Gå och vaccinera dig!

Idag satsar Aftonbladet på att informera sina läsare om Svininfluensan och vaccineringen mot sjukdomen. Själv vaccinerade jag mig för snart 12 dygn sedan så antagligen har jag redan uppnått en viss immunitet, och eftersom jag har skrivit om influensan ett antal gånger så har jag haft tillfälle att ta del av andras uppfattningar om både sjukdomen och vaccineringen.

Aftonbladet har konsulterat Professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket som svarar på många av de vanligaste frågorna om vaccinet och dess effekter. Han berör också perifert argumenten för och emot vaccinering och någon av besökarna här hävdade att utan vaccinering skulle 18 000 svenskar avlida av svininfluensan. Oavsett hur en sådan siffra är beräknad så kan man konstatera att sjukvården skulle sluta fungera vid en långt lägre nivå. Sverige har inte resurser att vårda så många allvarligt sjuka, vi har redan innan svininfluensan lägst antal sjukhussängar per hundratusen innevånare i EU.

I Tyskland avråds gravida från att vaccinera sig, det känner jag inte till om det förekommer alls i Sverige. Tvärtom så rekommenderas gravida att vaccinera sig. Men i Tyskland diskuterar man också om man verkligen ska vaccinera sig, något som jag tycker är underligt. Om sjukdomen uppvisar ett allvarligare förlopp, med bland annat svår lunginflammation som följdsjukdom så verkar det i högsta grad rimligt att man skyddar sig. Om inte annat så för sina anhörigas skull.

En annan lustig effekt som man skriver om är att friska tränger sig före i vaccinationskön. Jag vet inte om min uppfattning stämmer, men jag tror inte att det förekom någon särskild kontroll av om man tillhörde riskgrupperna när jag vaccinerade mig. Man hade satt upp skyltar i mitt närsjukhus och när man väl kom dit fick man fylla i ett papper där man fick redogöra högst schematiskt för hälsotillståndet. Jag fick intrycket att vem som helst kunde gå dit och hävda att man borde vaccineras pga. t.ex. hjärtbesvär.

Det som överraskat mig personligen allra mest är den mytbildning som har varit om influensan. Jag har sett människor som på fullt allvar hävdar att det är en viss folkgrupp som försöker behärska världen genom att föra in ett

h1n1

främmande preparat i kroppen på medborgarna. Jag ser det som ett underbetyg åt den svenska psykiatrin. Man upptäcker inte knäppskallar tillräckligt tidigt. Sedan göder förstås Internet en hel massa troll, människor som vill ha uppmärksamhet och får det kortsiktigt genom att påstå en massa saker som att läkemedelsindustrin ligger bakom detta pandemiutbrott.

Jag har läst mängder av sådana uttalanden, några är säkerligen ett resultat av att Svininfluensan oroar människor, men epitetet ”foliehattar” är välfunnet. Många av dem som yttrar sig tror säkerligen att sjukdomen beror på små gubbar uppe i rymden som kan höra vad människor tänker, och liknande teorier. Min egen uppfattning är glasklar, och jag vet att några som kommenterar denna text kommer att skälla på mig för den. Man beskyller mig för att ”ha gått på” läkemedelsindustrins reklamkampanj. Men håller man sig inom netiketten så får man givetvis den sortens kommentarer publicerade också, men en sak är säker, jag tycker att alla som kan ska vaccinera sig så fort som möjligt.

——

För övrigt hoppas jag att de Rödgröna gör bygget av en svensk vaccinfabrik till ett vallöfte. Idag är det H1N1, vad som kommer i morgon vet vi inte.

intressant Andra om: , , , , , , ab123 dn123 svd12 ex1 t

  45 comments for “Gå och vaccinera dig!

 1. Ulf
  26 oktober, 2009 at 18:58

  en på 100.000 dör säger han, Liliemark (som dessutom tycker synd om dom som dör…). Det borde bli under 100 pers i Sverige. Men vad vet man? Det dör fler en vanlig vinter. Det vet man.
  Vilka som ligger bakom detta vet man också. WHO. Dom behöver mer anslag. Vart annat vart tredje år typ.

  • 26 oktober, 2009 at 19:02

   Statistiken säger väl 0,5 promille. En av 2000 som insjuknar. Men eftersom vi haft 20000 insluknade redan och bara 4 dött så ser siffran ut att vara lägre. MEN om hundratusentals samtidigt blir sjuka så svänger siffran snabbt.

