Forum för Levande Historia ljuger

Forum för Levande Historia, FFLH, har blivit en myndighet som fått till uppgift att föra ut en tillrättalagd historia i Sverige, på samma sätt som myndigheterna gjorde i DDR och nu gör i Nordkorea. Den sortens myndigheter finns antagligen inte i något annat land som kallar sig demokratiskt, för i demokratiska länder så är det historieforskningen som ligger till grund för historieskrivningen. Men i Sverige så duger inte historieforskningen anser den sittande regeringen samt den som leddes av Göran Persson.

Lasse Strömberg tar upp den saken idag, och han visar också hur FFLH använder bilder från förintelsen för att illustrera Pol Pots folkmord i Kambodja, och som jag förstår saken så nämner de inte ens att det är Förintelsen som man använder som illustration.

Lasse Strömberg: ”I Kambodja dog mellan 1 – 1,7 miljoner människor i Pol Pots styre. Siffrorna har den senaste tiden ökat med 0,7 miljoner. Den som studerat området utan glasögon vet att i Laos, Vietnam och Kambodja dog dubbelt så många i USA:s bombningar, men om detta torde vi aldrig få se i några reklamfilmer för glasögon från Forum för levande historia. Nu gäller inte längre upplysningar om hur det verkligen gick till i Kambodia eller vad det berodde på. För hade det varit en uppgift hade givetvis de dubbelt så många som dödades av USA:s bombningar i området också belysts utifrån att det förklarar en stor del av Pol Pots katastrofala politik. Därför har Forum för levande historia nu övergått till att bli Forum för levande propaganda.”

Att FFLH förfalskat forskningsresultat och gjort undermåliga utredningar som de sedan låtsas som att de håller en vetenskapligt hög nivå vet säkerligen de flesta. Att de inte heller drar sig för att använda nu levande svenskar som avskräckande exempel och pekar ut dessa med namn och bild, det är sådant som jag trodde inte kunde hända i Sverige. Men det händer, och det händer idag.

Så gjorde myndigheterna i DDR också, liksom säkerligen Sovjetunionen. Att Nordkorea gör det idag vet alla, men FFLH

Lasse

har ännu inte försökt med nackskott som deras broder-
organisationer i diktaturstaterna. Möjligen är det meningen att vi ska vara tacksamma för det. Att man använder ”bildbevis” från Förintelsen som man falskeligen tillskriver Pol Pots massmord är helt i linje med den ”forskning” som man presterar. Lasse skriver att man bör kalla verksamheten för Forum för Levande Propaganda.

intressant Andra om: , , , , , , , , , Biology Badland Loke Skp BjörnB Svensson Annarkia K&Å Konflikt Alliansfr ab dn bar svd1 hd ex t

  24 comments for “Forum för Levande Historia ljuger

 1. Sara G
  19 september, 2009 at 15:47

  Forum för Levande Historisk Propaganda för Vissa, borde den skamliga statlig myndigheten heta – men det blir väl för långt, antar jag.
  Man kan inte annat än förakta en myndighet som anser sig vara vetenskaplig, men som fräckt kör med ledande enkätfrågor för att få fram de enda tänkbara resultat man vill ha. En myndighet som sållar bort viktiga vitala händelser i nutidens historia och som
  nästan enbart snöat in på EN ENDA över sextio år gammal historisk beskrivning av vad som hände under andra världskriget. På högerns befallning ska nu också kommunismen gås igenom, det ska bli intressant att se hur den vinklas.
  Och så förfalskar man bilder också! Shame on you, Göran Persson, roten till det onda!

 2. Mac
  19 september, 2009 at 16:33

  Var det inte Helene Lööv som satt och ljög i Sveriges Radio och sade att vänsstern var antisemitisk? När de värsta antisemismen enligt Forom för levande historia är sverigedemokraterna och moderaterna?

  • 19 september, 2009 at 19:28

   Det skulle inte förvåna mig, men jag tror att det var stolpskottet Anna-Lena Lodenius i det här fallet.

   Eller något av de okunniga trollen på Expo som påstod att jag var antisemit i sin skittidning.

