En underbar kväll?


Rubriken är berättigad, det är min undring. När jag var uppe i Centrum för en stund sedan så funderade jag på om jag skulle gå in på min lokala spelbutik och sätta en femtiolapp på resultatet 1-3, dvs. svensk seger mot Ungern. Jag avstod, dels så är det inte vettigt att spela på en bortavinst mot ett så pass bra lag mot Ungern, och dels så ger nog Svenska Spel alltför dåliga odds.

Svenska Spel ger alltid betydligt sämre odds än de utländska spelbolagen, och hade jag varit mer road av spel så hade jag skaffat ett konto på ett av dessa. Men det är tämligen sällan som jag har lust att spela på sport, men 1-3 borde kunna ge hyfsat tillbaka på något av de större bolagen. Det trista är möjligen att landslaget ska vara så beroende av Zlatan, tänk om vi hade haft ytterligare en forward med samma kapacitet.

Kvällstidningarna flaggar för att Ungern vet om Zlatans fotskada och eventuellt kommer att vara medvetet oförsiktiga i närkamperna bara därför. Oavsett om det är spekulationer eller inte så säger det en del om hur idrott på toppnivå har utvecklats. Annars tyckte jag att herr Ibrahimovic verkade lugn och samlad på presskonferensen igår, det bådar gott. Är han taggad så kommer ungrarna vara extra måna om att hålla sig runt honom vilket kan ge chansen till någon annan i laget.

I varje fall så är det en match som jag måste se, TV4 sänder den med start 19.25. Egentligen borde jag rusa upp till centrum för att köpa mig en nätbrynja och en bunt starköl. Det måste man ha när man sitter i soffan och tittar på fotboll har jag hört. Men jag avvaktar tills vidare, vinner man ikväll så ska jag se till att fixa brynjan till nästa match. Träningsoverallsbrallor har jag redan, det är väl sånt man ska ha också?

it Andra om: , , , , , , , , ab12 ex1 dn1 svd1 svt


26 svar till “En underbar kväll?”

 1. Jaha, själv ska jag titta på friidrottssammandraget. Dessförinnan hjälpa tonåring packa inför seglingshelg, fixa middag, dammsuga, moppa golv (äh, varför det, dammråttorna försvinner inte, de kan ligga kvar till ”en annan dag”)

  God match på er!

 2. Sverige måste väl ha vunnit ? Lagerbäck har ju avgått och då skulle allt bli så bra.

   • Inte av att Lagerbäck till sist avgick efter en lång och till största delen framgångsrik karriär. Men jag får taggar i hjärtat av all orättvisa och han blev mycket orättvist, för att inte säga orättfärdigt, behandlad inte minst av ”näthatarna” som ”kommenterade” tidningarnas idrottsartiklar. Folk som aldrig hade annat att säga än ”avgå, avgå” t o m efter vunna matcher. Nu har de fått sin vilja igenom, och hur gick det ?

    • han blev mycket orättvist, för att inte säga orättfärdigt, behandlad inte minst av ”näthatarna” som ”kommenterade” tidningarnas idrottsartiklar.

     Du drar växlar på ett skeende på ett sätt som gör att jag ler brett. Du verkar faktiskt lite bitter, men var inte det. Vi överlever nog förlusten mot Ungern och Lagerbäck får väl skaffa sig ett lämpligare arbete, det kanske finns nåt inom ditt gebit? Han är ju himla duktig med en spade har jag hört, har ni inte användning för sådana? :-) :-)

     Har man som uttalad målsättning att alltid hålla tätt bakåt så har man en grundidé till fotboll som inte speciellt många delar med honom, och du kan inte klaga på hur laget kämpade igår, inte heller deras satsning framåt. Matchen hade kunnat sluta precis hur som helst, vilket den oxo gjorde.. :-P

     • Grundidén med all elitidrott är att vinna. För att ett fotbollslag ska uppnå detta gäller att 1. göra mål, 2.inte släppa in mål. Båda delarna lika viktiga. Hade andra förutsättningen inte funnits så skulle man inte få ha målvakter eller försvarsspelare öht. Men de finns och är ofta minst lika delaktiga i lagets seger som en forward som gör mål. Om Lagerbäck uppfattades som överdrivet defensiv beror det i så fall på (den sannolikt korrekta) bedömningen att det var det lämpliga med tanke på befintligt spelarmaterial. Hamrén har ungefär samma spelare att tillgå, lika lite som Lagerbäck kan han utföra under.