   F.ö. så är siffran i praktiken 20 på 100 000. Undrar hur han kom fram till ett så tokigt resultat?

   • 26 oktober, 2009 at 19:26

    Nu är det inte riktigt så enkelt att man kan räkna på under 100 personer eller vilken siffra man nu kan enas om som dödstal. Om vi får ett stort antal smittade så kommer sjukvården bli kraftigt överbelastad och kommer inte kunna ta hand om alla, på ett bra sätt, som får svåra problem med smittan. Respiratorer och ECMO-platser finns det inte i överflöd av.

    Sedan undrar jag, Jinge skulle kanske har frågat istället.
    ”Vilka som ligger bakom detta vet man också. WHO. Dom behöver mer anslag. Vart annat vart tredje år typ”
    Finns ingen som helst grund för det påståendet, utan det är ett rent falsarium.

   • EA
    27 oktober, 2009 at 09:20

    Siffran avser 1 död per 100 000 invånare, inte influensasjuka.

 2. 26 oktober, 2009 at 19:58

  Influensan är en av de mildare. Färre döda och hospitaliserade i t.ex. Australien än i en vanlige influensasäsong. Och ett vaccin som att döma av forskningen om influensa (Cochrane Institute) är overksamt.

  • 26 oktober, 2009 at 20:47

   Nu är det här vaccinet så pass nytt att det knappast kan finnas med där på Cochrane Institute. Inte när jag tittade där senast. Och det är ungefär samma sak du konstaterar på din egen blogg. Dvs att det inte fanns vaccin att tillgå så därför kan man inte uttala sig om effekten av vaccinering.

   Om du syftar på deras tidigare undersökningar av vaccinering så talar den för att vaccinering fungerar bra. Problemet här är att man måste titta på vad som står i källan, inte vad folk som länkar till den påstår. När man tittar på grundkällan upptäcker man ofta att källorna säger en helt annan sak än vad den som länkar påstår. Men om du har andra nya uppgifter är du välkommen att skriva de här, om Jinge går med på det, eller så mailar du till mig. Min adress lär du nog hitta lätt.

 3. Patrick
  26 oktober, 2009 at 20:35

  Det har avlidit färre i Sverige av influensan än personer som har avlidit efter dom har vaccinerat sig. 2 st har dött av influensan medan 4 har avlidit strax efter att dom vaccinerat sig. Visserligen inte bekräftat att det är vaccinets fel, men ändock. Själv har jag aldrig vaccinerat mig för influensa så det tänker jag fortsätta med.

  • 26 oktober, 2009 at 20:43

   Det är väl fyra som dött av influensan? Av 18000.

   I Norge är det åtta på färre insjuknade.

   • munch
    27 oktober, 2009 at 06:37

    nej, det 4 som har dött strax efter vaccinationen.gawa

  • 26 oktober, 2009 at 21:12

   Med tanke på att det dör i snitt 250 personer per dag i vårt land. Och de flesta av ålder eller sjukdomar som är allvarliga är fyra döda inte speciellt anmärkningsvärt. Inte när man tar i beaktande att vi pratar om över 200.000 (har tyvärr inte exakt siffra där, men med tanke på 500.000 utlevererade doser i första omgången så kan vi hålla oss till 200´) vaccinerade på två till tre veckor. Under två veckor dör med andra normalt 3.500 personer. Med tanke på att riskgrupperna är en prioriterad grupp vid vaccinering är dödstalen ovanligt låga.

 4. Ulf
  26 oktober, 2009 at 20:41

  Nu gör du felet att du använder kommentarsfunktionen som privat brevlåda. / Jinge

 5. flagga
  26 oktober, 2009 at 23:31

  1. Jinge, kan du inte färgkoda de meddelanden som du infogat i andras kommentarer.

  2. Själv ska jag precis till att börja leta efter vad som låg bakom beslutet att sätta gravida på listan av grupper som ska gå före och varför man inte gör som i tyskland.

  3. Det värsta med att försöka hitta information om farorna med vaccinationen är att så fort man hittar någotn (eller något) med något som kunde vara en poäng drunknar denne direkt i foliehatter och/eller ”antifoliehattar” (personer som är så ivriga att motargumentera med foliehattar att de uppvisar samma patologiska beteende somfolihattarna).

