FN hyr in Blackwater


[column width=”49%” padding=”2%”]
När man lyssnar på morgonens nyheter på Ekot så kan man ibland sätta kaffet i halsen. Det hände mig själv nu på morgonen när de presenterade den största nyheten om Afghanistan i en bisats.

Ekot: ”– Det behövs utökat skydd för vår FN-personal i Afghanistan, det sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, efter ett krismöte bakom stängda dörrar i FN:s säkerhetsråd på torsdagskvällen…

…Att FN-personal attackeras beror på vårt stöd för valet, menade Ban Ki Moon. Ban Ki-Moon ville inte precisera hur stor förstärkning som skulle behövas för att trygga FN-anställdas uppdrag i Afghanistan. Det kan bli aktuellt att hyra in personal från privata säkerhetsbolag, sa han efter mötet i säkerhets-
rådet.”

Förenta Nationernas uppdrag bygger på en grundtanke som innebär att medlemsländerna solidariskt ska bidra med pengar till verksamheten, förutom engagemanget i Generalför-
samlingen och dess olika utskott, och att de vid behov även ska bidra med militär personal. Att olika länders engagemang i FN sviktar, och att det finns orsaker till detta, kan vi bortse ifrån i detta fall. Uppenbart är att FN:s möjligheter att få fram soldater i den omfattning som krävs för att skydda den egna personalen inte räcker till.

När generalsekreteraren Ban Ki-Moon säger att det kan bli aktuellt att hyra in legosoldater för att sköta skyddet av FN-personal i Kabul så berättar Ekot om detta, men gör varken

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Blackwater

en rubrik av det eller kommenterar det särskilt. Ekots journalister anser uppenbarligen att det är helt naturligt att legosoldater skyddar världssamfundets anställda.

Själv tycker jag att det är anmärkningsvärt. USA håller gradvis på att avskaffa sin egen armé för att ersätta den med allt fler inhyrda knektar, vad det inneburit i Irak är bekant för de flesta. Tar nu FN efter den modellen istället för att kräva av medlemsstaterna att de ska skicka soldater så borde väl nyheten värderas annorlunda?

[/column]
intressant Andra om: , , , , , svd12 ex dn123 ab12 t


25 svar till “FN hyr in Blackwater”

 1. Det är inget nytt med att FN eller hjälporganisationer hyr legoknektar. Jag har en bekant som var hyrd somlegosoldat i för att skydda hjälp sändingar i Somalia.

  Har inte hört att det skulla vara blackwater eller Xe (som de kallas nu) som de skulle hyra. Sydafrikanska Executive Command brukar vara de som får FN jobb.

  Men nu är det så jag är helt emot legosoldater och rent historiskt kan vi se vilka problem de kan orsaka. Rekomenderar att folk som inte vet ska läsa på om de fria kompanierna och andra legosldater genom tiderna.

  Det slutar aldrig bra om man blir för beroende av dem.

  • Fan vad du surrar Gripen! Och sydafrikanska legoknektar är bättre än andra? Det är väl samma pack oavsett varifrån de kommer. Legosoldater är jordens drägg.

   • Nej jag tycker de alla är pack, precis som du. jag var kanske inte så klar på den punkten.

    • Nu kanske jag formulerade mig lite dåligt igen, jag tycker inte du är pack, jag delar din åsikt om legosoldater var det jag skulle försöka säga.

     Men det är ingen nyhet att FN använder legosoldater de har gjort det sedan 80 talet i afrika.

     Mitt huvud är inte riktigt klar idag, hög feber, huvudvärk och ledverk och den värsta djälva hosta jag har någonsin haft, gör så jag ska nog inte göra inlägg för jag klarar inte att formulera mig klart.

      • vet ej, men det är den värsta hostya jag har någon sin haft.

       Skämtar med mina nära och kära att jag har väll fått TBC. alla leder gör ont och febern gör att man kan inte fokusera sig på något för någon längre tid.

 2. Det kan bli samma resultat som om det vore att maffian som ska skydda bankerna,. Många gånger är det tvivelaktiga typer som tar anställning som legoknekatar.

 3. Är det inte något som gått riktigt riktigt snett när FN måste hyra in legosoldater? Är inte det ett tecken på att organisationen bör avvecklas? Den tycks ju inte ha stöd av medlemsländerna i alla fall.