    • Jag kan hålla med dig. Lagerbäck fick mycket skit pga att han hade huvud nog att inse spelarmaterialets begränsningar. Han begrep att enda chansen för ett svenskt landslag att gå långt var att bygga en solid lagmaskin med ett ramstarkt försvar som den absoluta grunden. Samma filosofi som förde det i fotbollssammanhang pyttelilla landet Grekland hela vägen till EM-titeln 2004 alltså.

     Nu har vi inte längre något ramstarkt försvar utan istället något som mest liknar en hönsgård, men visst om vi nu förmått spela en sån där sprudlande offensiv fotboll som tanken troligen är så kanske det funkat ändå. Problemet är bara att vi har inte de offensiva kvalitéer som krävs för den filosofin. I går gjorde visserligen både Elmander och Chippen bra ifrån sig och några till (inbytte Rasmus Elm t.ex.) gjorde helt OK insatser, men det hela stupar på att vi inte har målskyttar av den kalibern att de fixar några strutar på internationell nivå och med landslagströjan på. Zlatan har tyvärr passerat zenit för länge sedan och i går var han bara stor och trög.

     • Bra Bosse!

      Gösta Berling behöver allt stöd han kan få. Jag tror oxo att Lagerbäck utgick ifrån det spelarmaterial han hade, och det har ju varit av varierande kvalitet genom åren, men Lagerbäcks taktik har inte varierat i samma grad. Sedan håller jag delvis med om att laget verkade lite hönsgård, men jag tror att det berodde på att Ungern var bättre än vad man hade väntat. Att de skulle vara giftiga i omställningar var förväntat, men ett ribbskott i en tidig straff fick nog de flesta i gungning. Att Hamrén är en mycket bra förbundskapten råder det ingen tvekan om, och jag tror dessutom inte på snacket om att Zlatan har passerat zenit, men det sker nog när som helst. Sverige är helt enkelt inte bättre än så här, och visst, det är nog läge att spela in några unga spolingar isf Zlatan. Fixa strutar har ju Z gjort förr i Ungern så han kanske har fyllt kvoten…

      • Gösta Berlings skapare bodde inte så långt härifrån så mitt stöd är delvis lokalpatriotiskt betingat. ;-)

       Men för att återgå till matchen så tycker jag att det känns något orättvist att Oscar Wendt fått nästan hela skulden för debaclet. Visst gjorde Wendt några avgörande misstag men han var långtifrån ensam. Försvarsspelet var öht helt under isen och vid det avgörande målet var det tre svenska spelare som inte orkade få undan bolltrasan.

       Forwards gör för få mål och försvaret är darrigt, det är fotbollslandslagets problem i ett nötskal. Problem nummer ett är något vi mestadels tvingats leva med medan problem nummer två är en relativt ny ”uppfinning” som blev tydlig redan i matchen mot Holland.

       OK nu kan det eventuellt ordna sig med EM-biljett iaf men både Hamrén och spelarna har mycket kvar att bevisa innan jag vågar tro på några större internationella framgångar.

       • Gösta Berlings skapare bodde inte så långt härifrån så mitt stöd är delvis lokalpatriotiskt betingat. ;-)

        Då kan jag berätta för dig att Berling -inte- bor i Wermland. Den villfarelsen levde även jag med ett tag…

        • Tack Bosse !

         Nej jag bor inte riktigt i Värmland, men min skaparinna gjorde det och hon förlade mina bravader till de trakterna !

         • Och jag minns att din namne luktade alltför intensivt på korken, något som jag undrat över en del. Särskilt när jag läst om inställningen till Saab och Lagerbäck… :-P Finns det verkligen kvar något nattvardsvin i Berlings kyrka?