Frågor om Zlatan

Även om matchen mot Albanien igår var betydelselös, i vart fall om man inte hade en hel lada full av halmstrån, så ville jag inte missa den. Jag insåg att vi skulle få se ett spel som visade hur landslaget v-i-l-l spela eftersom det var Lagerbäcks sista match. Och det var precis vad som hände, det var offensivt spel och vi som såg matchen kunde snabbt konstatera att landslaget verkligen satsade på att göra mål.

Ett av de mest intressanta intrycken från matchen var förstås att Zlatan Ibrahimovic endast var direkt inblandad i några enstaka farligheter framåt och att det istället blev Marcus Berg som gjorde det mest vakna målet medan Anders Svensson gjorde det grannaste. Utöver dessa insatser så var det Mellberg som klev fram och satte två bollar bakom den Albanska målvakten. Zlatan verkade tämligen avslagen under hela matchen och ingen kunde ens gissa att han var den internationellt mest namnkunniga spelaren på planen.

Han syntes inte på det sätt han borde ha gjort, något som dessutom har gällt under hela VM-kvalet. Han har för övrigt inte ansträngt sig över hövan för att bli populär, han har bland annat i TV-intervjuer sågat allsvenskan och hävdat att unga svenska spelare behöver komma ut i Europa för att lära sig att sparka boll. Ur hans eget perspektiv är det säkerligen en korrekt iakttagelse, men det har verkat som att han glömt att han är forward i kanske världens bästa klubblag.

En sak som matchen visade med eftertryck är att Lagerbäcks kritiker haft rätt till hundra procent. Nu lät sig inte laget hållas tillbaka av något defensivt säkerhetstänkande utan var mer inriktade på att få in bollen i det albanska målet. De som såg Anders Svenssons kroppsfint vet att något sådant inte skådats inom svensk landslagsfotboll på decennier. Och när sist såg vi en spelare vara så sugen på att springa som Marcus Berg då han gjorde bort backarna och målvakten?

Hade det svenska landslaget spelat på det sättet under hela kvalet så hade vi säkerligen förlorat ett par matcher med uddamålet, men laget hade garanterat vunnit gruppen. Det som i tidningarna framställs som en match för att hedra Lasse

Zlatan

Lagerbäck blev istället en demonstration mot Lagerbäck, en demonstration av hur vårt svenska landslag vill spela fotboll.

Lasse Lagerbäck har säkert betytt en del för landslaget under de år han varit förbundskapten, men spelet igår var en match utan förbundskapten, ingen spelare trodde att agerandet på planen skulle påverka chanserna till ytterligare landslagsspel. Man tog helt enkelt saken i helt egna händer, och man gjorde det med bravur. Lasse Lagerbäck tuggade säkert på naglarna vid några tillfällen då albanerna kom fram lite väl enkelt, men vi som har sett mycket fotboll konstaterade att laget spelade ett bra kortpassningsspel, och det var endast ett fåtal gånger man spelade tillbaka bollen till målvakten.

Det var också särskilt intressant att se Zlatans genom-
klappning. Han verkade hänga med huvudet och sin målfarlighet verkade han ha lämnat hemma i Barcelona, en sak som Lagerbäcks efterträdare ska tänka på inför kommande EM-kval. Att vila från landslaget ett halvår skulle kanske öka hans motivation.

intressant Andra om: , , , , , , , , svd12 ex123 ab123 dn123 t

  20 comments for “Frågor om Zlatan

 1. P-O
  15 oktober, 2009 at 07:46

  Albanien mötte vi igår, inte Ungern. :-)

  • 15 oktober, 2009 at 07:50

   Albanien mötte vi igår, inte Ungern. :-)

   Du ser, jag lider fortfarande av sviterna efter Svenssons kroppsfint… :-)

 2. 15 oktober, 2009 at 08:07

  Jag hade tyvärr inte möjlighet att se matchen, intressant analys du gör. Fotboll är (borde vara) underhållning och det vore underbart att se (ännu) mera individuella initiativ och offensivlusta i landslaget. Hellre lyss till den sträng som brast…

 3. Ben
  15 oktober, 2009 at 08:48

  Det är inte bara Zlatan som har svårt att leverera i sitt landslag. Hans lagkamrat Messi har lika svårt att leverera i Argentinas landslag och har fått utstå liknande kritik som Zlatan. Jag tror därför inte att det är Zlatan och hans eventuella motivation som saken handlar om, utan att det helt enkelt är skillnad på europeisk klubbfotboll av världsklass och svensk landslagsfotboll. Sen tror jag också att vi har för höga krav på honom. Han har ju trots allt gjort mål i kvalet, och i sista matchen mot Danmark var han riktigt taggad.

