Forum för Levande Historia

I Sverige har vi en statlig myndighet som hänger ut enskilda individer och dessutom pekar ut dessa som särskilt klandervärda och fördömer deras agerande. Det är Forum för Levande Historia som använder två svenskar i en reklamvideo, två namngivna svenskar som på 70-talet besökte Kambodja. De hängs ut och förlöjligas och man gör gällande att de hade röda Mao-glasögon eftersom de inte såg det folkmord som samtidigt skedde.

Igår var Åsa Linderborg med i TV-programmet Agenda där hon mötte Eskil Franck som inte alls förstod varför Svenska Statens myndighet för historieförvanskning kritiserades. Linderborg hävdade att de stater och ideologier som FFLH kritiserar hade arbetssättet gemensamt med FFLH, de satte sig till doms över egna landets medborgare och trakasserade dessa och/eller gav dem ett nackskott. I vissa fall gasades de också ihjäl.

Eskil Franck tyckte inte att det var något anmärkningsvärt med att en statlig myndighet satte sig till doms över en författare och en fotograf, människor som vare sig anklagats eller dömts för något brott. ”– Det är ju bara reklam”, hävdade han åsyftandes den reklamfilm som sänts i TV och som finns på den statliga och skattefinansierade myndighetens hemsida.

Svenska forskare fördömer FFLH:s variant av forskning. Det är sedan länge känt att det FFLH kallar forskning saknar vetenskapliga ambitioner, bland annat undersökte man för några år sedan vilka partiers sympatisörer som var mest antisemitiska, man kom då fram till att de fyra partier som hade flest sympatisörer med antisemitiska värderingar var
Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i nu nämnd ordning. De partier som hade minst antisemitiska åsikter bland sina anhängare var Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Henrik Bachner och Anders Lange gjorde den under-
sökningen, en undersökning som senare beskrevs i Ekots Lördagsintervju av FFLH:s dåvarande chef Helene Lööw som ett bevis för att antisemitismen var stor inom vänstern, en lika klar som medveten lögn. På det sättet har det fortgått, FFLH har egna mallar för hur historisk forskning ska gå till, och hur den ska tolkas, något som kritiserats brutalt av forskarsam-
hället inom universitetsvärlden i Sverige.

Åsa Linderborg tog upp Vietnamkriget i gårdagens Agenda. Hon undrade varför USA:s folkmord på miljoner Vietnameser inte nämns i forskningen. Själv har jag undrat

fflh

över varför USA:s folkmord på irakier inte nämnts, trots att förutsättningarna för kriget var påhittade av USA, men givetvis får jag inget svar. Jag har också frågat om Forum för Levande Historia har någon litteratur om Israels etniska rensning av Palestina och det mördande som inneburit att tiotusentals palestinier fått sätta livet till.

Forum för Levande Historia har inte några böcker eller någon litteratur i det ämnet har jag fått till svar från FFLH. Det är lätt att komma fram till slutsatsen att det finns vissa politiska brott, och brott mot mänskligheten, som FFLH inte anser vara brott eftersom de utförs av människor med ”rätt” etnicitet eller religion.

Och nu ger man sig på svenska medborgare som inte ens varit misstänkta för brott. Man använder dessa i reklamen och fördömer dem för att de inte kände till de folkmord som pågick medans de var på platsen i tidigt 70-tal. Man föreställer sig inte ens att staten undvek att visa detta för dem eftersom de var inbjudna till landet av samma stat som faktiskt gjorde sig skyldig till detta folkmord.

Idag vet vi att de länder som haft myndigheter som friserat historieberättelsen i både media, skol- och historieböcker är länder som Östtyskland och Nordkorea. Vi vet att dessa länder idag har fått sällskap av Sverige, där nu staten bestämmer hur historien ska beskrivas, inte landets och forskarvärldens historiker.

Söndagens Agenda kan ses på SVT:s hemsida.

intressant Andra om: , , , , , , , , bm1 hd12 svd ex dag1 dn ab1 t

  24 comments for “Forum för Levande Historia

 1. Daniel
  14 september, 2009 at 05:59

  Jag minns levande historias bok ”om detta må ni berätta” som alla i högstadiet fick (iaf när jag gick där) som handlade om nazismens utrotande av judar och zigenare. Då var det ingen som klagade (förutom en å annan nazist).
  Nu när de ger ut en liknande bok om kommunismens övergrepp så är plötsligt det de skriver skräp och ovetenskapligt, för många artiklar kring detta har jag läst de senaste dagarna.

