Från nu köper jag bara svenskt kött


Jag har tidigare skrivit om det faktum att jag inte tycker att det ska vara tillåtet att slakta djur i Sverige på de sätt som föreskrivs enligt Halal eller Koscher. Muslimer och judar får ursäkta, men det är inte våra djurs fel att vissa religioner säger att man ska skära halsen av dem på ett visst sätt.

SVT: ”I Sverige är det olagligt att slakta djur utan att de först görs medvetslösa innan de tappar på blod. Men i övriga EU finns undantag för slakt av religiösa skäl. Där är det tillåtet att skära strupen av djur som är vid fullt medvetande. Eftersom det i många EU-länder sker en stor överproduktion av kött från djur som inte bedövats före slakt är det sannolikt att sådant kött kommer med importen till svenska konsumenter, uppger Jordbruksverket.”

Att Eskil Erlandsson börjar tala om att vi måste komma överens med alla EU:s länder om vi ska slippa att importera djur som inte har bedövats innan de töms på blod är en normal bortförklaring från hans sida. Men det är egentligen inget större problem, röstar alla med fötterna så kommer huvuddelen av köttimporten stanna av, de företag som vill fortsätta att slakta djur genom att skära halsen av dem får väl sälja sitt kött till andra länder.

Jag tycker om att äta kött, och jag gör det i varierande utsträckning och i olika form praktiskt taget dagligen.

SVT: ”Importerat kött som säljs i våra butiker kan komma från djur som slaktats under plågsamma former med metoder som är olagliga i Sverige. Nu höjs allt fler röster för att sådant kött ska märkas. -Vi tycker att det är viktigt att man som konsument i Sverige kan få kött där inte ett stort djurplågeri ligger bakom och det kan man inte veta idag med det importerade köttet vi har, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.” (forts nedan)

Dagligen tvingas alla veterinärer i landet att avliva djur, det är hundar, katter, hästar och alla möjliga djur som har blivit sjuka eller skadat sig. Var och en av oss som har eller har haft en personlig relation till ett djur skulle aldrig gå med på att veterinären tog fram en slaktkniv och skar halsen av familjens hund, katt eller häst.

Mycket talar för att kalvar, grisar och höns som föds upp i landet avlivas på ett sätt som det kan finnas starka skäl att kritisera, ska vi då acceptera att köpa kött där djuren är avlivade på ett ännu mer grymt sätt? Hellre blir jag vegetarian.

it Andra om: , , , , , svt ab1 ex dn svd


27 svar till “Från nu köper jag bara svenskt kött”

  1. Själv är jag vegan men jag köper ändå rätt mycket kött eftersom mina ganska många katter serveras rått kött två gånger dagligen, dvs de äter inget av vad som betecknas kattmat. För att minimera risken för salmonella köper jag endast svenskt kött men jag köper inga varor av något slag i livsmedelsaffärer där man säljer importerat halaslaktat kött. I mina trakter har jag bojkottat Konsum och Willys men ICA har här gjort ett medvetet val att inte sälja halalslaktat kött av något slag oavsett ursprung och eventuell bedövning. Jag har tittat i affärernas frysdiskar och jag har frågat butikscheferna.

    Av omslaget på förpackningarna av importerat halalslaktat kött framgår namnet på en grossist som importerar från bl a Nya Zeeland. Nanmet på företaget hittar man också lätt på Google och på hemsidan kan man läsa om varifrån de importerar det halalskatade köttet.

    Halaslaktat kött utan bedövning och utan veterinärbesiktning finns också att köpa svart här i landet. Ibland finns det till salu på Blocket. Jag känner personligen till några ställen där sådan slakt försiggår. Det förekommer att en del av sådant kött används på på restauranter i bygden. Det är inte så gulligt på landet som man skulle kunna tro.

    • Jag och min familj har ibland köpt en halv oxkalv. Den sista fick oss att sluta, han hette Oskar och barnen vägrade att äta den som de hade gullat med i hagen halva sommaren…

  2. Det är bara så beklagligt att kraven på ursprungsmärkning inte började tas på allvar förrän man fick till en religiös/kulturell vinkel på frågan. Koscher- och halalslakt är inte på något vis de värsta exemplen på bristerna i andra länders djurskydd.

    • Det är inte de värsta exemplen på bristerna i svenskt djurskydd heller. Om du tror att Sverige är ett sånt Utopia när det gäller djurskydd så lever du i en fantasi.

