Får man blogga om katter?


Den enda naturliga kattart vi har i landet är lodjuret, [Lynx Lynx]. Vår huskatt, [Felis Catus] kom till Sverige med sjöfarande de närmaste århundradena före det vi kallar vikingatid.

Det är osäkra uppgifter, men man har funnit kattskelett från vikingatid så då var vår huskatt redan etablerad. Varför den togs hit vet man inte, men det är troligt att den togs hit eftersom den var en utmärkt råttfångare.

Kombinationen med ”sött och gulligt mjukisdjur” kanske vi inte heller ska bortse ifrån..

Vår huskatts förfäder har alltid ansetts vara Vildkatt [Felis Silvestris] och Afrikansk Vildkatt [Felis Lybica] På senare år har man också hävdat släktskap med Kinesisk Ökenkatt [Felis Silvestris Ornata] Detta har man nu lyckats belägga genom DNA-tester av de 37 kattarter som finns kvar.

Man har dessutom lyckats forska fram att ”ur-katten” härstammar från Sydostasien och att dess uppkomst som art inträffade för 11 miljoner år sedan. För omkring sex miljoner år sedan migrerade den ut över de landtungor som fanns, t.ex. vid Berings Sund. Katten har sedan funnits på alla kontinenter bortsett från Antarktis.

Att katter tycker mycket om värme vet alla som kommit en misse närmare inpå livet. Det är inte så konstigt med tanke på att det inte var så väldigt många kattgenerationer sedan den flyttades från betydligt varmare trakter upp till oss i Norden. Man anser att den nuvarande katten kommer närmast från Mellersta Östern, och det har hittats mängder av mumifierade katter i Egypten.

De äldsta kvarlevorna är skelett som har hittats i samband med mänskliga bosättningar som är 6000 år gamla. På den tiden fanns det redan visst jordbruk varför man gissar att människorna upptäckte misses förmåga att hålla gnagare från livsmedelsförråden. En klassisk symbios och på den vägen är det. Man kan därför anta att katten domesticerades mellan 10 – 4 tusen år före vår tideräknings början.


Min kattsambo, Felin. (av engelskans feline)

I Sverige förekommer inte vildkatt [Felis Silvestris] men det finns alltjämt bestånd av arten i England/Skottland och i Mellaneuropa. Man antar, på tämligen goda grunder, att vildkatterna emellanåt parar sig med tamkatter varför generna alltjämt blandas.

I den mån man påträffar ”vildkatt” i Sverige så rör det sig uteslutande om förvildade tamkatter. Och som alla vet finns det oerhört mycket vilddjur kvar i vårt lilla husdjur, självklart eftersom det är av Tigrars Stam..

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]katt, husdjur, historia, kattbloggning, huskatt, felis catus, misse[/tags]


4 svar till “Får man blogga om katter?”

  1. Kan varmt rekommendera den skönlitterära ”The Swarm” av Frank Schätzing, en riktig tegelsten till bok om vad som kan hända när man inte tar hand om den globala ekologin.

    Finns ännu inte i Sverige vad jag vet, men jag köpte min på Amazon.de och den kommer säkert till andra länder snart, men den är väldigt nyöversatt. För folk med minsta intresse i oceanografi eller marinbiologi är den särskilt intressant.

  2. Eftersom jag älskar katter och har 2 st själv tycker jag det är roligt med din och Felins kattblogg. (om Felin varit en han hade han då hetat Ferlin?)Intresant läsning om kattens ursprung, tack för den :)
    I Haninge känner jag en dam som engagerar sig i en förening för övergivna-utslängda-förrymda-förvildade katter, något som blivit ett problem. Något borde göras för att höja kattens status och livskvalitet. Krav på kastrering av alla handjur utom avelskatter?