Fredrik Reinfeldt har rätt

Nu reagerar Fredrik Reinfeldt på det faktum att Thomas Bodström ställer upp i riksdagsvalet samtidigt som den f.d. justitieministern berättar att han ska inleda sin riksdagsperiod med tjänstledighet. Bodström säger dessutom att han hoppas på en ministerpost, precis som man kan svara svensk minister och bo i USA. Det är häpnadsväckande tycker Reinfeldt, och jag håller med honom.

AB: ”Statsministern studsade till när han läste Aftonbladet i går. Nu undrar han om Thomas Bodström och Mona Sahlin har ett avtal om att Bodström får bli minister efter USA-vistelsen: – Det här väcker frågor kring hur hon utövar sitt ledarskap, säger Fredrik Reinfeldt. Statsministern reagerade på en formulering i Aftonbladets artikel om Thomas Bodströms USA-flytt. På frågan hur han kan vara minister om han bor i USA svarade Bodström att ”antingen får jag utses och ta ledigt eller så får jag utses när jag kommer tillbaka”. – Det är inget litet besked, säger Fredrik Reinfeldt. Då har han alltså med en potentiell statsminister ingått ett avtal om att kunna bli utsedd efter ett halvår. Det väcker en del frågor som jag tycker Mona Sahlin ska svara på.”

Lena Mellin skriver i samma tidning att man inte har rätt att få tjänstledigt från Sveriges Riksdag så länge, uppen-
barligen har vi återigen att göra med Mona Sahlins självs-
våldighet och bristande kunskaper. Det finns all anledning att känna oro inför en statsminister som inte ens kan tolka de regler som gäller för Sveriges Riksdag. För om Bodström skulle kvittas ut under tiden han befinner sig i USA så skulle han samtidigt få ut sin lön på femtiofem tusen i månaden.

Jag skrev tidigare idag och rekommenderade Aftonbladets ledarsida idag. Jag citerade då Katrin Kielos, och jag tar nu med ett annat citat från hennes text.

Kielos/AB: ”Mona Sahlin ger Thomas Bodström sitt fulla stöd. Hon säger att han ”har en given roll nära mig som partiledare”. Vilket är fullt förståeligt. Att ge Thomas Bodström åtminstone en ministerpost är enda sättet att eventuellt hindra honom från att skriva en ny deckare. Mona Sahlin ska ha all heder för att hon försöker. Emellertid är det svårt att tro att det räcker. Jag skulle föreslå bollhav. Skaffa ett bollhav till Rosenbad där ni

Sahlin

kan lämna av Thomas Bodström ett par timmar om dagen. Mona Sahlin kan betrakta ovanstående som ett officiellt krav från Aftonbladets ledarsida.”

De frågor som reser sig i detta sammanhang är ofantliga. Många har kritiserat Mona Sahlin för hennes brist på kompetens, själv har jag åtskilliga gånger pekat på det faktum att hennes agerande inte har stöd i vare sig det verkställande utskottet eller partistyrelsen. Nu är det återigen dags för en Sahlinaffär med exakt samma ingredienser.

I sin förlängning sätter givetvis sådant ljuset på Vänster-
partiets samarbete i den rödgröna alliansen. De som läser kommentarerna på den här hemsidan vet att partiets koalition fördöms från åtskilliga vänsterväljare, min uppfattning i frågan är att vänsterpartiet lika lite som socialdemokraterna har råd med ständigt återkommande affärer. Högerregeringens fiaskon efterträds omedelbart av tokigheter från socialdemokraterna och det är inte en bra metod om man hoppas att kunna byta regering i september 2010.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , ab12 ex svd dn t

  17 comments for “Fredrik Reinfeldt har rätt

 1. 14 november, 2009 at 11:16

  Om man är förtroendevald så får man väl se till att engagera sig till 100%? Man kan väl inte sköta jobbet med vänstern? Så det här är vad vi har att välja på?

  Väljarna kommer nog att ha en del synpunkter i valet 2010…

  • 14 november, 2009 at 11:19

   Om man är förtroendevald så får man väl se till att engagera sig till 100%?

   Ja man kan inte ställa upp i diverse val och redan innan ha planerat att flytta utomlands. Vad säger församlingen i Nacka?

   Det börjar faktiskt lika ankskit från början till slut. Man häpnar ta-mig-fan över Bodström/Sahlin.