  3. Om jag förstod saken rätt så var det inte bara halal eller kosherslakt utan medvetet hoppande över ett steg i processen. Irland äter väl inte halal?

    Självklart skall slaktdjuren bedövas först!

    I övrigt är ju hanteringen och manipuleringen,framavlingen av broilers vidrig!

    Samtidigt kan man lätt konstatera hur tex ICA fuskar men ompackningar,vatteninsprutningar etc. (Se vattenmängden i stekpannan nästa gång du gör en köttfärssås tex).

    • ”Om jag förstod saken rätt så var det inte bara halal eller kosherslakt utan medvetet hoppande över ett steg i processen. Irland äter väl inte halal?”

      Nej, och inte så många andra heller, i proportion till hur vanligt slakt utan bedövning är. Problemet är alltså att slakterier i andra EU-länder kan beviljas ett undantag från kravet på bedövning, ”av religiösa skäl”. Eftersom pengarna styr är det givetvis en himla massa slakterier som utnyttjar denna undantagsregel.

      Det är som vanligt: girighet i kombination med stelbent EU-byråkrati.

  4. Tyvärr är ju inte problemet när man köper rent kött osv. Problemet uppkommer när man köper halvfabrikat och liknande. Det är där det mesta utländska köttet hamnar, och där är det svårt att veta var det kommer ifrån. Var kommer köttet i korven från?

  5. Mina katter är rätt noga med vad de äter. Det som kallas kattmat är bemängt med kryddning som katter inte kan motstå och på sätt äter katter både burk- och torrmat. När man som jag ger katterna rått obehandlat kött märker jag att vissa fabrikat av kött äter de inte. Jag undrar då vad det är som katterna känner lukten av men som människor glatt äter.

    All kyckling som slaktas i Sverige hängs upp i fötterna på ett transportband som är strömförande. Huvudet hänger alltså ned och när huvudet passerar en ränna med en strömförande vätska i avlivas kycklingarna genom att de får en elektrisk ström genom hela kroppen.

    Vissa dagar i veckan kommer en imam till slakteriet och medan kycklingarna åker i transportbandet läser imamen böner och därmed accepteras det av en del muslimer kycklingköttet som halal. Kommer inte riktigt ihåg men eventuellt ställdes transportbandet mot Mecka också.

    • Dessutom, enligt obekräftad källa består kattmat på burk till 80% av vatten.

      Mina katter får torrfoder (fast vad det eg består av vet jag inte) förutom egenfångade möss.

      • Rent kött innehåller 70 % – 75 % vatten, många grönsaker innehåller betydligt mer vatten än så. Den vätska som djur och människor inte får i sig via maten måste man få via drycker av olika slag. Torrmat till djur kan på sätt och vis jämföras med kex och knäckebröd.

        Även vid valet av hund- och kattmat skadar det inte att tänka på de djur som blivit djurmat trots att det är köttbiprodukter. Eftersom katter är rovdjur är det mycket olämpligt att ge dem vegetabilier över huvud taget. Ungefär samma gäller för hundar.

  6. Ännu ett exempel på hur samhället tar helt oacceptabel hänsyn till religiös idioti. Vem skulle ha fått ägna sig åt liknande djurplågeri med hänvisning till tomtar och troll?

  7. Skall vi slakta djur och äta kött så skall det ske på ett vettigt sätt. Kött skall ursprungsmärkas och ävenså köttet i halvfabrikat.
    Måste vi dock vara landet extrem igen och låta ytterlighetsförespråkare tala om njutningen med en 300g blodig biff eller veganer som bara äter råkost?? Jag känner till familjer som äter kött minst en gång upptill två gånger om dagen. Man kan faktiskt minska ner på den överdrivna köttkonsumtionen till hälften utan att det sker någon större förändring på tallriken. Man behöver inre avstå från kött helt utan bara se köttet mer som en ”kryddning”. En indisk restaurang som vi går till på lunchen serverar i sina mustiga såser rätt lite kött men det är ingen som tycker det är konstigt utan alla smaskar på och går mätta o belåtna därifrån.

  8. Sedan länge köper jag bara svenskt kött, inte för ev djurskyddets skull, utan för att jag öht tänker på transporter och att jag faktiskt tror att svenskt kött inte är salmonellasmittat (t ex). Jag köper eco-märkt kött.

    Jag är mer bekymrad över vissa dieter som LCHF, som jag anser är klart omoralisk. Här ska vi sitta och proppa i oss kött och fisk för att bli smala, samtidigt som vi vet att en sådan kost inte är klimatsmart osv.

