FIFA till stöd för Palestina

Detta aktuella inlägg, har skrivits av kirurgen Gunnar Olofsson, ordföranden i Borås Palestina-grupp, som har besökt Palestina och Mellanöstern flera gånger. Han har flera gånger tidigare förstärkt denna blogg med sakkunniga artiklar om Palestina och Israel.

Joseph ”Sepp” Blatter har – mot Sveriges och andra västländers önskan! – blivit omvald för ännu en period som ordförande för den internationella fotbollsfederationen, FIFA. Under Blatters ledarskap har FIFA utvecklats till en effektiv aktör för fotbollens ställning som en angelägenhet för, och på lika villkor i, alla länder runt om i världen – och inte minst en stark pådrivare för också palestiniers rätt att utöva sporten.
original2X346M0H (2)
Enligt Abdulfattah Arar, förbundskapten för det palestinska olympiska fotbollslaget, är det absolut största hindret för att utveckla den palestinska fotbollen den israeliska ockupationen.
Israel hindrar systematiskt palestinska spelare från att resa mellan Västbanken och Gaza för att träna och spela matcher, och från att lämna Palestina för att deltaga i internationella turneringar. Israel beslagtar utrustning donerad till den palestinska fotbollen – och kräver sedan palestinierna på avgift för ”förvaring” av det beslagtagna. Idrottsanläggningar, inklusive fotbollsstadion, har attackerats och förstörts av israeliskt stridsflyg. Ett antal fotbollsspelare har fängslats, skadats eller dödats av den israeliska armén, och 2012 ingrep Sepp Blatter personligen för att få landslagsspelaren Mahmoud Sarsak –fängslad och internerad utan rättegång eller dom i tre år efter att han rest mellan Västbanken och Gaza för träning – frisläppt efter en 97 dagar lång hungerstrejk som hotade Sarsaks liv.

Israel har också, tvärtemot FIFA:s regler, låtit fotbollslag, stationerade i olagliga bosättningar på Västbanken, spela i den israeliska fotbollsligan, och har ett lag –Beitar Jerusalem – vars hejarklack konsekvent skanderar rasistiska slagord som ”död åt araberna”, och efter matcherna ger sig ut på jakt efter palestinier att slå ned och misshandla.
untitled (19)
Sepp Blatter har de senaste två åren arbetat intensivt för att förmå Israel att ändra sin politik under hot om suspension ur FIFA – något som fått det palestinska fotbollsförbundets ordförande Jibril Rajoub att tills vidare dra tillbaka sin motion om uteslutning till förmån för en tillsatt kommitté med uppgift att tillförsäkra de palestinska spelarna rätten att fritt utöva sin sport. Detta har också mottagits positivt av det israeliska förbundets ordförande Ofer Eini.

Palestinier och israeler måste, menar Eini i ett uttalande, ”arbeta ihop” och ”förena styrkorna”.”Låt oss överlåta till politikerna att bedriva politik” säger Eini. Vi får bara hoppas att det verkligen blir så.

Tillägg Anders Romelsjö
1. DN skriver i en artikel idag ”Det palestinska självstyret noterade på fredagen sin största diplomatiska framgång någonsin mot Israel i internationella forum, då premiärminister Benjamin Netanyahu kapitulerade inför hotet om uteslutning ur det internationella fotbollsförbundet FIFA. Strax innan FIFAs delegater under sitt möte i Zurich skulle rösta om det palestinska förslaget, drog den palestinske delegaten Jibril Rajub tillbaka sitt förslag, och meddelade att den israeliska regeringen godtagit en kompromiss. Israel lovar nu att sluta lägga hinder i vägen för den palestinska ligans fotbollslag och låta alla lag färdas fritt, också mellan Gaza och Västbanken. Vidare lovar Israel att låta det palestinska landslaget spela matcher utomlands och upphöra med trakasserier av palestinska idrottsmän vid vägspärrar och övergångar.”
2. Initiativet om tillslag mot FIFA just inför dess kongress kom från myndigheter i USA, ett land som bevisligen mutat många utländska politiska ledare, och där man med fog kan väcka frågan om inte en stor del av landets ledande politiker i praktiken är mutade av storfinansen. Jag har delvis behandlat detta i tidigare blogginlägg och planerar nu ett med nya uppgifter.

