearchPalestina-grupperna på FacebookDemonstrationer i Tel Aviv DN Debatt 10/8 Counterpunch 6/8 Noam Chomsky 7/8 Guardian 7/8Israels krigsförbrytelser Nyhetsbanken 8/8 Lutz rapport Järnbastionen Palestinagrupperna 1/8PSG StockholmSRProletären FF DN Debatt 10/8 Carl Bildt i DN Debatt 31/7 CNN-bilder Henrik Linde på Knut Lindelöfs blogg Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7

  15 comments for “Gaza nära kollaps

 1. Ässet
  26 juni, 2015 at 17:50

  Ja, EU borde eskortera Ship to Gaza med militära örlogsfartyg. Detta skulle ge den israeliska ockupationsmakten en välförtjänt näsknäpp.

  • Robert
   26 juni, 2015 at 23:21

   Det var väl Jordanien som ockuperade Västbanken och Egypten som ockuperade Gaza? Detta skedde om jag läst historieböckerna rätt mellan 1949 till 1967
   1967 anföll man åter Israel men förlorade sina krig o tappade då mark till det försvarande landet Israel.
   Krigets lagar (finns faktiskt) säger att den som blir anfallen o vinner har rätt till de landområden man erövrar i ett försvarskrig

   • 27 juni, 2015 at 13:46

    Stämmer angående ockupationen av Gaza 1949-67 efter vad jag vet.

    Wikipedia ang kriget 1967. Det var Israel som anföll. I ett stort antal FN-resolutioner genom åren har majoriteten av världens stater beslutat att 1967 års gränser, före kriget är de korrekt.
    ” I en överraskningsmanöver blockerade Egypten under Nasser Tiranasundet och förflyttade trupper till Sinai (och bröt därmed avtalet om demilitarisering av Sinai och skickade även hem FN:s observatörer). När det stod klart att de arabiska arméerna hade samlats vid Israels gränser gjorde sig landet klart för strid. Under ledning av general Moshe Dayan gjorde Israel ett anfall och besegrade de arabiska arméerna på sex dagar och befäste Israels militära överlägsenhet i Mellanöstern. Sexdagarskriget fick till följd att ytterligare ett stort antal palestinier flydde samt att Jordanien förlorade kontrollen över Västbanken och Egypten förlorade Gazaremsan samt Sinaihalvön.

    Kriget benämns från Israels sida som Sexdagarskriget, och från palestinsk sida som Junikriget.

    Det är till följd av detta krig som Israel ”ockuperar” Västbanken. Enligt FN:s säkerhetsråds resolution 242 som togs några månader efteråt, är det bland annat ”förbjudet att skaffa mark genom krig”. Detta gör att den fortsatta ockupationen av Västbanken kan betraktas som olaglig enligt FN

   • Peter Grafström
    29 juni, 2015 at 17:58

    Robert
    Jordanien lurades av Israel att anfalla genom falska Israeliska radiomeddelanden.
    Det amerikanska radiospaningsfartyget som angreps av Israel märkte vad som pågick och försåg araberna med info vilket Israel såg sig hotade av. Detta gör inte Jordanien till oskyldiga men som helhet var kriget enligt Israeliska insiders en lyckad provokation från Israels sida. Israels ledare omedelbart före kriget var helt emot eftersom det inte fanns någon legitim anledning bara en önskan om mer territorium.

 2. G S
  26 juni, 2015 at 19:37

  Ett rike som är i strid med sig själv kan aldrig bestå. Gaza blir till grus. Israel består.

  • Thomas Åkerblad
   26 juni, 2015 at 20:45

   Ockupationsmakt? Gaza är inte ockuperat. Däremot är det satt i ”karantän” av både Israel och Egypten.

   • 27 juni, 2015 at 13:35

    Wikipedia skriver ”Gaza has been subject to military occupation by Israel since 1967”. Jag hinner inte just nu svara mer utförligt, och det finns olika uppfattningar i frågan.

  • Klockan tickar
   27 juni, 2015 at 11:46

   Israels dagar är räknade – staten är självmords benägen och därför kommer den att implodera.

 3. 27 juni, 2015 at 20:37

  På min (Anders R) förfrågan har Palestinaexperten Gunnar Olofsson lämnat följande information:
  Jordanien har dessutom senare formellt avsagt sig alla anspråk på Palestina. G

  Den 27 juni 2015 20:09 skrev Gunnar Olofsson :

  ”Mja, Jordanien har väl aldrig ockuperat Palestina. Däremot blev Jordanien (”Transjordanien”, till skillnad från dagens Palestina ”Cisjordanien”) ett fritt land när det brittiska mandatet över området upphörde. Delningsplanen 1947 stipulerade en palestinsk stat inom gränser som drogs så att 56% av Palestina tillföll den judiska befolkningen (30%) medan 42% blev arabiskt Palestina (70% av befolkningen) och Jerusalem skulle behållas under internationell kontroll. Redan i slutet av 1947 iscensatte judiska paramilitärer (Haganah, Stern, Irgun) en omfattande aktion mot delar av det som skulle bli Palestina, rensade över 500 samhällen och fördrev över 700.000 människor (läs gärna Ilan Pappes bok och mina egna artiklar om detta) och det hela avbröts först när de olika arabarméerna ingrep. Vid stilleståndet, och Israels utropande, 1948 hade israelerna erövrat totalt 78% av territoriet. Det är där vi står nu…G. ”