    • ”Jag är mer bekymrad över vissa dieter som LCHF, som jag anser är klart omoralisk.”

      Ja, det där är en helt huvudlös företeelse. Jag begriper inte hur man har kunnat låta dietister och andra med flummiga kompetenser sköta den där debatten helt på egen hand. Genomskådar folk inte alltihop? Inser de inte att det ligger ekonomiska och politiska krafter bakom?

      • De som pläderar för LCHF har nog läst bara början av Socialstyrelsens uttalande när LCHF-doktorn blev anmäld. Man skrev att inget tydde på att den var skadlig om man åt den mindre än ett eller om det var två år.

        Att äta kött mer än för att täcka proteinbehovet är som att elda kvistfria, hyvlade brädor i vedpannan förutom att för mycket protein belastar njurarna.

        Jag är dock rätt övertygad om att dietister inte rekommenderar LCHF. Dietist är en hos Socialstyrelen skyddad titel. Däremot florerar det självutnämnda experter inom näringslära som inte arbetar utifrån vetenskap utan låter det räcka med tro och tyckande.

        Men i alla lägen anser jag att man som konsument har ett ansvar för hur djuren som blir mat har det under sin levnad. Krav-märkt kött innebär inte så stora djurskyddskrav utan riktar sig mer till konsumenten. I sammanhanget ska man inte glömma att de kor och kalvar som ingår i mjölkproduktionen har det betydligt värre än de slaktdjur som får gå fritt utomhus under hela året om ägaren tar sitt ansvar. Tyvärr finns det förskräckliga ställen även i denna bransch. Det räcker att sommartid titta tvärs över gatan där jag bor.

  9. Slakt av djur upprör ofta den urbaniserade människan. Småskalig halal- och kosherslakt är däremot en värdig form av slakt. Inget konstigt med detta. Det är när hanteringen av djur blir industriell som det blir osmakligt. Det finns förfärliga klipp på tuben från industriell halalslakt. Det finns också klipp på tuben från religiös slakt under värdiga former. Människan är en jägare-samlare av naturen.
    På sikt kommer vi att tvingas avveckla det energislukande och brutala industriella jordbruket och återgå till ett kretsloppsanpassat jordbruk.

    Häromveckan sände SVT en rörande dokumentär från SVTs barndom. Den hette ”Så går en dag i Linnaryd”. Den finns att se på SVT Play. Dokumentären är från 1962 och beskriver den vardagliga lunken i ett litet småländskt samhälle. Då var verkligheten begriplig. Då hade nästan alla en plats att fylla i samhällsgemenskapen. 60-talet var Sveriges guldålder! Optimismen gick inte att ta miste på. Se dokumentären och jämför sedan hur det är idag. Att höra smeden, plåtslagaren, mejeristen, fabrikören och rektorn berätta om tillvaron är fantastiskt. Och att höra skolbarnen berätta om sina hem där de mockar i lagårn efter skolans slut är underbart. En av pojkarna säger: Min pappa är lantbrukare och vi har tre grisar, nio kor och tre kalvar.
    Det är bara drygt 50 år sedan. Jag är själv uppvuxen på landet på 60-talet och deja vu-känslan slog till rakt i hjärteroten.

    • Småskalig halal- och kosherslakt är däremot en värdig form av slakt.

      Slakt genom att skära halspulsådern av ett djur har ingenting med begreppet ”värdighet” att göra.

    • Visst finns det mycket som var bra på landet förr men på 1960-talet fanns inte bysmeder m fl längre. Djurhållningen lämnade åtskilligt att önska även på den tiden. Korna stod uppbundna utom någon månad på sommaren. En del kor fick inte ens på sommmaren gå lösa utan stod bundna med en kätting ute. Kalvarna stod instängda i en liten kätte där de knappt kunde lägga sig ner.

      Hästarna fick ofta slita riktigt ont och tyvärr fanns det många män som körde slut på en häst varje vinter när de körde fram timmer. Slag med kedjor eller en granruska in mellan bakbenen på hästen så fick man hästen att dra tyngre lass än vad som var rimligt.

      Jag medger att jag då och då blir nostalgisk när jag tänker på min barndom under 40- och 50-tal och visst finns det saker som var bättre då men dit hör inte hur djuren hade det med undantag för transporterna till slakteriet. Slaktaren kom ju hem till gårdarna.