 3. lasse
  19 september, 2009 at 16:52

  1979 kom John Pilgers Year Zero: The Silent Death of Cambodia, en klassisk dokumentär. Det var samma år som den borgerliga regeringen la ner Sveriges röst i FN så att Pol Pot och de röda khmererna skulle fortsätta att inneha Kambodjas plats i FN efter att de var avsatta och drivna på flykt. När Sverige ändrade position vet jag inte men jag har för mig att det var först 1990 eller i slutet av 80-talet som Sverige ändrade position. Det är förstås skillnad på vilka beslut som regeringar tar och vad enskilda medborgare tror och har för åsikter. De regeringar som aktivt eller passivt fortsatte att stödja Pol Pot och de röda khmererna och därmed hindra hjälp till folket som lidit så mycket trots att man visste vad Pol Pot och de röda khmererna var för några har en hel del blod på sina händer. Naiva enskilda medborgare som drömmer om politiska utopier spelar inte i samma division.

  Filmen finns på video.google.com med rubriken ”John_Pilger – Cambodia (Year Zero)”, en 52 minuters dokumentär. En annan intressant John Pilger dokumentär om Kambodja som finns på samma ställe är ”Cambodia: The Betrayal” från 1990, den finns med rubriken ”John Pilger-Cambodia (Khmer), The betrayal

  Year Zero: The Silent Death of Cambodia (1979) 52 min
  John_Pilger – Cambodia (Year Zero)
  http://video.google.com/videoplay?docid=-9159164859238659487&hl=en#

  Cambodia: The Betrayal 1990 (1990) 52 min
  John Pilger-Cambodia (Khmer), The betrayal
  http://video.google.com/videoplay?docid=5034541050212117056#

  Om länkarna raderas så skall det inte vara några problem att hitta dessa förnämliga klassiska Pilger-dokumentärer på ”video.google” där de finns så man kan se dem i ett stycke.

 4. rotve
  19 september, 2009 at 17:23

  Angående Helene Lööv och det där om Vänstern: Det här påståendena om en ”utbredd antisemitism” hos ”vänstern” tillhör de mest vansinniga som cirkulerar bland högern de senaste åren, inte bara bland Hökmarkare utan även bland hyfsat intelligenta liberaler tycks man se dessa gäckande antisemit-troll vartän de vänder sig. Jag börjar finna detta obehagligt – som en person som alltid varit motståndare till fascism rasism och nationalism känns det mycket märkligt.

  Som kritiker av Israels apartheidpolitik har man ju dessvärre en del vänner man inte alltid önskar sig – och dessa måste man konsekvent och tålmodigt distansera sig ifrån . Men så länge man gör det så skall man inte heller accepteras att via gult by association förknippas med något man inte är. Jag har i alla fall aldrig märkt av någon ”antisemitism” hos vänstern, generellt. Tvärtom ser jag vänstern som en en grupp som oftare än högern är motståndare till olika former av rasism och diskriminering.

 5. Sara G
  19 september, 2009 at 19:11

  Rent följdriktigt så har Helen Lööv falskeligen och grovt pekat ut vänstern som varande antisemiter, y
  ty det ligger helt i den linje hon för.
  För hon vet att inom vänstern finns en klar och tydlig kritk mot israels behandling av palestinierna. Vi håller inte på och skapar en falsk, förljugen bild av staten israel, som exempelvis alltför många folkpartister och andra gör. Vi talar klarspråk, kräver en palestinsk stat, att muren rivs, att fredssamtalen tas upp igen och att samtliga illegala bosättningar upphör och att inga fler byggs.
  Men det är tydligen en alltför besk medicin för dessa s.k vetenskapsmän att kunna svälja ner. Istället ljuger man, som Helen Lööv, faktiskt utan att blinka, inför hela svenska folket. Det är häpnadsväckande, men garvad som jag blivit genom åren av ”samtal” med diverse andra sionister så är jag inte ett dugg förvånad. Lögnen är oftast deras enda vapen…

 6. 19 september, 2009 at 19:26

  Visst är FFLH en skandal, en statsstyrd myndighet som används för att trumma ut vad folk ska tycka, men Pol Pots regim (och varje annan maoistisk dito med för den delen) förtjänar all skit den överhuvudtaget kan få.

  • Sara G
   20 september, 2009 at 14:15

   Men då bör Levande Historia ta med ALLA fakta, och inte” glömma” bort exempelvis USA:s tidvisa stöd till bl.a Pol Pot och andra inte rumsrena regimer. Rasistiska regimer som konsekvent struntar i Mänskliga rättigheter och Yttrandefrihet. Pol Pot är i alla fall turligt nog borta nu. Men staten israel är oerhört alert och verksam i sin kriminella verksamhet som i stort sett fått fortgå ostörd i över sextio år nu!