  • 15 oktober, 2009 at 08:50

   Det är möjligt att du har rätt Ben, det är kanske bara armbindeln det är fel på. Men igår så var den svenska offensiven mycket bra, men Zlatan var – osynlig.

 4. 15 oktober, 2009 at 10:05

  Sverige kommer alltid vara medelklass inom fotboll. Det som hände när Sverige tog brons 94 var att alla spelare då var i sina bästa former och ordinarie i startelvan i de klubblag de spelade i. Idag förstorar vi upp enstaka spelare och slutar tänka kollektivt som ett lag ska vara. Det handlar inte om tennis. Vi får ta detta med en nypa salt. Kommer fler missar och bra kvalmatcher. Sverige kommer aldrig nå några framgångar. Vi satsar på helt fel juniorer idag. Alla ska bli som Zlatan och man glömmer bort de som spelar fram honom.

 5. 15 oktober, 2009 at 11:11

  Zlatan kan ge 100 gånger mål helt genialiskt – men om han bara en enda gången blir mindre aktiv eller mindre produktiv = då kommer man att gnälla!
  Tråkigt!

  • 15 oktober, 2009 at 11:16

   då kommer man att gnälla!

   Sådant är livet om man är en av världens bäst betalade fotbollspelare. Han tjänar säkert 100 miljoner per år, det finns all anledning att begära att han i alla fall ska skärpa till sig när han spelar. Det är en gudabenådad lirare, det skulle bara vara så kul att se hans kapacitet nån gång, men nu blir det inte i år i alla fall.

   Att folk har höga krav på Zlatan är inte så underligt. Men han måste leva upp till dem oxo, i alla fall i var tredje match…

   • 15 oktober, 2009 at 12:46

    Men det är overkligt att kräva goda resultat enbart genom en enda spelare! Det krävs 11 stickan som ska vara med, delta och skänka sina krafter för att önskade resultat! Ibland känns det som att man vill att Zlatan spelar själv. Resten av gänget SOVER! ärligt talat, Jinge, det är bara 5 fotbollsspelare i svensk landslag som är aktiva – resten bara springer fram och tillbaka.
    Se andra landslag – t.e.x Zlatans ex-hemland, Bosnien: Alla spelar och alla deltar! Jag ger exempel för att det är en av få landslag som jag fokuserar på. Man vill, alltså att Zlatan ska kämpa för bollen, ta/vinna bollen av andra spelare, springa över hela stadion med bollen och skydda den från andra spelare, kanske 5 personer samtidigt, sen vinna att komma nära målet och sparka bollen på rätt sätt för att ge ett mål..!
    Liknande mirakel har han gjort många gånger, eller hur..?
    Men det måste han göra varje gång Sverige spelar och varje gång bli en ”Spindel man” som ska göra det omöjliga enbart för att i den svenska landslaget är det bara 5 aktiva spelare – resten vet jag inte vilka de är och vad de gör under matchen!

    :-)

    • 15 oktober, 2009 at 13:41

     De tio andra var med igår, de gjorde fyra mål.

     • 15 oktober, 2009 at 19:35

      Så därför behöver man inte gnälla på Zlatan! Någon gång borde han njuta av andras mål och upptäcka att resten av gänget hänger med i spelet!

      :-)))

 6. Gösta Berling
  15 oktober, 2009 at 11:22

  När han gjorde mål med magen. I absolut sista sekunden. Det var genialiskt. Det förlåter ganska många plattmatcher.

  • 15 oktober, 2009 at 13:43

   Det var en lyckträff, det var inte hans avsikt.

   • Gösta Berling
    15 oktober, 2009 at 13:57

    Var det inte hans avsikt att göra mål?

    • 15 oktober, 2009 at 14:18

     Fåna dig inte, han brände chansen med fick bollen på sig. Tur, kallas sådant. Berätta nu vad du tycker om att Lagerbäck är borta, du skulle ju göra det när han hade avgått.

     • Gösta Berling
      15 oktober, 2009 at 15:38

      Huvudsaken att det blev mål, OK han brände första chansen, men reparerade det genom att ta vara på den andra.

      Lagerbäck har varit förbundskapten i många år så ur den synpunkten var det rätt att stiga av nu. Under alla år har han varit om inte perfekt så i alla fall klart över genomsnittet, med både toppar och dalar. Det är i alla fall troligt att han varit den bäste för svenska landslaget. Mycket möjligt att han fortfarande skulle vara den lämpligaste, men förr eller senare måste en förnyelse komma, och då är det rätt läge att byta nu. (Gärna till Tony Gustafsson och/eller Pia Sundhage).

