EU är som en nackad höna

EU har länge varit på väg mot överstatlighet, något som upprepats gång efter annan av EU:s kritiker, Greklands-
krisen är ett steg i den riktningen, något som blev uppenbart för alla i samband med att EU-kommissionen föreslog att kommissionen fortsättningsvis skulle godkänna alla EU-medlemmars budgetar innan de lokala parlamenten hade sagt sitt.

Så det handlar inte bara om att vi blivit av med utrikes-
politiken och det nationella självbestämmandet när det gäller lagstiftning, det handlar inte heller bara om en gemensam militärstyrka för unionen, nu börjar politikerna i EU tala klartext, något som vår högerregering försöker vifta bort. Det senaste är att Nicolas Sarkozy tvingade Tyskland att gå med på det räddningspaket som ska hjälpa Grekland ur krisen, och gick inte Angela Merkel med på det så hotade han med att Frankrike skulle gå ur EMU-samarbetet.

Trots hans minst sagt omnipotenta beteende så sjunker idag Euron, världens finansmarknader känner ingen tilltro till valutan, och som jag tidigare nämnt så trycker USA dollarsedlar för allt vad tygen håller. Man vill givetvis att världen hellre ska placera i dollar i stället för Euro. Man ska ha klart för sig att dollarn sedan bra lång tid tillbaka varit en valuta som ifrågasatts framförallt utifrån de vansinniga amerikanska krigen som skapat ett underskott som får Grekland att liknas vid en småländsk sparbank.

En finansman citeras i Svenska Dagbladet:

John Taylor/SvD: ”– Euron är som en nackad kyckling som springer omkring och flaxar med vingarna i flera minuter medan den i själva verket redan är död, skriver chefen för världens största hedge- fond för valutor, FX Concepts, till sina kunder.”

Allt detta har de svenska EU-kritikerna varnat för hela tiden. Vi gick med i en union vars enda gemensamma nämnare är att vi finns i samma världsdel. Vi har inte ens samma språk. Träffas tio EU-medborgare från olika länder så är det högst ett par tre som faktiskt kan tala med varandra. EU är en katastrof, och har varit så hela tiden. Jag undviker att nämna vad Folkpartiet vill och har förespråkat genom åren och senast nu i början på veckan.

Det tragiska är att vi ännu bara sett början av denna kris, som jag ser det så närmar vi oss nu en situation som gör att hela Europas ekonomiska situation brakar fullständigt samman, en depression värre än den på trettiotalet.

i Tags: om , , , , , , , dn12 svd1 ab ex e24 t

  16 comments for “EU är som en nackad höna

 1. sörmlänning
  14 maj, 2010 at 20:43

  Varför kan inte Grekland lämna Kreta i pant. Vi småfolk måste ju lämna t.ex. vårt hus i pant för lån.

 2. 14 maj, 2010 at 21:44

  Ring till DN och klaga, de har storyn högt på hemsidan. Det är väl Dagens Nyheter som inte begriper. Att du alltid begriper allt tycker jag är gulligt, riktigt rörande faktiskt… :-P

  http://www.dn.se/ekonomi/sarkozy-hotade-lamna-eurosamarbetet-1.1096609

  • Charlie
   14 maj, 2010 at 21:53

   Det är alltid kul när nån blir riktigt bortgjord! :-)

   • 15 maj, 2010 at 01:08

    Det är nästan så att man tycker att det här var värt alla gånger man själv blivit bortgjord! =)

  • N
   14 maj, 2010 at 23:23

   Elaka Jinge :-D

 3. H2
  14 maj, 2010 at 22:52

  Hitills under denna kris har svenska kronan klarat sig sämre än Euron

 4. 15 maj, 2010 at 00:08

  Jinge väljer naturligtvis att haka på vargflocken, drevet med de dräglande blodhundarna…
  Vore intresant att höra vilken din lösning är på allt!? Lämna EU och sätta sig uppe i vårt nordliga hörn och tro att vi kan bäst själva?

 5. Sara G
  15 maj, 2010 at 06:08

  Vi måste omgående lämna EU i dess nuvarande form, men överväga en annan väg att samverka för välfärdens skull.
  Varför ska vi tillåta att vissa empatistörda typer spelar bort våra och andras pengar, så att det knappt blir något kvar till välfärd och löner till vanliga arbetare?
  Vi borde sluta demonisera Greklands arbetare och gå på det verkliga skurkarna, finansbovarna, det så kallade schakalerna som är ute efter EU:s pengar för att att spela bort och berika sig med.
  Det är dags för en ny ekonomisk politik, den här gamla råkapatislistiska och nyliberala för oss direkt i fördärvet.
  Jag bävar för vad som komma skall om dessa kriminella typer bara får hållas och hela tiden ges nya fräscha pengar att rulla runt med.