 4. Är inte det hela bara ett rop på hjälp av stolpskottet Ban-Ki-Moon?
  Man diskuterar inte med anfallande tallibananer och de få gångerna någon haft riktig respekt för FN är när de haft en bra uppbackning av eldkraft och inte tvekat använda den. Svartvattenknektarna m.m. är mer än triggerhappy och det ger en viss säkerhet med konsekvenser för omgivningen.
  Det är dock tragiskt att man tillåtit undercover och CIA ta över spelfältet igen. Läs gärna om hemliga kriget i Laos för att förstå konsekvenserna.

 5. För den som är intresserad av vad Blackwater är för en firma ska absolut läsa Jeremy Scahill´s bok om Blackwater.

 6. Blackwater är ett gäng som är oansvariga och skjutglada soldater , de använder mycket våld
  Dessa soldater ser sig själva som kristna korsförare med uppgift att mörda muslimer och den islamiska tron på hela jordklotet , Black water är ett bolag som belönade sina soldater för att de har förstört så många irakiska liv , Bolaget anställda är före detta CIA agenter som har vanor att döda

  Bolaget grundaren Erik Prince är känd för att vara en brottsling och har lärt sina soldater om kristen höghet och han ser dödandet på muslimer som sport och spel , han använder överdriven och omotiverade dödlig våld , Han anklagades bland annat för mord , vapensmuggling och avsiktlig slakt på civila , samtidigt har han mördat före detta anställda som försökt vittna mot honom

  • Oj…har du något belägg för det du skriver Palestiniern? Eller har du hört någon som har berättat för någon som hörde från någon annan?
   Blackwaters lego-knektar är före detta, oftast men inte alltid amerikanska, militärer som är ute efter pengarna det ger (ca 1000 dollar per dag för ett par år sen) antagligen också för äventyret. Att det råkar vara muslimer som drabbas av deras framfart beror mera på att det är i muslimska länder krigen pågår, men de är även verksamma t.ex. i Georgien och Uzbekistan. Dock inte som stridande utan som instruktörer.

   Att Eric Pince är en högerkristen, mer eller mindre fanatiker, är det ingen som förnekar. Inte ens han själv. Men att han skulle ha bildat Blackwater för att utrota alla muslimer och särskilt då de riktiga muslimerna (dvs de som inte är islamister) är en vanlig konspirationsteori som väldigt lätt får fäste i mindre upplysta länder. För precis som med Bush så är det bekvämt att ha en påhittad fiende att ena för att slippa ta itu med de verkliga problemen man själv skapat.

   • Att det råkar vara muslimer som drabbas av deras framfart beror mera på att det är i muslimska länder krigen pågår

    Du menar att det är i muslimska länder USA har bestämt sig för att kriga väl?

   • Suka bör kanske läsa på om sambandet mellan tempelriddarna och Blackwater och om hur de i vissa situationer skrämt skiten ur amerikanerna på hemmaplan när inte ens amerikansk polis hade något att säga i deras närvaro. Riktigt skrämmande tryper och inte bara sådana som är ute och dödar utomlands. Snart finns de överallt, om vi gör avkall på demokrati och öppenhet.

   • SUKA – du bör läsa lite mer om Blackwater och speciellt om Erik Prince innan du svarar mig , sök på internet och kom tillbaka

    • Nä varför ska jag göra det? Du påstår en massa saker och förväntar dig att folk ska tro på vad som helst.
     Nu har jag då youtubat lite och kollat vad du påstått. Det du skriver blir ju inte mer sant för det.
     Om man inte backar upp ens med en liten länk får du räkna med att bli betraktad som en stolle som trollar.

     Ingenstans påstås det att soldaterna ser sig själva som korsriddare. De tvekar inte att skjuta – ja. Och de tvekar inte att mörda heller.
     Men att de skulle anse att deras uppgift är att utrota muslimer är helt taget ur luften, antagligen för att rättfärdiga nån slags offermentalitet.
     Kanske finns det före detta CIA-agenter, men hur vet du att de har dödande som vana?
     Kan inte få fram vilka brott Prince har dömts för, men du kanske vet, så varför inte backa upp det. Det kan ju inte vara så svårt.

     Nu är ju all slags religion, särskilt de tre monoetiska religionerna där Islam ingår, larvigt enkla att använda som förevändning för att mörda till höger och vänster eftersom det finns lättlurade och mentalt störda personer. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Prince hade nåt slags mål att utrota alla muslimer. Men logiskt sett så verkar det otroligt att han skulle lyckas även om hans avsikt var så.