 4. Åke W Bergh
  27 juni, 2015 at 21:18

  Otroligt! Här har sionisterna hela ”allmänpressen” till sitt förfogande, – håll er där med er ”historia”!
  Den kan bara ostört pumpas ut i en fullständigt sionistkapad miljö. Israel är paria i resten av världen och deras krigsbrott kan bara pågå med hjälp av USA:s veton i FN – 41 stycken vid det laget. Ett oslagbart rekord. Om nu inte Sions Vises Protokoll skrevs av judar, varför måste man då, som nu , följa huvudpunkten att behärska medierna följas till sista bokstaven? Vem har bett om det? Vad har svensk opinionsbildande media med Israel att göra – till den milda grad att t o m att svenska folkets public service prompt måste kapas för att sprida dess desinformation!? Vad är ni rädda för? Svenska folket står för solidariet med förtryckta folk som palestinierna. Oberoende av sionistisk mediakontroll och de korrupta politiker som tillsätts av dessa importerade krafter. Suveräna stater ska suveränt styras av folket och ingen annan!. Det finns till och med riksdagsbeslut på!

 5. Gösta Lilja
  28 juni, 2015 at 09:58

  Det vore intressant att få reda på vilka som fixade fram delningsplanen. FN kanske? Som i rummet bredvid satt och filade på ”folkrätt och mänskliga rättigheter”? I stället för raka streck typ Afrika verkar den palestinska delningsplanen vara ett resultat av studier i ämnet Random Walk. Till avdelningen onödiga (enligt msm) kunskaper hör att FN:s säkerhetsråd aldrig ratificerade delningsplanen. Rent juridiskt hör den alltså hemma i papperskorgen. En annan onödig kunskap är att invandrare och flyktingar från Europa ägde mindre än 10% av marken i den tilltänkta judiska staten. Därför sa naturligtvis araberna nej till att överlåta den lagstiftande och verkställande makten i händerna på invandrande européer med stora behov av mark och egendom. Folkrättsbrotten som än i dag utövas av sionisterna med stor hjälp av västvärlden är inte längre möjligt att förstå. Ett passande namn på dagens människohantering är ren och skär sadism.

  • Anonym1
   29 juni, 2015 at 08:35

   Israel toppar listan på krigsförbrytare under 2014.

   ”Israel was the single largest user of explosive weapons among international states in 2014 as a result of its war on Gaza, a London-based NGO said this week, providing further testimony to its devastating use of force on the coastal territory last summer.

   In a report entitled ‘Explosive States: Monitoring explosive violence in 2014,’ Action on Armed Violence said that Gaza — together with Iraq, Syria, Nigeria, and Pakistan — saw one of the highest number of global casualties from explosive weapons as a result of Israel’s use of military force during Operation Protective Edge.

   The majority of the 2,200 Palestinian victims during the war – including 500 children — were killed by explosive weaponry, with 53 percent killed by aerial weapons such as bombs, missiles or airstrikes and 47 percent by ground or naval artillery shelling, AOAV said.

   Gaza accounted for a staggering 35 percent of global fatalities from aerial explosives and experienced the largest increase in civilian deaths from explosive weaponry in 2014 — in line with a five percent rise in total casualties worldwide.”

   Källa. Global Research

 6. 29 juni, 2015 at 10:13

  Strax efter midnatt kapades Marianne av Göteborg av israelisk militär på internationellt vatten omkring 100 nautiska mil (ca 1800 km) från Gaza. Enligt israeliska militärens officiella hemsida ”eskorteras” fartyget nu till israelisk hamn.

  • Pirates of the Mediterranean
   29 juni, 2015 at 10:46

   Piratstaten Israel har sin vana trogen kapat Ship to Gaza på internationell vatten. Den dystra men talande sanningen är den att svenska staten, FN och alla andra som gycklare som annars snackar om ”respekt för folkrätten” och säger sig ”värna om mänskliga rättigheter” kommer att vara tysta som graven om staten som har gjort sig känt som Pirates of the Mediterranean.

   Bojkotta piratstaten Israel!

   • 29 juni, 2015 at 17:17

    I den här situationen, med ett fartyg beslagtaget och besättning och passagerare internerade utan att det finns någon laglig grund, måste vi begära att den svenska regeringen gör något. En minimiåtgärd vore att Israels ambassadör kallas upp till UD för att motta en protest mot detta övergrepp mot ett svenskt fartyg och svenska medborgare. Att Sveriges ambassadör kallas hem från Tel Aviv ”för konsultationer” skulle också vara en lämplig markering.
    (Tillägg, beträffande min föregående kommentar: 100 nautiska mil (sjömil) är cirka 185 kilometer, ingenting annat.)

Comments are closed.