  • 27 oktober, 2009 at 05:40

   Jinge, kan du inte färgkoda de meddelanden som du infogat i andras kommentarer.

   Inte i nuläget, för bökigt.

 6. el persson
  26 oktober, 2009 at 23:59

  Idag har jag begått min medborgerliga plikt och blivit besprutad mot Adam Helgett Niklasett.

  Så nu är det bara att sitta och fundera över biverkningar.

  Skulle jag de anrokcev etsamrän böjra srkvia bkaälengs eller någott annatt 7ktt så larma Aftonbluddret!

  • 27 oktober, 2009 at 05:36

   Skulle jag de anrokcev etsamrän böjra srkvia bkaälengs eller någott annatt 7ktt så larma Aftonbluddret!

   Strenhårt, och hösta in tipspengarna… :-)

 7. Fluffy
  27 oktober, 2009 at 01:13

  Gravida i tyskland rekommenderas inte att vaccinera sig med vaccin innehållande adjuvans (det är ett tillägg som påskyndar ”vaccinationsaktiviteten” i kroppen). Det har använts i ett eller två decennium i europa utan några uppmätta risker, i staterna är det förbjudet.

  Varför gravida i tyskland ska ha vaccin utan adjuvans är ytterst oklart.

  • palle
   27 oktober, 2009 at 08:31

   I morse i P! pratades det om just vaccineringen i Tyskland. Anledningen till att inte vaccinera gravida och barn sägs vara att vaccinet är inte tillräckligt testat. Det finns en annan vaccin utan kvicksilver och annan mojs som anses vara säkrare och vältestat och som köptes in till tyska regeringen, militären osv. Den kostar dock mera…

   • Fluffy
    29 oktober, 2009 at 14:21

    Bah, det där är ett sammelsarium av krafs. Vaccinet utan kvicksilvret är samma vaccin utan det medel som finns i på grund av att det är 20 doser i varje ”burk”, dvs man använder en ny ren spruta för varje injicering men av säkerhetsskäl så har man ett medel som ska se till att inget biologiskt materian kan spridas från vaccinering till vaccinering, dvs vaccinet utan kvicksilver kommer i doser om en dos. Medlet används normalt när man vaccinerar flertalet samtidigt och har använts mot gravida tidigare.

 8. palle
  27 oktober, 2009 at 08:27

  Det har framgått i undersökningar att hälften av svenskarna inte vill vaccinera sig även innan det kom fram att vaccinet inte är så vätestat som brukligt. Antagligen är biverkningarna inte värre än vanlig influensavaccin inehållandes kvicksilver och andra godsaker (som inte förekommer i svenska vacciner längre – undantag har visst gjorts för grisavaccinet om jag har förstått saken rätt). Grejen är att vaccineringen i sig är helt onödig.

  • 27 oktober, 2009 at 09:07

   Det förekommer inte svenska vacciner för att – det inte finns några svenska vacciner.

   • palle
    27 oktober, 2009 at 09:11

    Tyvärr har du rätt i att det inte längre finns svenskproducerad vaccin. Så blir det när snålheten bedrar visheten. T o m Rumänien har en egen vaccinproduktion.

    När jag skrev ’svenska’ så syftade jag på vacciner ur det svenska vaccinationsprogrammet.

 9. Marcin
  27 oktober, 2009 at 08:40

  Nu har läkemedelsverket kommit ut med en sammanställning av inrapporterade biverkningar av Pandermix. Samtidigt kan rapportera in om man får några.

 10. r
  27 oktober, 2009 at 10:05

  De som dött i sverige hittills är väl människor som också varit allvarligt sjuka i andra sjukdomar?
  Jag vet att en av dödsfallen var cansersjuk, en annan gravt överviktig och sjuklig på olika vis.

  Hur de andra fallen ser ut vet jag inte, men såvitt jag vet har ingen ”ung och frisk” dött.

  Varför skall man vaccinera sig mot den här influensan som tydligen inte är värre än andra influensor?

  • 27 oktober, 2009 at 10:08

   Man bör kanske tro att expertisen är just det, experter? Influensan är betydligt allvarligare för många som drabbas, bland annat så blir yngre friska män allvarligt sjuka, det blir de sällan av vanliga influensor.

