En otrolig naturfilm


Via tidningen Expressen hittade jag denna privata inspelning från Krügerparken i Afrika. Det är några turister som filmat vid ett av parkens vattenhål.

Det som inträffar medan turisternas videokameror är igång ska jag inte avslöja här. Men har du möjlighet att ägna åtta minuter åt att ta reda på det så kommer du inte att ångra dig, så mycket kan jag säga utan att avslöja något. Huvudrollsinnehavarna är en flock lejon, en större buffelhjord och en ensam krokodil.


Andra bloggar om: , , , , , ,
[tags]Natur, Krügerparken, Youtube, Lejon, Buffel, Krokodil, Video[/tags]

8 svar till “En otrolig naturfilm”

 1. Hehe, där kan man snacka backup! Kossan drog och hämtade armén. Coolt att djur, trots primitiva stämband osv, kan komminucera så pass bra att hela flocken går ut i krig för att rädda en av sina egna.

 2. Oj vilken drama de har fångat på film! …När ”dendär” väggen av kött och horn kommer brölande så är man nog inte så stöddig, även om man är ett lejon. För övrigt så sover lejon ca 18 timmar per dygn!

 3. Ja det var ett häftigt drama! Jo, kattdjur sover länge alla dagar. Min lilla trekilos kisse sover säkert 18-19 timmar oxo.

  Men det var häftigt att se armén som Jester skrev..

 4. En god lektion i den generella sanningen att samarbete är lönsamt och att ensam inte är stark :-).

  Sedan om själva filmen och djuren i den: De afrikaner jag talat med, och det är några stycken, har alla vidimerat att buffeln och gnuerna är de djur som är farligast i Afrika, även för människor. De flesta har inte varit rädda för lejon eller leoparder, men däremot för just vildbufflar och gnuer.

  Sedan hade bufflarna säkert klarat sig bra redan från början om de inte hade vänt sig och sprungit utan gått till anfall direkt, för i och med att de försökte fly undan utlöste de jaktinstinkten/förföljeslebetèendet hos lejonen och dessa riktade givetvis in sig på den svagaste av bufflarna, kalven, men OK de var många lejon och vi såg inte hur långt borta resten av buffelflocken var.

  David Meech, som studerade vargar på Isle Royale under många år, utanför Canadas kust och som skrev boken The Wolf, konstaterade exempelvis att de älgar som inte vände och försökte fly utan som stod kvar och försvarade sig, klarade sig. Vargarna gick helt enkelt inte på dem, för de visste att den älg som stannade, för att försvara sig, inte var mödan värd att försöka döda. Det kunde kostat mer än det smakade. Medan däremot den älg som vände och försökte fly var dödens för den förföljde vargarna tills den stupade. De attackerade och bet i flankerna på älgen, under flykten, och till slut stupade älgen av blodförlusten. Älgar som flydde var helt enkelt gamla eller sjuka och försvagade av någon orsak och ville/orkade inte stanna och försöka försvara sig.

  Sedan, vad gäller den här filmen, är det nog ytterst osannolikt att den där stackars kalven överlevde äventyret, för den torde ha fått så allvarliga skador att den senare dog av dem, av infektioner i såren eller av blodförlusten och jag är lite förvånad att den inte var död redan då buffelflocken dök upp för att försvara den.

  Slutligen så har jag sett möss klara sig från katten genom att bete sig ”förnuftigt”. Det verkar som om kattdjur har instinkt att bara anfall de bytesdjur som flyr. Jag har sett möss springa någon halvmeter med katten efter, stanna, vända sig om mot katten och göra utfall mot kattens nos, varvid katten backat, musen sprungit ytterligare någon halvmeter och katten efter, musen stannat och anfallit igen, om och om igen ända tills musen kunnat smita in under stenfoten på huset och alltså klara sig från att bli kattmat.