      Jag är alltså ingen lagerbäckfantast men anser att han -som andra- ska bedömas rättvist och det är det många som inte har gjort. T o m efter vunna matcher och med bra spel har en massa debattörer och självutnämnda experter skrikit ”Avgå Lagerbäck” som enda kommentar. Detta är inte seriös kritik. Inte heller är det seriöst att ge sig på veteranspelarna med osaklig kritik (jag minns särskilt en som skrek ut sin avsky genom att påstå att ”Niklas Alexandersson aldrig någonsin gjort en bra match”…) Seriöst? Knappast.

      Lagerbäck har anklagats dels för att premiera ”säkert” spel, dels för att inte släppa fram de unga. Orättfärdig kritik i båda fallen. Det som många av kritikerna aldrig förstått är att fotboll är ett LAGSPEL. Det kan då innebära att vissa individuellt skickliga spelare har fått svårt att platsa i landsLAGET eftersom deras spelstil inte gick ihop med den stil som hela LAGET måste spela i. Typexempel är Pär Zetterberg. Och Lagerbäck måste (i likhet med sin lika hatade företrädare Tommy Söderberg) bygga ett lag efter det relativt begränsade spelarurval som finns och då har det blivit som det blivit. Varje seriös tränare vet att lagets framgång består av två delar, dels att göra mål, dels att inte släppa in mål. Båda är lika viktiga men bl a beroende på vilka spelare som finns att tillgå, vilka lag man möter osv har tonvikten ofta legat mera på försvaret. Vilken annan förbundskapten som helst hade gjort exakt samma bedömning (och så blir det även fortsättningsvis, sanna mina ord.) Även spelarna har förstås ett ansvar, det är ju inte så att Lagerbäck tvingar dem att göra onödiga bakåtpass medan de själva hade längtat efter att få gå på offensiv!!

      När det gäller yngre spelare så har de förståndigt och målmedvetet lotsats fram till landslaget, om de har platsat. Samtidigt har de äldres erfarenhet och rutin tagits till vara, det är ju rena vansinnet att ”pensionera” alla som är 26+ och ersätta dem med 17-åringar. Jag tycker att Lagerbäck hållit lämplig balans mellan erfarenhet och förnyelse i laguttagningarna.. Gunnar Gren var nästan lika gammal som Henke är nu, när han var med om att ta silver i VM, var det fel??? Och är det fel när vissa ishockeyspelare håller på tills de är långt över 40 ? T o m simmarna hävdar sig numera väl i hög ålder.

      Lagerbäck har varit den bästa förbundskapten Sverige kunnat ha de senaste 12 åren. För det förtjänar han cred, inte ovett. Det hade säkert gått bra att ha honom i fortsättningen också, men ska han sluta är det precis rätt läge nu. Nu hoppas jag att hans efterträdare slipper råskället och får möta kritik som är saklig och konstruktiv.

 7. Pingback: Futte
 8. Beck
  15 oktober, 2009 at 15:39

  Men faktum är att Zlatan presterat i viktiga matcher. Visst övriga spelare vara grymma igår men till vilken nytta, lite för sent kanske. Mot Danmark när det verkligen betydde något kändes det som att det var Zlatan som skapade alla målchanser. Zlatan kanske inte hade motivationen i en match som igår utan ville spara kroppen, inte riskera skador i onödan osv. Men ofta när det betyder mycket presterar hela laget utan någon fantasi och spelar omotiverat. Ofta har då Zlatan gjort de vitkiga målen i slutet på matcherna.

 9. 16 oktober, 2009 at 20:01

  Jinge// Strunt i Sverige och Zlatan nu. Nu gäller det på riktigt. Ta dig till Råsunda imorgon, till klockan 15:45. En kvart senare börjar det ljuvliga äventyret: Resan mot SM-guldet.

  Sen bör du boka in, onsdagen den 28:e oktober. AIK- Örebro. Vi planerar guldfest!

 10. Martin Forsman
  16 oktober, 2009 at 21:16

  Zlatan presterar i viktiga matcher. I bortamatchen mot Danmark var han outstanding. Mot Ungern gjorde han 2-1 (tur eller inte spelar ingen roll). Eftersom Albanien-matchen var betydelselös så tände han inte till, han är varken den första eller sista stjärnspelaren att spela under sin normalnivå nivå i en sån typ av match.

  Man kan säga mycket om ’den store’, men faktum kvarstår att han är vår enda världsstjärna i fotbollen idag. Om inte landslagsledningen och övriga spelare klarar av att utnyttja hans kvalitéer så är det tråkigt eftersom han är en typ av spelare vi måste ha med för att överhuvudtaget nå till ett mästerskap igen.

  Det vore ett katastrofalt beslut att ställa honom utanför landslaget eftersom vi inte har någon ersättare som ens är i närheten av hans kvalitéer. Eller Argentina kanske skulle spola Messi också eftersom han inte glänser i deras landslag på samma sätt som i Barcelona.

Comments are closed.