  Kasst att de hänger ut folk dock, iaf om de inte kan bevisa att dessa visste om vad som hände, även om det ofta görs uthängningar på div svenska nazister som kanske inte visste vad som försigick i lägren under kriget, kamprad, div ”folk” i kungahuset m.m. Idag vet väl alla dock vad extrema ideologier ställer till med, så egentligen är väl hela grejen med dessa böcker förlegad, vare sig de attackerar höger eller vänster extrema ideologier. De är helt enkelt 50 år för sena, vore bättre om de satsade på att informera om folkmord som sker idag, palestina, tjetjenien, darfur, rwanda mfl. det ligger ju lite närmare i tid och är inte så många som vet vad som händer/hände.

  • Berra
   14 september, 2009 at 07:55

   Det var ganska många som tyckte att det var märkligt med en myndighet för korrekt historieskrivning från day one.

   • Danne
    14 september, 2009 at 09:57

    Mycket möjligt, men då det var 15 år sedan och jag på den tiden inte var särskilt intresserad av att läsa debattinläggen i tidningarna så är det inget jag kan minnas att det var någon stor grej av.

    • Victor
     15 september, 2009 at 11:28

     Forum för levande historia borde läggas ner, och så blir det säkerligen också om rödgröna röran vinner valet. Det är vansinne att staten ska bestämma vilken historia som ska berättas.

  • Gripen
   14 september, 2009 at 08:59

   Håller med dig att det kanske är bättre att belysa saker som händer nu, men dessa saker är kanske inte så lätta att peka ut. Efter som jag vet att folk som trodde på nazisterna under andra världs kriget viste inte om hur fasansfullt de behandlade judar, zigenare, socialister, liberaler med mera.

   Pol Pots folkmord blev inte allmänt kännt fören han var besegrad och om Nazisterna hade vunnit så skulel någ folkmordet på judarna inte varit kännt för allmänheten för segraren skriver sinn historia.

   Soviets brott är svåra att utreda och få någon klarsyn om, för siffror av hur många som dog i gulag lägren eller var fångar där har blivit överdrivna av USA i propoganda syfte och ryssarna de själva tar ned siffrorna, men detta är för seriösa historiker att jobba med, inte en statlig myndighet.

   Så jag ser att FFLH har ingen plats i vårt samhälle.

   • Danne
    14 september, 2009 at 10:05

    Sant, mycket vet vi inte om då de flesta diktaturer har rätt hård koll på media i landet.
    Men det finns ju en del som vi faktiskt vet om som ligger nära i tiden men som ändå inte tas upp i någon större utsträckning.

    Själv förstår jag inte riktigt meningen med FFLH alls, ”oj akta er för de hemska -ismerna, de leder till folkmord!” vilket som sagt de flesta vet om redan, känns lite som skrämselpropaganda typ de gamla narkotika föreläsningarna de hade i skolan när jag var ungdom :D ”så här luktar hasch! Hasch är farligt, tänk på vad ni stoppar i er.” eller ”sånt här händer i nazistisk/kommunistisk diktatur! tänk på vad ni röstar på,”.

    Men förmodligen är det väl inget genomtänkt med det alls, de grundades för att mota bort ungdomar från högerextremismen i landet som var hög på den tiden, och idag så har de inget att göra men de vill ju inte bara lägga ner och bli arbetslösa så de jobbar vidare med nästa punkt på listan..

 2. 14 september, 2009 at 06:41

  ”Åsa Linderborg tog upp Vietnamkriget i gårdagens Agenda. Hon undrade varför USA:s folkmord på miljoner Vietnameser inte nämns i forskningen.”

  Dubbel negation där. Annars imponeras jag över den historielöshet som FFLH hyser. Varför inte nämna att det var det kommunistiska Vietnam som slängde ut Po Pot? Varför inte nämna att det var USA som försökte återinstätta honom och som krävde att hans organisation skulle representera landet i FN och såg till att de fick stöd med mat och medicin? Detta efter att folkmordet blivit känt!

  (lätt redigerad kommentar / Jinge)

 3. 14 september, 2009 at 07:13

  Vaddå dubbla negationer? :-P

 4. Sara G
  14 september, 2009 at 08:15

  Vad som pågår i Gaza är inget annat än ett förlängt folkmord. Är det inte ett av Levande Historias uppdrag att utreda vad som händer även där, vad som skedde under der senaste israeliska kriget då israelerna använde utarmat uran och vit fosdor mot befolkningen? Levande Historia, känn bara på ordet…

 5. Sara G
  14 september, 2009 at 10:25

  Uppdraget bör främst vara att belysa det som nu händer – och det händer fasansfulla saker våde i Gaza och på Västbanken. Ett helt folk håller på att förintas framför våra ögon och förövare är Israel.