     Redan den gamle Hitler lärde sig genom erfarenhet att det är inte ekonomiskt lönsamt och tidsödande att använda konventionella vapen för att utrota judarna. Och han hann bara med 6 miljoner och då med hjälp av svält och gas. Hur lång tid skulle det ta att utrota en miljard?
     Ibland måste man göra rimlighetsbedömningar om vad som är rimligt påstående eller inte.
     Jag skulle tro att Prince besitter en viss logisk tankeförmåga, med tanke på vad han har åstadkommit, så han borde inse att det skulle vara väldigt svårt att utrota varenda muslim, ens om han fick hålla på i fred.

     Nå, det var mina bevekelsegrunder för varför jag kommenterade dig. Jag anser att Blackwater (eller Xe) är farligt nog och ska bekämpas lagligt. Det blir bara löjligt och kampen mot dem blir ifrågasatt när stolliga konspirationsteorier sprids. Sprid bara fakta. För i ärlighetens namn så vet du precis lika lite som jag om detta. Det enda vi har att gå på är några youtube-klipp. De kanske ger en indikation, men de är inte fakta. Låt oss vänta på utredningen som då tydligen har satts igång.

     • Palestiniers ordval kan ifrågasättas men kriget i Irak har hittills kostat mer än 1.2 miljoner livet. Räknar man in de som dog på grund av sanktionerna mot landet före kriget, och de som dog av krigets följder, och de som kommer attt dö när irakierna börjar slåss inbördes på allvar (det lär inte dröja så värst länge i Kirkuk åtminstone) ja då är malterserodnarna Blair och Bush inte står allför långt i kön efter Hitler.

      Det är stolligt att slingra sig genom att kalla allt man inte begriper för ”stolliga teorier” för verkligeheten, många gånger är värre än de mest pessemistiska teorier.

      Planen i Irak skulle inte sluta där. Hade man kunnat avverka Irak på ett par år så hade man tagit itu med andra länder med åtskilliga miljoner dödsoffe, lemlästade, änkor, missbildade barn efter uranbombningarna…

      Det är stolligt att ge sig in i en så allvarlig diskussion och strö stolliga omdömen om folk när man själv medger att man inte vet något om frågan!

      • Hundratusentals irakier kommer att dö av att deras lungor kollapsar. Anledningen är sandstormarna som har blivit vardagsmat i Irak efter det att amerikanderna dödat tiotals miljoner palmer. Folk kan helt enkelt inte andas. Inte ens inomhus där de försöker ta skydd. Sanden förstör allt inklusive ventilation och luftkunditioneringen.

       Vattenbristen kommer att skörda resten. Ökenen breder ut sig mitt i det som förut var Iraks största jorbruksprovinser.

       Ser man på ALLA konsekvenser av Bushs och Blairs krig kommer Hitler självklart att stå i lä, om nu någon är intresserad av att titta åt det hållet.

 7. Vad förvånade ni låter, detta är ingen överraskning i vårat korrupta politiska system.. Detta är för att vänja er med tanken att legoknektar står på dom godas sida, i detta fall FN , som dessutom inte har några som helst regler att följa ( rules of engagement )..

  Avslutar med ett citat av Kissinger, gällande FN-trupper :

  ”Today Americans would be outraged if U.N. troops entered Los Angeles to restore order; tomorrow they will be grateful! This is especially true if they were told there was an outside threat from beyond whether real or promulgated, that threatened our very existence. It is then that all peoples of the world will pledge with world leaders to deliver them from this evil. When presented with this scenario, individual rights will be willingly relinquished for the guarantee of their well being granted to them by their world government.”

  – Henry Kissinger in an address to the Bilderberger meeting at Evian, France, May 21, 1992

  • Foliehatt. Man kan aldrig lita på deras citat, de är lika tveksamma som de citat som brukar sägas kommer från Churchill men som mannen aldrig har sagt.

 8. Emiru, har man inget gott att säga så kan man hålla tyst, ta och informera dig om vad som egentligen händer i världen, verkligheten är inte som du tror att den är men det hade varit väldigt bekvämt om den hade varit det..

  För er som är intresserade av Blackwater så kan jag rekommendera filmen ”State of Play” snacka om att göra en film efter verkligheten, t.o.m chefen för det fingerade bolaget i filmen heter Prince i efternamn..