intressant.se, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,, , ,, ,

DN 30/5 DN II 30/5
Expressen 27/5Dagens Industri 28/5

  4 comments for “FIFA till stöd för Palestina

 1. 30 maj, 2015 at 07:47

  INGEN NATION I VÄRLDEN HAR BETALAT UT SÅ MYCKET MUTOR SOM USA. Men nu plötsligt ska fotbollsvärlden rensas från mutor. Fem dagar före valet av ordförande i FIFA slog man till mot ett antal delegater som misstänks vara skyldiga till korruption. CIA har förberett denna operation mycket noga. Alla vet att FIFA under många år varit inblandad i korruption – till och med vanligt folk på gatan. Men hur kan USA begära häktning och utlämning av FIFA-delegater just fem dagar före mötet där en ordförande för en ny mandatperiod ska väljas?

  Svaret är att amerikanska banker hade anlitats av några FIFA-delegater för att tvätta pengar rena. Storbanker i USA har länge tvättat pengar åt knarkmaffian och amerikanska banker ansågs vara de absolut säkraste att dölja smutsiga penningtransaktioner. Men denna gång hände något oväntat.
  USA:s närmaste allierade lydde som förväntat USA:s order:
  * Englands premiärminister Cameron krävde att Blatter avgår som President för FIFA.* Det engelska fotbollförbundet hotar att tillsammans med Uefa-nationerna bojkotta VM i Ryssland 2018 om Blatter skulle sitta kvar.

  VAD FÖRKLARAR CIA:s SANSLÖSA AGERANDE?
  Ryssland vann omröstningen om vilken nation som skulle få arrangera fotbolls-VM 2018. Blatter försökte inte förhindra detta trots intensiva amerikanska påtryckningar! Det är den nakna sanningen.

 2. Anon
  30 maj, 2015 at 10:19

  Märkligt hur tyst det blev om FIFA efter det att Palestina drog tillbaka sin motion på FIFA kongressen att utesluta den avskyvärda apartheidstaten Israel från FIFA. Det visar att ”FIFA-skandalen” handlade inte om korruption i FIFA, utan just om den avskyvärda apartheidstaten Israel som har förpestat världsfreden.

 3. Marwan
  30 maj, 2015 at 16:30

  Den palestinska fotbollförbundets ordförande Jibril Rajoub har kritiserats hårt av hela det palestinska folket pga att han dragit tillbaka sin begäran att frysa Israel medlemskap i FIFA . Palestinierna vill ställa honom till svars och kräver hans avgång .
  Det är ett slag i ansiktet på alla palestinska fotbollsspelare som sköts ihjäl och sårades av den israeliska militären och det är ett steg från den nationella enighet och den fria världen samt ett svek mot de internationella solidaritetaktivister .

  Rajoub påstår att han var tillsagd av arabiska , europeiska och afrikanska länder att dra tillbaka sin begäran men han kunde inte övertyga alla fotbollsälskare på alla nivåer , Alla kräver att Rajoub ska få ett rött kort och sparkas från sin post , Han har gjort en stor skada för den palestinska saken och idrotten .

  Det är dags att säga nog till korruptionen och diktatorisk politisk beslut . Rajoub var den högsta säkerhetschefen för de fruktade palestinska säkerhetsstyrkor innan han blev ordförande i fotbollsförbundet och han tillhör Maffia gänget som leds av Mahmod Abbas .

 4. 1 juni, 2015 at 08:18

  Från senaste numret av Ryska Posten (och Russia Times) ”133 länder röstade för Sepp Blatter och 73 för USA:s
  kandidat prins Ali från Jordanien. 18 europeiska länder bl.a. Spanien och Frankrike röstade för Blatter trots
  UEFA:s beslut att kräva hans avgång. Det hindrar inte att det finns starka krafter för att med USA:s och Storbritanniens hjälp spränga FIFA och starta ett konkurrerande fotbollsförbund.
  Uppenbarligen har Rysslands och president Putins personliga stöd åt FIFA:s ordförande Sepp Blatter bidragit
  till att FIFA inte bara står fast vitt fattade beslut om Ryssland 2018 utan också satsar på att detta ska bli
  en framgång.
  President Putin har kritiserat USA-myndigheterna för att försöka “en kupp mot FIFA”. FIFA är enligt tyska
  DPA “en av de de få oberoende organisationer som inte samordna sin finansiella verksamhet med Förenta
  staterna”, vilket irriterar Washington. russia times 30/5

Comments are closed.