   • Krille
    15 november, 2009 at 23:48

    Det är inte så mycket bättre med en Mona Sahlin som är bosatt i Sverige men som ytterst sällan är närvarande i riksdagen.

    Nä, det är dags att byta ut ledningen i (S) mot folk som förstår vad det innebär att representera sina medlemmar och väljare.

 2. Christer W
  14 november, 2009 at 11:53

  Det finns bara en sak kvar för att rädda s, att Sahlin och Bodström avsäger sig sina kandidaturer. Ju längre den här nyckfulla ledningspolitiken fortgår desto större blir misstroendet mot s, och det kanske är bra.

  Sahlins ledarskap och Bodströms agerande lämnar ju mer utrymme för ett nytt parti till vänster som attraherar folk som tidigare har röstat både på sossarna och vänsterpartiet. Det kan även vara intressant för dem som har röstat och röstar på dessa partier fram till i dag av tvångsmässiga skäl, att hålla högern borta.

 3. Rogge
  14 november, 2009 at 11:53

  Skönt i alla fall att vi blir av med honom!
  Hans politiska engagemang och insikter är ju inte något man blir imponerad av direkt.

 4. Kenta
  14 november, 2009 at 12:06

  Enundran! kan man vara utrikesminister och bosätta sig utomlands?

  • Kenta
   14 november, 2009 at 14:53

   Då tycker jag det är ett bra beslut, både familjärt och politiskt smart.
   Jag menar mycket vunnit oavsett vinst eller förlust valet 2010, speciellt för Bodström iaf.

 5. Gösta Berling
  14 november, 2009 at 12:33

  Ja, detta liknar ingenting. Alldeles uppenbart har Bodström blivit ”beordrad” att hålla sej borta just nu. På väldigt oklara grunder, det är visserligen några bloggare som avskyr honom men i Stockholm skulle han ha blivit en röstmagnet av gigantiska proportioner bland vanligt folk.

  Givetvis kan en politiker komma tillbaks, även på en ministerpost, sedan han väl återvänt från diasporan i utlandet, men detta är ju i så fall en sak som förutsättningslöst måste avgöras då – inte redan innan han utvandrat ! Och så har vi den lilla, inte helt betydelselösa, detaljen att själva valet måste ju vinnas också ! Det här underlättar inte precis…

 6. Simon
  14 november, 2009 at 12:52

  Socialdemokratin är i KRIS

  • el persson
   14 november, 2009 at 17:20

   KRIS = Kriminellas Revansch I Samhället? <;-]

 7. 14 november, 2009 at 13:51

  Det är samma kvinna… :-) Den bild som jag använder är hennes eget val… :-)

 8. Kurt
  14 november, 2009 at 14:26

  Nåja, Fredrik Reinfeldt har ju själv ett flertal ministrar som är helt frånvarande, i alla fall mentalt. Om dessa ministrar skulle vara borta några månader så skulle de inte saknas alls.

  • 14 november, 2009 at 14:58

   Nä, men hade de fått bli ministrar om de skulle arbeta från USA? :/

  • Christer W
   14 november, 2009 at 15:36

   Samtidigt kvittar det om de är mental frånvarande, de säger ju ändå bara; JAG har ingen makt att göra nått!! Underförstått att det är tjänstemännen som bestämmer

 9. Bengt Nilsson
  14 november, 2009 at 17:19

  Vad har Reinsvält med vilka ministrar som Mona Sahlin utser vid en eventuell valvinst? Har inte karln nog med jobb att sy ihop Miljökonferensen i Köpernhamn? Eller har han också insett att inga andra EU-länder skriver om honom och att det är därför han vill tillbaka och gnabbas i sandlådan Sverige igen!

 10. mr Biz
  15 november, 2009 at 03:12

  ”De frågor som reser sig i detta sammanhang är ofantliga.”

  Tja, — nog är det dags för nya frågor alltid så varför inte flytta hela regeringen till USA när de ändå måste gå deras ärenden?
  Bildt har väl också visat att ministrar inte behövs inom landets gränser så här hemma räcker det säkert med någon tjänsteman som verkställer EU-besluten nu efter att vi ska styras under Lissabonfördraget.

  • 15 november, 2009 at 03:51

   …tänkte inte på det.

Comments are closed.