   • Martin E
    27 oktober, 2009 at 13:04

    Det finns en övertro till experternas kunskaper. Man kan ju jämföra med de råd som Livsmedelsverket och dess förefångare har givit oss. I femtio år har vi blivit indoktrinerade att man blir fet av fett. WHO har i en nyligen utkommen rapport kommit fram till att det inte finns några vetenskapliga belägg för att fett skapar fetma, hjärt-kärlsjukdom m.m.

    Med facit i hand kan man ju säga att det finns fog för att ha ett kritiskt förhållningssätt även till dessa experter.

 11. Danne
  27 oktober, 2009 at 10:44

  Vad som kommer imorgon vet vi inte.. nej men det kommer garanterat vara riktigt elaka saker, det finns ju idag redan så kallade MRB (multi resistenta bakterier) och det kommer explodera. Jag befinner mig ofta i Kina och här finns det högvis med små ”sjukhus” bestående av en doktor och en sköterska, 40 kr så får du en dropp med antibiotika mot förkylning, inflammationer eller vad som nu besvärar dig. Med tanke på hur mycket antibiotika de proppar i sig här så kommer det garanterat komma riktigt elaka bakterier/virus om några år. Och då är det nog väldigt bra om vi har den där vaccinfabriken.

 12. Nadia
  27 oktober, 2009 at 12:13
  • 27 oktober, 2009 at 12:36

   Ptja, det är över 1000 pers som dött i USA än så länge, och nu fixar Obama ett slags hälso-undantagstillstånd.

   Den som lever får se.

 13. mr Biz
  27 oktober, 2009 at 15:17

  (-:…11?? ?11? ? ?å???? åb u??
  ¡¡??u ??o ddn ??1q ?11? u?? ??n?ds u? ??å? nu ???

  • sörmlänning
   27 oktober, 2009 at 17:45

   Den va kul!!!

 14. 27 oktober, 2009 at 15:32

  SVT: Ungefär en miljon svenskar har hittills vaccinerats mot svininfluensan. Det sade Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, vid veckans presskonferens om svininfluensan.

  -Det innebär att ett antal hundra tusen människor slipper bli sjuka, och ett antal tusen människor slipper bli svårt sjuka, sade Tegnell….

  …Läkemedelsverket har också studerat ett antal rapporter om dödsfall i samband med vaccination.

  -Inte i något fall har vi kunnat se något samband. De som avlidit har varit svårt sjuka. Det avlider 250 personer varje dag i Sverige och de flesta av dessa tillhör den gruppen, säger han.
  -Vi har en rapport om en svår allergisk chock. Det är tragiskt men inte heller oväntat. Sådant händer i samband med de flesta vaccinationskampanjer.

  http://svt.se/2.115563/1.1746205/en_miljon_har_vaccinerats

 15. Henke
  27 oktober, 2009 at 18:16

  Svininfluensan i all ära! Men den har en bit upp i dödsantal innan den svänger förbi dödsfallen av den årliga influensan som drar över Sverige men den har juh aldrig varit ngt du MÅSTE vaccinera dig imot.
  Så länge det inte är risk för att många blir sjuka så spelar inte människoliv ngn roll enligt staten, men om många kan bli sjuka och deras system skulle stå still för folk ligger hemma och hostar ja då får man plötsligt ta o prata väl om de som kan avlida och använda det som argument till att vaccinera dig nu så du kan stå i jobba i våra fabriker människa!

  och jag såg någonstans om att det hade dött vad var det runt 5000+ personer i världen pga det här viruset, hur många dör årligen av ”vanliga influensa” över hela världen? lär lätt vara några st det med.

 16. NIKLAS
  28 oktober, 2009 at 05:48

  Mailadress krävs! / Jinge

 17. sörmlänning
  28 oktober, 2009 at 22:38

  Vad kommer härnäst att bli den stora influensan? Lite genmanipulering och sen muta några journalister om, att nu blir det pandemi.
  Sen rullar skattepengarna in i billaster.
  Hur kommer mänskokroppen att till slut klara detta efter 10 – 20 vaccineringar?
  Med reaktivt tänkande försvinner framtidsperspektivet.

 18. el persson
  29 oktober, 2009 at 06:32

  Hörde från min dotter i Norge att dödligheten i svininfluensa i Norge är i klass med den i Mexico.
  Men det räcker ju inte som källa.