  10. Annika!
    Detta har kanske inte så mycket med tråden att göra, men eftersom jag själv är uppvuxen på landet så har jag en annan bild än du. Jag hjälpte själv till ibland i granngårdarna. Vi gick på kvällen och hämtade in korna från hagen. Ett par gånger i veckan gick jag och hämtade färsk mjölk och när jag kom hem skummade mamma av grädden. Sen fick man vara med och hässja hö. Ibland blev man jagad av en kalkon över lagårdsbacken! Självklart var det tuffa tag med djuren också, precis som du beskriver. Kolla på dokumentären jag tipsade om. Nog fanns det en smed i Linnaryd alltid! Fast det var på 60-talet som allt det gamla försvann. Veckan efter reportaget gjordes så lades det lilla bymejeriet ned och verksamheten flyttade till Växjö. Det var alldeles i början när Sverige på allvar var på väg att förvandlas till ett storskaligt högrationellt samhälle med alla dess för- och nackdelar.

    • Jag är uppvuxen på landsbygden och en mycket stor del av min barndom tillbringade jag på mina morföräldrars gård eftersom min mor och mina mostrar hjälpte till på gården och i gengäld fick mjölk, kött och potatis till sina familjer. Som liten fick jag prova att handmjölka någon snäll ko och jag körde då och då en av morfars hästar innan jag knappt börjat skolan.

      Mina intryck av djurhållningen då och vad jag sedan sett och läst när det gäller behandlingen av djur har gjort att jag för min del inte kan vara annat än vegan men mina katter får kött.

      Att djuren förr for illa ursäktar dock på intet sätt att djur behandlas illa idag och halalslakt är som någon skrivit i en annan kommentar ren idioti.

      När det gäller Kravmärkning av kött så innebär den inte så stor skillnad för djuren. De långa transporterna av levande djur är t ex tillåtna även för djur vars kött senare får Kravmärkning.

      Man ska också vara medveten om att alla tuppkycklingar som kläcks, där man driver fram hönor för att få ägg, mals ner levande för att bli något slags foder.

  11. Annika skrev: ”I sammanhanget ska man inte glömma att de kor och kalvar som ingår i mjölkproduktionen har det betydligt värre än de slaktdjur som får gå fritt utomhus under hela året om ägaren tar sitt ansvar.”

    Av den anledningen känner jag inte någon större respekt för en vän som är vegetarian, men äter ost och dricker mjölk.

    Annika skrev om äldre tiders djurhållning: ”Korna stod uppbundna utom någon månad på sommaren. En del kor fick inte ens på sommmaren gå lösa utan stod bundna med en kätting ute.”

    Det där slog mig som en blixt får några veckor sedan. Jag är också erfarenheter från landet eftersom min mormor och morfar samt några kusiner hade lantbruk. Därför har jag aldrig reflekterat över det där med ständigt uppbundna kor. Men sedan slog blixten ner… Fast i detta fall har det blivit betydligt bättre. Många mjölkbönder har nu sina kor frigående.

    Att köpa svenskt betyder inte att transporterna är problemfria. För två veckor sedan skulle jag åka med Gotlandsfärjan för att hälsa på mor. På aktre bildäck stod en trailer som hade tre våningar med ung-grisar. De for runt så det small i väggarna och skrek redan innan färjan lämnat Visby. Någon halvtimmer innan ankomsten till Oskarshamn var jag ute och kollade igen. Det hade lugnat sig en aning men fortfarande hördes dunsar och skrik.
    Tänk er själv att stängas in i 3 timmar (det var endast tiden för själva båtresan) och ständigt bli jagad, hotad och biten. Och ändå påstår LRF att vi har så bra djurhållning i Sverige.
    Dessutom måste det vara väldigt kallt att stå i minusgrader på ett lastbilsflak med massor av vädringsluckor öppna.

    • Jag lurade mig själv i många år och var vegetarian men sedan tolv är jag vegan. I och för sig vill jag inte bedriva mission för veganism men när det kommer upp något om djurhållning är det rätt skönt att veta att man inte tar del i eländet.

      Om man vill tänka på djuren men ändå äta animaliska livsmedel är nog mejeriprodukter och ägg det som man ska utesluta. Kött från kor som får gå fritt ute och där kalvarna får vara med sin mamma under uppväxten är ett betydligt bättre val än att köpa mjölk och andra mejeriprodukter.

  12. Annika – då förstår jag din upprördhet. Du är trots allt en mycket resonabel vegan. Jag känner en till. Annars brukar veganrörelsen var väldigt militant.