En nyhetsfri dag i veckan?


För ett tag sedan postade jag denna bild som Berglin gjort på sin stornäsa. Den uttryckte något som jag sympatiserar djupt med.

Detta ”något” är antagligen en del av det inbyggda genetiska arv vi alla bär på. Sedan årmiljoner har vi bott i grottor, jordhålor, hyddor, tält eller små små hus. De nyheter vi nåtts av är de som andra medlemmar i stammen kunnat uppbringa och de har varit av tämligen världsligt slag. ”- Det har synts flera rådjur nere vid sjön” eller ”- det växer mycket bär på andra sidan berget.

Den värme vi behövt har vi fått ordna själva, den mat som varit nödvändig för vår överlevnad har vi fått gräva upp, plocka eller fånga och tillaga.

Nu talar jag om miljontals år. Men i de sista sekunderna av vår historia har allt ändrats.

Somliga av oss ägnar 4-5 timmar varje dygn till att sitta och titta på TV, en sorts substitut för ett eget liv. En del följer t.o.m. dockusåpor dagligen i stället för att låta livet självt bli en dockusåpa live. På nätet har jag sett kvinnor som fotograferar sig själva, och sitt klädval varje morgon och kallar det ”dagens outfit”..

Vi är definitivt inte konfigurerade för att vara nyhetskonsumenter, äta prefabricerad mat, bo i hyddor som staplats i höjdled, eller störas av ljud som inte har sitt ursprung grannhyddan, vädret, skogen eller de vilda djur som finns runt oss.

Att vårt liv skapar ”välfärdssjukdomar” vet vi. Att stress och konkurrens skapar andra sjukdomar likaså. Men ändå fortsätter vi att trampa på i ekorrhjulet. Personligen tänker jag låta denna fredag bli en helt nyhetsfri dag. Jag slänger min dagstidning, sätter inte på radion och kommer inte att läsa nyheterna på nätet.

Överlever jag det utan större abstinens-besvär så kanske jag ska göra varje fredag till en dag fri från nyheter. Nästa steg är väl att göra alla dagar till nyhetsfria dagar och låta hår och skägg växa fritt. Steg III är väl att förfärdiga en hyfsad jordkula att bo i, och att bygga en pilbåge för att kunna skaffa mat.

”Staten” bestämmer inte hur jag ska leva eller hur jag skaffar min föda.

Sign ”Obotlig romantiker”


4 svar till “En nyhetsfri dag i veckan?”

  1. Jinge, om det skulle bli kallt i Sverige finns det utmärkta grottor i Judeens öken som använts av eremiter i alla tider. Säg bara till. Då blir du dessutom palestinier på RIKTIGT.