  • Torsten (orginalet)
   15 maj, 2010 at 14:16

   Jag håller med om allt utom första meningen.

   Du, liksom många andra, blandar ihop den politik som EU resp EMU bedriver med existensen av själva organisationerna.
   Det ekonomiska system vi lyder under är barbariskt och måste förändras i grund. Produktion och ekonomi måste drivas på socialistisk grund och världshanden måste vara rättvis.
   Men innan detta kan ske är Euron den bästa ordningen för europas länder. Alternativet är dollartyrrani.

   • Sara G
    15 maj, 2010 at 17:48

    Vad är EU annat än en kapitalistisk kolloss som strävar efter överstatlighet och total likriktning över länder som har helt olika förutsättningar?
    Ett fredsprojekt sa man en gång, men det kan bli tvärt om. Många ser inte konsekvenserna av detta helt onödiga mastodontbygge som startade med diverse lögner och fromma förhoppningar som tidigt grusades.
    Vi bör dra oss ur fortast möjligt.

    • Christer W
     15 maj, 2010 at 19:17

     Sara, det är inte valutan som avgör om det är kapitalism eller inte. Med andra ord det kvittar om vi har kronan eller inte i det avseendet. Däremot så är det en viss trygghet i att vi har kronan flytande och inte bunden till andra valutor, för det hade blivit mycket dyrt för oss. Du kommer väl i håg Bildts försvar av kronan och 500% ränta. (om man ska vara ärlig så var det i samförstånd med s och Ingvar Karlsson).

     • Sara G
      15 maj, 2010 at 21:27

      Det är inte precis euron jag talar om, det är hela EU:s uppbyggnad som man inte med bästa vilja kan kalla annat än en råkapitalistisk och nyliberal fästning, upprest mot resten av världen. Främst mot utvecklingsländerna. Det har blivit hart när omöjigt att få uppehållstillstånd för människor från den fattiga världen.
      Just nu verkar det i alla fall bra att vi har kvar kronan, men man vet ju inte vad schakalerna hittar på härnäst…
      Jag önska att vi hade en lös sammanhålning med övriga Europa och en fastare med de nordiska länderna. Där kan vi bli starka – för av lång tradition och vana känner vi varandras styrkor och svagheter.
      Ett omedelbart utträde ur EU är vad jag önskar – och det innan det blir försent…

    • Torsten (orginalet)
     15 maj, 2010 at 19:26

     Du gör det igen!

     EU kan inte per automatik sträva efter någonting. Inriktningen är en politisk fråga och det vore nog bra om man engagerade sig in den istället för att ständigt vifta med utträdesbanderollen.

     Jag var på den tiden hårt engagerad i kampanjen mot EU-inträde. Jag tror fortfarande att det var rätt linje då. Hade inte Sverige redan varit medlem kanske det hade varit rätt linje idag också, men med nästan hela Europa inne i organisationen är jag ganska tveksam.

     Däremot har jag aldrig varit tveksam beträffande EMU och Euron. Att länder, som du säger, har helt olika förutsättningar betyder inte att vissa länder skall vara dömda till evig fattigdom. En stabil gemensam valuta gagnar alla.
     Att vissa styrande, mot de nödvändiga reglerna, har använt Europeiska centralbankens sedelpressar som säkerhet för sin statsskuld ändrar inte sakförhålladena.

     Vad gäller överstaligheten är även denna en politisk fråga. Nationsgränser är tillfälliga fenomen.

 6. Erik F
  15 maj, 2010 at 10:59

  Det är ändå märkligt att de mest högljudda kritikerna av EUs överstatlighet ofta vurmar för samma typ av centralmakt så länge den är nationell. Självbestämmande i EU är viktigt men kommuners självbestämmande i Sverige är oviktigt.

  • Sara G
   15 maj, 2010 at 17:54

   Är det Vellinges och liknande kommuners självbestämmande du vurmar för?
   Jag anser att kommunerna ska vara någotsånär underordnade staten Sverige, annars blir det bara bastuklubbarna
   och högerpopulism som segrar. Gubbsen måste hållas med strama tyglar annars blir dom för yra och börjar handskas med skattbetalarnas pengar som de behagar och som det vore deras egna pengar. Det läser vi nämligen dagligen om i avisorna…

 7. 15 maj, 2010 at 21:00

  Hur har EU-ledningen tänkt sig att godkänna alla EU-medlemmars budgetar, när de själva inte fått ansvarsfrihet på många år av EU:s revisorer??

Comments are closed.