Fuglesang vår egen Tarzan

Jag tycker att det är spännande att titta på NASA:s livesändningar från rymden i samband med de turer som de olika rymdfärjorna gör. Det finns dels ett faromoment, samma som gör att störtlopp och formel-1-racing drar så mycket publik, och dels en beundran inför den fantastiska teknik som möjliggör resor utanför vår atmosfär, eller den som får en störtloppsåkare att hålla sig på benen i 130 km/t. På samma sätt som sadistiskt lagda sportfantaster gillar att titta på farliga idrotter förhåller det sig säkert med dem som slukar det mesta av sändningarna från rymdfärden.

Detta vet NASA och de utnyttjar det efter bästa förmåga. Inför den här rymdfärden så låter de Fuglesang spela korrespondensschack med Dagens Nyheters läsare, något som garanterar en brett upplagd bevakning från landets största morgon-
tidning. Man släpper dessutom ut ”skrämmande uppgifter” i lagom doser. Vem har inte hört talas om problemen med isoleringen på bränsletanken? Varje dag skriver alla större tidningar om faran över att bli kvar i rymden. Något som illustreras mycket väl i läsarnas egna huvuden, en exploderande rymd-
skyttel har vi sett förut, och vi inser alla att det är farligare att ägna sig åt rymdflygningar än att sitta i TV-soffan och se sändningen från expeditionen.

Fuglesang blir därför något slags ställföreträdande Tarzan, en fantasifigur som tidningar och TV utnyt-
tjar maximalt för att sälja lösnummer och reklamtid. Man överbetonar faran för att en olycka ska kunna ske, allt för att maximera intresset, och för att på sikt få förstärkta anslag till verksamheten.

Allt detta inser säkerligen de allra flesta, men likafullt så kommer jag att se uppskjutningen i direktsändning på webben, jag liksom mängder av andra människor. Det sänds givetvis på TV också vilket gör att vi kommer vara många miljoner som ser på. Eftersom folk är medvetna om att detta väl-
regisserade äventyr televiseras av propagandaskäl, och att jag och många med mig ändå sitter och betraktar händelserna så måste var och en fråga sig – varför?

Min egen fascination över tekniken är stor och ökande, men tyvärr så är också hyenainstinkten på

Fuglesang
Framsidan på DN.se idag, allt för att locka…

plats, den del som också manifesterar sig i poäng-
sättning av häftiga vurpor i störtloppsbacken. Det finns således ett påtagligt inslag av sadistisk sportfantast, även om de flesta liksom undertecknad inte vill att idrottsutövare ska skada sig värre än att de kan ta sig nedför backen av egen kraft.

Något sådant ”lagom” finns inte när det gäller resan med Discovery och vistelsen i rymden, och förhoppningsvis återvändandet till jorden. Ett faktum som kan resa ett antal obehagliga följdfrågor om hyenainstinkten som inte kan besvaras med – ”Vår ställföreträdande Tarzan…”

i Andra om: , , , , , , , , dn1 svd123 ex ab1 lasse anna anders hampus röda-m annarkia k&å luk scraber björn

[tags]Fuglesang, NASA, Rymden, Discovery, Sadistiska sportfans, Tarzan, Mediekritik, Ställföreträdare, Politik[/tags]