  Så det blev till att gå över kölen via nätet. Och ser man på. Enligt dagens VG (29 okt) är det nu 13 normänn som dött av svininfluensa, vilket räknat per million innevånare närmast kan jämföras med Mexico.

  Det verkar vara rusning till vaccinering i Norge …

  • 29 oktober, 2009 at 07:04

   De pratar om det där på morgonekot oxo. Det KAN vara olika virus, men sist man undersökte det var det samma.

 19. sörmlänning
  29 oktober, 2009 at 07:41

  Vore det inte på tiden att beskriva vilka som dött av svinvirus.
  Är det välnärda rika eller utmärglade fattiga. De som drar fram dödsfall i t.ex. Mexico bör ta sig en lågbudgetresa med buss genom Mexico och se den enorma fattigdom som där finns. Och göra lika i USA i de södra staterna och se den osannolika nöd som där finns.
  Dessa fattiga stackare har ju inte tillgång till vettig mat! De kanske bara äter mjölmat eller rent av sopor, därför att de är så fattiga.
  Hur funkar ett immunsystem utan vitaminer eller proteintillskott. Att journalister skriver om dödsfall är ju som vanligt dessa journalisters huvudnäring.
  Som en känd journalist sa till mig en gång: ”Nyheter måste kittla”. Snacka om ansvarsnivå.
  Har man klivit över några av nattens döda i Calcutta så fattar man att det finns fattiga och svaga, utan socialbidrag.
  Och nu dessa dödsfall i Norge? I vilken kondition var dessa personer?

  • 29 oktober, 2009 at 07:49

   Jämfört med Norge som har lika många döda per capita, menar du att Norge oxo är ett fattigt land?

   • sörmlänning
    29 oktober, 2009 at 13:27

    Inlägget slutar med en fråga, inte ett påstående.
    Var dessa norrmän AIDS-fall eller medicinmissbrukare, alkos, rökare eller… osv. I vilket tillstånd var dessa innan de fick flunsan?
    T.o.m. en depression kan vara farlig i detta läge.
    Många norrmän har varit till sjöss och under den tid inmundigat en del antibiotika, av olika anledningar. Jag har själv seglat ute och sett medicinåtgången. Exponering av antibiotika diminuerar styrkan i immunförsvaret.
    Så frågan kvarstår; hur pass starka var de döda innan de dog av flunsan?
    Det är livsfarligt att leva!

 20. Thomas E
  29 oktober, 2009 at 09:56

  I Tyskland ges två olika sorters vaccin. Vanliga människor får samma som vi får i Sverige, gravida, militärer, regeringsmedlemmar och kanske några till får ett dyrare vaccin utan kvicksilver och skvalen. Det kan man ju tolka på olika sätt, själv fick jag en klump i halsen. Min gravida svägerska har just vaccinerat sig med billighetsvaccinet. Jag bestämde mig för att inte diskutera det med henne och brorsan, gjort är gjort.

  • 29 oktober, 2009 at 10:50

   Skärp dig nu ett par hekto tack! Du måste LÄSA artiklarna i tidningarna, INTE bara rubrikerna!!

   • Thomas E
    29 oktober, 2009 at 13:45

    I Tyskland får soldater och regeringen tex vaccinet Celvapan, eftersom det blev ett otroligt liv när detta uppdagades så har fru Merkel bestämmt sig för att vaccinera sig med Pandemrix. Om du hade tillåtit länkar så hade jag kunnat ge ett dussin till olika tyska siter. Nu får den intresserade Googla själv, svininfluensan heter Schweinegrippe på tyska.

    • 29 oktober, 2009 at 13:51

     Det har stått åtskilligt om det där i svenska tidningar.

 21. Sniff
  29 oktober, 2009 at 10:24

  Så vaccinerad sedan 08:00.
  Andning ok! Blodtryck Ok! Matlust törst Ok! Viljan att fortplanta sig Ok! Vi får se om det funkar om 24 timmar. ;-)

  Gå och vaccinera er slöfockar! Det var nästan tomt på församlingshemmet och de hade gott och sprutor! Jag hade bunkrat med bok, Ipod, kniv och snudd på en kudde när jag åkte dit. Verkar som att foliehattarna har stor genomslagskraft.

  • 29 oktober, 2009 at 10:52

   Viljan att fortplanta sig Ok! Vi får se om det funkar om 24 timmar. ;-)

   Är det först då som du har chansen att testa? :-P

Comments are closed.