 7. 19 september, 2009 at 20:11

  Då är det andra gången på kort tid som FFLH avslöjats med historieförfalskning medelst bilder:

  http://stefanlindgren.blogspot.com/2009/09/fakta-ar-en-plikt-inte-en-dygd.html

 8. Sara G
  20 september, 2009 at 08:07

  Lögner och förfalskningar tycks vara deras livslust. Tragiskt! Är det inte någon annan myndighet som ska granska sådana oegentligheter?

  • mr Biz
   20 september, 2009 at 12:28

   Stefan Lindgren, se Hampus länk ovan, har JO-anmält Franck för bildförfalskningar. Franck har tagit den anmälan som ursäkt för att inte möta Myrdal i en planerad SVT-debatt.
   Lindgren: ”Det kan knappast sägas vara god ämbetssed om t ex Vägverket efter att en bro havererat inte ställer upp och tar den efterföljande debatten.”

   Forum för levande historia framstår nu själva som samma slags propagandacentral som fanns i just de samhällen man varnar för

   • Sara G
    21 september, 2009 at 08:30

    Levande Historia för Vissa begår ännu ett övergrepp mot Pol Pots offer genom att förfalska bilder och försöker ge allmänheten en svartvit bild av vad som hände genom att dölja USA;s roll i det hela.
    Det är mycket tveksamt att en statlig myndighet ska ha uppdrag som opinionsbildare, när man uppenbart döljer vissa delar man inte vill ska komma fram.
    Samtidigt som man förlöjligar, utpekar och hånar enskilda medborgare.
    En viktig frågeställning blir om dagens liberala etablissemang kommer att ställa ställa svars för samma blindhet inför inperialismens brott mot mänskligheten i Irak, Afghanistan och Palestina som den ideologiska blindhet Levande historia för Vissa anklagar Gunnar Begströms och Jan Myrdal för?

 9. Sara G
  20 september, 2009 at 15:27

  Existerar den någon slags skola som lär elverna hur de lättast ska undvika för dem obehaglig sanning och eventuella obehag av deras dumma lögners konsekvenser.
  Vad fegt av Franck att inte våga träffa Myrda efter bildförfalskningen!

 10. Sara G
  21 september, 2009 at 17:10

  Tycker att Arena gruppen sätter fingret på det viktigaste för svensk och västlig publik i stort i Levande Historias senaste utspel i utställningen om Pol Pot:

  ”Även själva utställningen har faktiskt ett problem: det smala perspektivet. Här ställs inga frågor om varför den svenska regeringen hösten 1979, efter khmerernas fall, lade ner sin röst i FN och därmed i praktiken accepterade att landet även i fortsättningen skulle representeras av folkmordets diplomater. Vad känner dåvarande utrikesminister Ola Ullsten för skuld? De riktigt svåra frågorna om Pol Pot ställs inte. Till exempel varför nästan hela västvärlden ställde upp bakom de röda khmererna efter att deras terrorvälde fallit.

  Att Forum för levande historia undviker dem beror säkert inte på att de nu sorterar under ett annat folkpartistiskt statsråd. Men redan att jag tänker tanken avslöjar själva problemet: att just staten driver opinion i svåra politiska skuldfrågor.”

  Jag har skrivit till Levande historia, gör det du också om du tycker att de gör fel!

  Forum för levande historia arbetar medvetet med uppskruvad dramaturgi i sina projekt. Jag har suttit i en referensgrupp och sett. Därför får de effekt, blir angelägna och omdiskuterade. Men Kambodja-resan borde bli deras sista – som statlig myndighet. Dags att ombilda till en fri stiftelse.

  Per Wirtén
  Redaktionsmedlem Dagens Arena

 11. Martin Forsman
  26 september, 2009 at 20:10

  Anledningen till att Västvärlden ställde upp för Pol Pots vidriga regim efter deras fall är självklart att det var det kommunistiska Vietnam som besegrade dem. Eftersom allt kommunistiskt per definition var, och är fel, enligt ’liberalerna’ så var naturligtvis Vietnams humanistiska intervention i Kambodja också det. Dessutom skulle det nog ta emot att erkänna att man själva stödde denna vidriga regim samtidigt som de ’onda’ kommunisterna i Vietnam inte gjorde det.

  Forum för levande Historia är ett redskap för att ändra svenskens historiska uppfattning och kunskap enligt de riktlinjer som regeringen sätter upp och är således jämförbar med vad vi ser i diktaturer som Nordkorea och Kina. Därför bör FFLH omedelbart monteras ner och pengarna man sparar på detta kan läggas på nåt mer meningsfullt, vilket innebär i princip vad som helst.