 6. Pingback: Frasse
 7. Rickard
  14 september, 2009 at 11:34

  Men Jinge,

  I ärlighetens namn så har ju FFLH uppstått i det vakuum som media och vårt utbildningsväsen lämnat efter sig. Så i praktiken står vi mellan två onda ting, FFLH och ’statlig’ historiebeskrivning eller en media- och utbildningssektor som inte brytt sig eller värre, valt att sopa allt under mattan efter som händelserna ligger i smärtsam närtid.

  Vi måste faktiskt ställa oss ett par obekväma frågor om hur det gick till. Varför var skolbiblioteken på 70-talet en filial för diverse extrema vänsteråsikter (det var det i min skola, jag minns fortfarande vilka tidningar som stod i tidningsställen och den totala frånvaron av andra åsikter). Hur i hela friden kunde vi ha en Pol Pot anhängare som Birgitta Dahl som talman, det år efter att allt uppdagats? Hur kommer det sig att Jan Myrdal fortfarande tas på allvar i vissa kretsar? O.s.v., o.s.v.

  Det är obekväma frågor och de är säkert mycket känsliga för en stor del av media- och politikereliten som faktiskt var med då det begav sig. Men lika lite som vi kan sopa ’J-stämplar’, permissionståg, baltutlämningar, etc., under mattan kan vi låta dem slippa undan. Trotts allt, medlöperiet är inte en fråga om storlek. Det är snarare en fråga om hur nära i tiden det skedde och antalet levande som inte vill ha sitt byk tvättat offentligt.

  /Rickard

  • 14 september, 2009 at 11:44

   Ptja, dina minnesbilder från 70-talet verkar inte komma från de skolor jag besökte då i varje fall. Undervisningen om Förintelsen har jag inte erfarenhet av, men i alla händelser så behöver inte staten bli den som undervisar i historia som i DDR eller Nordkorea. Historieforskning och utbildning ska utgå ifrån universiteten. Dessutom så har FFLH bitvis förfalskat sina undersökningsresultat. Löss i demokratins päls med andra ord.

   Och varför ska de inte undervisa om Israels brott mot mänskligheten?

   Och USA:s ??

  • 14 september, 2009 at 12:59

   Vi har idag en europarlamentariker som stödde bombningarna av både Kambodja och Vietnam, nämligen Gunnar Hökmark. Dessa dödade fler än Pol Pot. Till skillnad från Birgitta Dahl har han aldrig bett om ursäkt. Borde det inte vara ett lämpligare objekt för FFLH?

   Eller varför inte attackera de som stödde sanktionerna mot Irak? Blott 10 år sedan och dödade lika många som Pol Pot. Folkpartiets partiledare stödde dem. Men istället uppmärksammar FFLH vårt mest kända folkmord som är mer omskrivet än alla andra folkmord sammantaget. Det är inte att agera i ett ”vakuum”.

 8. Sara G
  14 september, 2009 at 12:29

  En myndighet som bara skriver det som passar dem själva, som beskriver den haltande verklighetsuppfattning de själva delar – och där ingenting om USA:s och israels nuvarande brott mot mänskligheten nämns med ett enda ord. Eftersom stora skattepengar går till en myndighet som inte ger oss en heltäckande historiebeskrivning, utan en falsk bild, så bör den omgående stängas ner. Det här är mycket upprörande!

 9. Rickard
  14 september, 2009 at 12:55

  Nu börjar du spåra ur! Håll dig till fakta! Börja med att läsa kommentarsreglerna! / Jinge

 10. Palestinier
  14 september, 2009 at 13:09

  Lidandet av det palestinska folket är hjärtkärande och borde besvära varje anständig människa
  Några av de grymheter som begått mot oskyldiga palestinska familjer är mycket värre och mer skrämmande än något som begått mot Judarna

  Israel ska inte komma undan och folket måste veta sanningen om Israels brott men vissa institutioner i Sverige som forum för levande historia anser att Palestinierna saknar ett människovärde
  Sveriges regering som pumpar in miljoner av skatte betalarna till forum för levande historia bör agera genom att antingen stänga av denna institution eller byta ut de ansvariga som är partiska och saknar trovärdighet , man borde också göra en undersökning bland allmänheten om institutionen är rasistisk eller inte

 11. Sara G
  14 september, 2009 at 13:31

  Så här skriver Jan Myrdal IFolket i Bild angående Levande Historias angrepp mot honom:

