Gaddafi häktad i sin utevaro
Gaddafi har tidigare hävdat att han inte är Libyens statschef, men plötsligen är han det om man ska tro landets regering. Nämnas kan att landets regering är liktydig med Gaddafi.

DN/TT: ”Libyens regering backade på söndagen från ett tidigare uttalande med erbjudande om att hålla folkomröstning om ledarens framtida roll. Muammar Gaddafi är det libyska folkets historiska val och han kan inte ställas åt sidan, sade regeringen i ett uttalande.”

Alla tidningar berättar att den internationella brottsmålsdomstolen i Haag nu har efterlyst Gaddafi, det är bra eftersom det i så fall blir lättare för US Navy Seals att hämta ut honom från hans tält eller var han nu befinner sig.

Med tanke på att så många vill honom illa så kan det tyckas märkligt att inte en enda av dessa lyckats ge USA de koordinater som löser problemet, det skulle inte behöva vara något större problem för världens starkaste krigsmakt att skicka några laserstyrda bomber. Antingen är inte dessa vapensystem så precisa som man vill göra gällande, eller så finns det utomordentligt få förrädare runt Gaddafi.

Bägge dessa konstateranden rimmar illa med den information som delges oss, och vad det beror på vet inte jag. Kanske ansträngningarna ökar nu när ICC agerat, för det sista som vissa länder vill är väl att han ska sitta i Haag och berätta om alla överenskommelser han ingått med deras regeringar?

it Andra om: , , , , , , , , dn svd ex ab sr


11 svar till “Gaddafi häktad i sin utevaro”

 1. Varför i herrans namn skall Gaddafi ställas inför rätta och inte Bush eller USA för brott i Irak och Afghanistan. En kille riskrar livstid för att han avslöjat USA:s mörka sidor i kriget mot Irak, bland annat. Frankrike och Storbritannien har på uppdrag av Barack Obama tävlat om vem som först kan bomba livet av Gaddafi med familj genom att bomba deras bostad och Tripoli. Någon jädrtans rättvisa får det väl ändå vara. Sverige hjälper till med Jas Gripen även det lika illa. Guantanamo inte att förglömma. Världen är sjuk inklusive vår egen regering.

  • Jag håller verkligen med; någon jädrans rättvisa får det lov att vara.
   Om jag har förstått det hela rätt (rätta mig annars) så står varken USA eller Libyen under Internationella brottmålsdomstolens jurisdiktion, m a o de kan inte dömas av den. I detta fall så har FN:s säkerhetsråd givit ICC i uppdrag att åtala Kadaffi (vilket tydligen skall vara enligt regelboken).
   Men hur tror ni att det skulle gå om säkerhetsrådet skulle ta upp en begäran om att USA (valfri president eller utrikesminister) skulle ställas inför rätta.
   Självklart skulle då USA lägga in sitt veto och undanröja en rättegång.
   En domstol inför vilken alla stater (eller människor) inte är lika är inte en rättfärdig domstol, alltså bör man inte stödja den – enligt mitt sätt att de på det.
   Att amerikanarna har mage att först inte stödja ICC, sedan genom säkerhetsrådet ändå låta ICC efterlysa Kadaffi är värsta formen av hyckleri. Att de samtidigt kan bomba Libyen (själva eller genom ombud) för att få bort Kadaffi trots att FN-resolutionen inte ger något stöd för detta är för magstarkt för mig. Det är knappast Kadaffi som är den största skurken i den här affären.
   Amerikanarna har ju dessutom använt hot mot enskilda stater för att dessa inte skall åtala några officiella amerikaner i respektive länder.
   Det är rövarmetoder och en rövarmentalitet som alla borde kunna förakta och förkasta.
   Vänligen, Rickard

 2. Läs igenom reglerna för kommentarer! Har du något att säga så säg det!

  / Jinge

 3. ”Gaddafi häkad i sin utevaro”

  Är en helt underbar ”statement”. Kunde inte skrivit mer fel själv! ;)

  Tranporterad mig till Vermdö.

  • Är en helt underbar ”statement”. Kunde inte skrivit mer fel själv! ;)

   Nää, åklagare uttrycker sig så. Utevaro eller frånvaro utifrån dagsbehovet…

 4. Helt fel att gripa Gaddafi. Han är troligen en av de bästa ledarna och har gjort mycket bra saker för sitt folk. Det man också måste förstå är att anfallet ifrån västmakterna på Libyen endast har två orsaker. Den första är att försvara petrodollarn (att oljan säljs i USA dollar). Den andra är att stoppa Gaddafis försök att skapa en guld-backad valuta (gulddinarer) för Afrika. Några andra skäl finns inte. Men det är naturligtvis helt avgörande för USA att oljan säljs i USA-dollar. Annars så är ju USA som nation slut

 5. Det hade varit bra om inte Internationella brottsmåldomstolen varit en sådan råttbo sedan Luis Moreno Ocampo tagit över. En sådan skurk som bara agerar på knapptryckningar från USA. USA som inte ens erkänner honom. Han bara sitter och väntar på att få släpa arabiska ledare till Haag. Men han är avslöjad. Sudans president som är efterlyst av Ocampo besöker Kina idag. Det säger en hel del om den ställning som ICC fått på sistone.

  Turerna kring rättegången för Hariri har hängt som ett svärd över libaneserna huvud i många år nu och hotar att vilken dag som helst sätta eld på Libanon och hela Mellanöstern. Hans yttersta mål, och hans uppdragsgivares är att släpa Hizbollah och Hamas till Haag. Men det kostar ingenting att drömma.

 6. Krigsförbrytare här och där –likhet inför lagen?

  Nu har beslut fattats att ställa Ghadaffi inför rätta för övergrepp mot den egna befolkningen. Fyra ledare för de röda khmererna ställs inför rätta i Pnom Penh. Bra att stora övergrepp beivras och straffas, eller hur? Tycker jag med.

  Men varför slipper andra fula fiskar undan? Konflikten i Kampuchea inleddes med att USA i sitt angreppskrig mot Vietnam och Laos våren 1970 utan krigsförklaring angrep Kampuchea med bombanfall, störtade den mångåriga demokratiskt inriktade kung Sihanouk och etablerade en diktatur under ledning av Non Lol. Under det inbördeskrig som följde dödades många tusen oskyldiga invånare i Kampuchea av USA:s bomningar. USA fällde under några år i Indokina mer bomber än som fälldes under andra världskriget, och 1-3 miljoner människor dödades, sedan landet först förkasta Geneve-överenskommelsen om fred 1955. I rättvisans namn och om man har en sträva efter likhet inför lagen borde t.ex. Henry Kissinger, dåvarande utrikesminister i USA också ställas inför rätta.

  I anfallskriget mot oljerika IRAK av USA och Storbritannien har 1 miljon människor dödats, och statsapparat och infrastruktur slagits i spillror. Än fler finns på flykt. I angreppskriget mot råvarurika Afghanistan, som USA och allierade inklusive Sverige bedriver efter att ha utvidgat en FN-resolution in absurdum har tusentals civila dödats, bl.a av de förarlösa planen ”drones”, vars användning kartigt ökat under Obama.

  Ställ även Kissinger, Bush, Cheney och Obama inför rätta! Tillämpa likhet inför lagen!