Fotboll eller kungafjanteri?

Vad jag tycker om kungafjanteri och monarki vet alla som brukar besöka denna hemsida, men om du händelsevis hittat hit för första gången så kan jag berätta att kungafjanteri och rojalism är inget som jag anser hör hemma i Sverige. Kungen bör släpas till Mora sten för att avsättas, samtidigt bör det ske med Victoria, Madeleine och Carl-Philip.

Och faktum är att jag är lite orolig för första veckan i Fotbolls-VM. Ett prinsessbröllop en vecka in i VM innebär säkerligen att vissa matcher inte kommer att direktsändas. I morgon visas Sydafrika-Mexico direkt i TV4, en match som jag kommer att se för att det är den första sydafrikanska matchen. Det är dessutom en match där sydafrikanerna bör ha stora möjligheter att vinna, något som givetvis hemmapubliken kräver.

Det är antagligen inte ett alltför djärvt tips att tro att Sydafrika kommer att gå långt i turneringen, det brukar ju det arrangerande landet göra som bekant. Jag minns Kurt Hamrins VM-mål mot Tyskland (?) 1958, jag såg det på TV men minns inte om det var direktsändning eller inte. Annars bodde jag på Upplandsgatan nära Odenplan från mitten av 40-talet och framöver men jag såg ingen av matcherna på plats på Råsundastadion. Det hade väl annars varit sevärt med spelare som Nils Liedholm, Kurt Hamrin och Nacka Skoglund i laget.

Ser man på VM-programmet så spelar Holland och Japan match 13.30 på dagen för bröllopet, och på kvällen spelar Danmark mot Kamerun, bägge matcherna låter intressanta vilket är ett problem eftersom jag närmast hade planerat att åka ut i skärgården den dagen för att slippa ifrån allt kungafjanteri. Men vi får se, annars kommer det en intressant match även nu på lördag då England ska möta USA. Åttondelsfinalerna börjar först den 26 juni vilket betyder att prinsesshysterin bör ha avtagit då.

VM i USA år 1994 så befann jag mig på resa i mellan- och södra delarna av Europa. Något som betydde att vi störde andra hotellgäster rejält i samband med de matcher som visades på TV. Då den dramatiska kvartsfinalen spelades, den som slutade med straffsparksläggning, var jag i alperna i Österrike alldeles vid den italienska gränsen. De övriga hotellgästerna såg inte helt glada och pigga ut på morgonen. När man talar om ”hotell” i den sortens alpbyar ska man ha klart för sig att det oftast rör sig om gamla ombyggda gårdar med 10-12 hotellrum. Det hörs om en bunt svenskar är vakna och tittar på fotboll.

Jag tycker att VM i år är mycket svårtippat, det finns egentligen inga storfavoriter. Spanien, Italien, Tyskland, Brasilien, Sydafrika, Frankrike, fler lag har jag svårare att tänka mig i finalen. Ett vanligt förekommande tips är Spanien, det kan jag också tro, men Argentina är nog inte aktuella. Jag hoppas att Danmark är med så länge som möjligt, och det är nästan som vanligt för danskarnas del, de slåss ur underläge mot förväntningarna. Sådant kan de gå långt på.

Sydafrika är annars ett land med stora svårigheter, fattigdom, rasism, sjukdomar och annat. Ett bra VM skulle ge hela landet en puff framåt, både politiskt och ekonomiskt, men det finns också en möjlighet att ingenting förändras. Vad som skulle hända ifall de inte går till slutspel törs jag knappt tänka på.

Spelschema och VM-tider

i Tags: , , , , , , , , , ab12 dn1 svd1 ex1 t

  9 comments for “Fotboll eller kungafjanteri?

Comments are closed.