Första maj och Olof Palme


Så här, på 1:a Maj, så är det omöjligt att inte tänka tillbaka på Olof Palme. Jag undrar vad han skulle ha sagt om han skulle ha talat i eftermiddag på Norra Bantorget. Han skulle hänga framstupa över talar-
stolen, och de som har sett honom live vet precis hur han skulle ha stått.

Han skulle dessutom ha varit elak som få andra törs vara mot Reinfeldt och Borg. Anders Borg, mannen som gett oss anled-
ning att döpa om honom till ”Bagdad Borg” på grund av hans ständiga svammel. Borg måste vara svensk mästare i ljugande, men nu börjar utländska politiker förstå att det är precis som talesättet, – mycket snack men liten verkstad. Men visst, Palme ljög också mellan varven, som t.ex. i Geijeraffären. Jag minns inte orden som Palme använde, men han visste om att Geijer sprang hos ”galanta damer”, det hade varit känt inom partiledningen länge.

Och nog sjutton saknar man en retorik-
expert som Palme en sådan här dag. Själv har jag starka minnen efter att ha sett honom live i talarstolen, och dessutom mött honom ett antal gånger som fotograf. Han och Sten Andersson hade ett otroligt minne för namn och ansikten, och Palme var alltid en fruktad motståndare i politiska debatter.

Hur det är med herr Löfven vet jag inte, men jag har en bestämd känsla av att han är tråkig. Varför vet jag inte, möjligen är det bara att jag har det fått intrycket efter att ha sett honom i TV ett antal gånger. Det var fängslande att lyssna till Palme, han var en skarp talare och att han var snabb i huvudet som få. Inte undra på att det skar sig mellan honom och Thorbjörn Fälldin. Man kan ju undra varför Centerpartiet har så svårt att få tag i bra partiledare? Det verkar som om man hela tiden får hålla tillgodo med avskrapet.

Hade Olof Palme varit i livet och talat inne i Stockholm idag så hade jag antagligen åkt in för att lyssna. Men det är klart, han hade ju inte varit så pigg och rask som i sin ungdoms dagar. Egentligen så borde Sveriges Television klippa ihop en timme av Palmes tal och debatter, tänk vad tråkigt det måste vara för dagens ungdomar som bara känner till hans namn? Jag möter ofta unga människor som är helt oförstående inför oss äldres fascination av Palme, möjligen är vi dåliga på att förklara.

it Andra om: , , , ab123456 svt1234 sr12 gp123 dn12345678 svd123456


11 svar till “Första maj och Olof Palme”

 1. Ja Palme bar unik. Helt enkel brutalt bra i debatter. Jag tror inte heller att dagens ungar ens kan föreställa sig. Det var ju en politiker som hade ett rent underhållningsvärde faktiskt. Men han var också hatad av borgarna.

 2. Jag var ute och cyklade en sväng, och hamnade i förstamajandet.
  Stora folkmassor, mycket ungdomar, bra stämning.
  Jag kunde se ett sammanhängande demonstrationståg på Götgatan, över Slussen, Skeppsbron, Kungsan.

  Jag tror att Reinfeldt behöver börja oroa sig…

  • Jo jag funderade lite på om bakdelen av tåget hade lämnat Medborgarplatsen när vi som var i främre delen redan var i Kungsan… Kanske skulle rutten behöva förlängas nästa år om tågets hela längd ska kunna synas. ;) Minst 10000 ska det ha varit i vänsterns tåg.

 3. Jag tror att vi som varit med ett tag varit dåliga på att förklara väldigt mycket för de yngre, inte bara Palmes storhet. Exempelvis att vi inte levde under en kollektiv förbannelse på 60- och 70-talet, som många yngre tycks tro. Vi verkar ha missat att förklara att det var (och ÄR!) nödvändigt att människor går samman om man vill förändra samhället. Det innebär ju inte att man förlorar sin personliga uppfattning, det innebär bara att man inser att kompromisser är nödvändiga om man vill uppnå resultat.

  Min största sorg idag är att de unga lever i föreställningen att de har alla möjligheter till individuell utveckling. I själva verket är deras möjligheter kraftigt beskurna från vaggan till graven. De är reducerade till ”kunder” i ett marknadsgyckel utan like, och de verkar inte förstå det.

 4. Nya ”(s)” stollar, och det anses tydligen fult att i aftonblajan skriva om ”stollet”: UPPFINNERI ska råda bot på massarbetslösheten, inte slopad låginflationspolitik & utbyggd offentlig sektor! Ingen förnekar att forskning är viktigt, utan detta inga nya & bättre bilar, tv-apparater & läkemedel. Men som…jobb-skapare?? Stoll ska kallas stoll. Framgångsrikt uppfinneri leder väl till motsatsen, med effektivare produktionsmetoder som bara kräver mindre personal? Och detta bygger man sin framtidsvision vad det gäller arbetsmarknad på! För man är fortfarande kvar i 2006 när man slött & arrogant förklarade att folks försörjnings-problem var lösta. Men folk tyckte annorlunda. Och inga ”(s)”var gavs heller denna dag annat än stollerier..

   • Notera även att man för(s)ökte måla en bild av att ungdoms-massarbetslösheten är ett unikt allians-fenomen ingen hörde talas under perioden 96-06..

 5. Löfven kallade sina åhörare i förstamaj – talet genomgående för ”vänner” och ”mina vänner”. Så har det gått med sossarna. De är inte våra kamrater längre, utan våra vänner. Men i Facebooks tidevarv är ordet vän fullständigt utan mening och förpliktelse.

  • Fan så okänsligt. Men han vågade inte inleda som Palme. – Kamrater! Nej det är det jag säger, den där gubben får (S) behålla för sig själva..

  • Märkte också på det. ”Kamrat” är väl för associerat med socialismen, och det är inget man vill kännas vid i dagens socialdemokrati, ledande sossar verkar tro att partiet grundades av socialliberaler och att det är därifrån ”social” kommer. Finns det någon ledande sosse som ens yttrat ordet socialism sen Palme sköts?

 6. Jag såg pjäsen Olof Palme för någon vecka sedan och kan hålla med er att jag faktiskt inte kan specielt mycket, eller har hört mycket av vad Palme hade att säga. Många personligheter i pjäsen var dessutom helt okända för mig. Men så har jag studerat till ingenjör och inte pol.kand. =/