 12. Sara G
  27 september, 2009 at 08:32

  Historikern Kjell Östberg har i Intenationalens papperstidning(finns inte på Internet) skrivit en artikel om Levande Historia under namnet: Tystnad ska råda om brott mot mänskligheten i demokratins namn.
  Han är en av de fyrhundrafemtiotre vetenskapsmännen som skrev tilll regeringen att myndigheten Levande Historia skulle läggas ner eftersom den saknar legitimitet i forskarvärlden. ” En sittande regering får inte använda skolans historieundervisning som sitt idelologiska vapen… Risken är överhängande historiska exempel på ondska- som alla tycks kunna enas kring -används för att snäva in gränserna för vad som anses gott och demokratiskt i dagens samhälle”, hette det.
  ”Ett slående exempel på detta – och att Levande Historia inget lärt är kritiken mot den pågående utställningen Middag med Pol Pot,” skriver han.
  I artikel berättas hur Kambodja i modern tid blivit utsatt för omfattande övergrepp från tre olika regimer, fransmännen, amerikanarna och Pol Pot. (Sammanlagt beräknas mellan fyra och fem miljoner människor ha dött under krigen i Indokina. Idag lider två miljoner vietnameser av sviterna av USA:s kemiska krigsföring.
  Kjell Östberg slutar artikeln med:” Att diktaturer ofta legat bakom folkmord är väl känt och ska uppmärksammas. Men för att förstå mekanismerna, vore det inte en ännu större utmaning att diskutera de brott mot mänskligheten som skett i demokratins namn?”

 13. Sniff
  27 september, 2009 at 09:57

  Det visar på hur rädd regeringen inkl. den förra är för att bli anklagade för antisemitism.
  Helige Göran Persson och hans medlöpare skapade ett propagandainstrument som ingen vågar avskaffa eller knappt debattera på högre nivå.

 14. Boris
  1 oktober, 2009 at 02:38

  Sara G, du är nog en persona non grata i Forum för levande historia!

  • Sara G
   1 oktober, 2009 at 09:59

   I varje fall svara de inte på mina brev. Det tycker jag är märkligt, för jag ställer frågor och LLH är en statlig myndighet som vi skattebetalare betala 45 miljoner till per år till, så lite utöver att idogt försvara den permantenta synen på förintelsen och och nu hjälper Reinfelds regim att belysa kommunismens brott på ett för högern tacksamt sätt, men för oss på vänstersidan på ett mycket enögda vis, så borde man ändå som svensk få svar på sina frågor man ställer till myndigheten. Eller är Levande historia enbart ett propagandainstitut?¨¨

 15. boris
  1 oktober, 2009 at 13:02

  Sara.. du kanske kan maila Reinfeldt om det här…? Han kanske är totalt ovetande? Våra statliga myndigheter börjar ju bli så självstyrande och stackars Fredrik kanske inte vet om det här med Forum för levande historia när han ständigt flänger runt i världen till olika cocktailpartyn? Titta bara på migrationsverket och rättsväsendet… Inte är det väl lille Fredrik som avvisar Packet in i döden och bjuder på tårta när de fösts bort? Inte stackars Fredrik som ringer piketen och ber dom slå stenkastarna lite hårdare..?

 16. Sara G
  1 oktober, 2009 at 14:08

  Vi kanske skulle gå samman, fler av oss – och påvisa hur det egentligen förhåller sig i det här tvåtredjedelssamhället, i bananrepubliken Sverige. Där man utan att blinka skickar hem apatiska flyktingbarn till gatan, där människor begår självmord eftersom de inte har till mat och hyra och där svårt sjuka tvingas arbeta sig till döds medan där champangen oavbrutet flödar runt bratsen och kungabarnen runt Stureplan.
  Förstå, det är nu valrörelsen börjar!

  • Boris
   2 oktober, 2009 at 19:30

   Bra!! Jag röstar på dig Sara!

   • Sara G
    3 oktober, 2009 at 09:59

    Du är en riktig getleman. Boris! Tack!
    Det är bara att jag har så svårt för det där som heter makt…

 17. Sara G
  1 oktober, 2009 at 14:13

  Forts. Fyrtiofem miljoner skulle räcka till ett flertal lärarlöner, kuratorer och sjuksköteskor.

Comments are closed.