  ”…Teologie doktor Eskil Franck slingrar sig och talar för sin sjuka moster när han söker försvara sig som ansvarig för Levande Historia.
  Men han skriver också om min och Bergströms ”medverkan” i filmen. Att en person med sån total brist på språkkänsla kunnat leda Lärarhögskolan är alarmerande!
  Dock, för att såga av den gren Eskil Franck söker sätta mig på. Vilket intresse skulle jag ha av att försvara Pol Pot ? Jag försvarade inte heller Kenyatta och Mau Mau . Men då som nu ville jag att det historiska förnuftet och därmed rättvisan skulle segra.
  Eskil Franck har dock rätt i att en grundläggande kritik måste riktas mot Sveriges riksdag och regering. De skapade med grumliga motiveringar såväl den myndighet, Levande Historia , för vilken teologie doktor, docent Eskil Franck utsetts som chef som en gång det Statens institut
  för rasbiologi för vilken medicine doktor, professor Herman Lundborg blev chef. I båda fallen skapade regering och riksdag av politiska skäl ideologiskt styrande institutioner. (Fast Herman Lundborg och hans medarbetare hade vid sidan om sin ideologiska rasföreställning faktiskt mer solida kunskaper om ärftlighet än Eskil Franck och hans stab om historia.)…”

 12. Lars D
  14 september, 2009 at 14:19

  Jag gillar allmänt vad du skriver, i detta och många andra inlägg. I detta har det dock blivit ett litet fel. Undersökningen gjordes av HB och Jonas Ring. Anders Lange hade rollen som opponent på ett seminarium som i praktiken gav klartecken till publicering. Därefter skrev han och HB hetska inlägg i pressen som försvarade undersökningen och sist deltog han med en ”objektiv” analys av kritiken mot den som framförts av mig och flera andra. Den hade han blivit ombedd att presentera på FFLH:s styrelsemöte!

 13. mr Biz
  14 september, 2009 at 14:43

  ”Pol Pot var en patologisk galning. Hans organisation hade ingenting att göra med kommunism… ”
  ”…Tvärtom, det var kommunistiska Vietnam som drev ut honom ur Kambodja.”
  ”USA bidrog inte bara till att skapa de förhållanden i Kambodja som möjliggjorde för de Röda khmererna att ta makten 1975, utan stödde också aktivt denna organisation och dess folkmordsarmé både politiskt och finansiellt.”
  –John Pilger.

  Vi kan själva välja på FFLH’s eller John Pilger’s historiebeskrivning. Ännu så länge.

  http://www.skp.se/levande_historia/Kambodja.htm

 14. alandalus
  14 september, 2009 at 19:10

  Jag tycker inte att man ska säga att USA har begått folkmord i Vietnam eller Irak. Visst har deras krig där varit tragedier som resulterat i miljontals döda men, de har inte dödats främst pga etnisk tillhörighet. Vietnam var ett krig mot socialism och Irak var ett krig mot en stat som Israel betraktade som fientlig.

  Däremot bör FFLH undervisa om Al-Nakba, den etniska rensningen av Palestina 1948. Då fördrevs 85% av alla palestinier boende inom den blivande apartheidstaten Israel – enbart pga etniska tillhörighet (icke-judar).

 15. Martin Forsman
  14 september, 2009 at 19:27

  Jag säger som Åsa Lindeborg gjorde i Agenda debatten. Det värsta är inte vad FFLH ’undervisar’ om, utan att de överhuvudtaget bedriver ’undervisning’. I en demokrati ska inte staten bestämma vilken historisk skildring som är den ’rätta’. Det är upp till var och en av avgöra helt på egen hand eller med hjälp av historieavhandlingar av riktiga historiker som inte är tillsatta av staten med uppgift att sprida ’korrekt’ historia.

  Lägg ner FFLH nu, myndigheten är en skamfläck för vårt demokratiska Sverige och den kostar dessutom pengar som kunde läggas på riktig undervisning istället.

 16. Berra
  15 september, 2009 at 09:54

  En fin sak är att Myndigheten för den Sanna Historieskrivningen har stängt av kommentarsmöjligheten på sin YouTube-kanal. Onödigt att hålla på med debatt omn man har rätt!

 17. Sniff
  15 september, 2009 at 11:32

  Jag anser att utställningen om Kambodja blev ett utmärkt tillfälle att angripa FFLH och deras skyddade verkstad. Det har funnits irritation över deras existens och alster som ”Om detta må ni berätta”. ODMNB anskaffade jag själv, lästa och sågade flera gånger om. Nassar och revisionister hade rena rama julafton på sina hemsidor vid denna tid och värvade troligen fler sympatisörer än vad ”Om detta må ni berätta” skulle motverka.
  Precis som Berra skriver, dogmatiska skriverier och ingen diskussion har kännetecknat deras tillvaro. Man kan lätt dra paralleller till Göran Persson som var en av de drivande krafterna bakom tillkomsten.
  Nää bort med denna odemokratiska institution av politisk korrekthet.

Comments are closed.