En lydig Obama och en lydig Bildt?


I går presenterades nyheten att Carl Bildt hade träffat Palestinas representant i Sverige, Hala Husni Fariz, för att hälsa henne välkommen som Palestinas ”ambassadör” i en ceremoni på UD . Risken är påtaglig för att Carl Bildt därigenom låtsas vara positiv till en palestinsk stat samtidigt som Sverige kommer att rösta nej till en sådan i FN.

Ekot: ”Samma dag som palestinierna börjar en kampanj för att bli världens 194:e stat uppgraderas den palestinska delegationen i Stockholm till ambassad. Men Folkpartiet protesterar mot beslutet som sägs vara taget på egen hand av utrikesminister Carl Bildt. Den 20 september väntas president Mahmoud Abbas i FN begära formellt och fullvärdigt FN-medlemskap. Planerna kritiseras av USA och Israel för att det kan försvåra nya fredssamtal.”

Att USA och Israel hävdar att en palestinsk stat kan försvåra några ”fredssamtal” är intressant. Jag känner inte till att vare sig Israel eller USA ägnar sig åt några fredssamtal, och hur det skulle kunna försvåra något som inte existerar är ett rent mysterium.

Fredrik Malm och resten av Folkpartiet, som ofta har en mycket avog inställning till muslimer och araber, för att inte tala om palestinier, protesterade givetvis men Carl Bildt hävdade att det palestinska statsbyggandet har gjort stora framsteg i ett meddelande från utrikesdepartementet. Vi var många som gladdes för palestiniernas skull men idag så fick vi svaret på hur det kommer sig att vi får beskåda ytterligare charader från Carl Bildts sida.

USA lät nämligen meddela att de skulle använda sitt veto i säkerhetsrådet för att stoppa en palestinsk stat från att utropas, Barack Obama sade att en sådan ska få bildas, men först efter förhandlingar med – Israel. I praktiken är det samma sak som att lägga en våt filt över palestiniernas strävan att få en egen stat, för Israel kommer under inga omständigheter medverka till att de, som de själva kallar ”araberna”, får en legitim hemvist annat än bakom åtta meter höga murar. Förhandlingar kräver nämligen fler parter än bara palestinier, de kan nämligen inte förhandla med sig själva.

Ekot: ”USA tänker använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd för att stoppa palestinierna om de försöker nå fullt medlemskap i FN, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. Det är första gången som USA uttryckligen har deklarerat att vetorätten kommer att användas.”

Det blir givetvis extra intressant att detta sker i samband med minnet av den elfte september, risken är nämligen stor att många palestinier ger upp nu när den kristna världen lierar sig så öppet med staten Israel och dess upprepade brott mot mänskligheten. Vad som driver Barack Obama till att bryta så flagrant mot de intentioner som han försökte lura i arabvärlden i sitt belamrade Kairotal vet jag inte, men det gagnar vare sig palestinierna eller freden i världen. (forts..)

Det är i och för sig möjligt att Sverige kommer att rösta för ett palestinskt fullvärdigt medlemskap i FN, men gör man det så beror det på att man redan fått beskedet från USA att de kommer att lägga sitt veto mot saken. Den svenska högerregeringen gör alltid som den blir tillsagd, precis som regeringen i Washington. Att Barack Obamas situation på det inrikespolitiska planet är mer än tveksam vet vi, och nu ser vi alla att makten är viktigare än ärligheten.

Hur palestinierna kommer reagera på dessa nyheter vet jag inte, men det finns risk för att det startar en negativ utveckling tyvärr.

it Andra om: , , , , , sr1 ab12 ex12 dn123 svd123


17 svar till “En lydig Obama och en lydig Bildt?”

 1. Fast här förtjänar Bildt ändå lite kredd, för ovanlighetens skull. Han har vid flera tillfällen hållit en tämligen schysst profil i Palestinafrågor, ofta i konflikt med Israelvänliga krafter inom både det egna partiet och den övriga borgerligheten.

  Man bör hålla i minnet att det var liberala skribenter och opinionsbildare som drog igång mediadrevet som Bildt drabbades av när han nyss tillträtt utrikesministerposten. Kritiken mot hans gamla kopplingar till Lundin Oil är visserligen berättigad, men det fanns tecken som tydde på att det i själva verket var Bildts nyanserade Mellanöstern-uttalanden som ådragit sig den liberala vreden.

  • Fast här förtjänar Bildt ändå lite kredd, för ovanlighetens skull. Han har vid flera tillfällen hållit en tämligen schysst profil i Palestinafrågor, ofta i konflikt med Israelvänliga krafter inom både det egna partiet och den övriga borgerligheten.

   Ptja, han har haft en juste attityd, men det är inte bara attityd som krävs av en utrikesminister.

 2. Det är väl generalförsamlingen och inte säkerhetsrådet som ska rösta om Palestinastatens vara eller icke vara? Där går det ju inte att använda veto… eller har jag fel?

   • Det måste gå igenom båda tydligen.

    Staten lämnar in en ansökan till generalsekreteraren samt ett brev som formellt intygar att staten accepterar FN-stadgans förpliktelser. Säkerhetsrådet beaktar ansökan. För att ansökan skall gå vidare måste 9 av rådets 15 medlemmar svara ja, förutsatt att ingen av de ständiga medlemmarna – Frankrike, Kina, USA, Ryssland och Storbritannien – har röstat emot ansökan. Om säkerhetsrådet rekommenderar inträde presenteras rekommendationen för generalförsamlingen som tar den i beaktande. Två tredjedelars majoritet i generalförsamlingen behövs för att den nya staten skall få bli medlem.

    http://www.unric.org/sv/information-on-fn/20?start=1

    Så det kan bli klurigt.
    Där är ju dock inget som stoppar Sverige från att faktiskt erkänna Palestina för en gångs skull.

     • hoppas dom gör det, möjligheten för blocköverskridande överenskommelse är ju ganska stor i detta land, bara FP som är utalat mot Palestina, SD kan vi ju räkna bort på denna punkten…

 3. Det intressanta är vad som händer när Palestina erkänns som fullvärdig medlem i Generalförsamlingen. Där kan varken Obama eller Israel göra något åt saken. Så USA lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd. Palestina kan bli fullvärdig medlem ändå.

 4. ”Formellt är det generalförsamlingen som beslutar om nya medlemmar i FN, men först efter rekommendation av säkerhetsrådet. Mycket talar för att USA kommer att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet mot en sådan rekommendation. Generalförsamlingen kan då välja att ändå erkänna den palestinska staten, om än utan att den erhåller medlemskap”.
  (Ulf Bjereld i på Brännpunkt i SvD)
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bor-erkanna-en-palestinsk-stat_6433758.svd

  • Storm i ett vattenglas, I detta fallet är det frågan om en prestigeförlust för Turkiets sida.

  • Ja, inte är det överskott på intelligens i det landet idag inte. Man tror att kan lösa all världens problem med hjälp av lobby och vapen. Man kan inte köpa 7 miljarder själar och inte heller bomba allihop till tystnad.

 5. I avsaknaden av seriösa förhandlingar med Israel kommer palestinierna att vända sig till FN för att få sina bästa alternativ för att främja sin sak
  Majoriteten av generalförsamlingen förväntas stödja palestinierna och detta skulle vara ett symbolisk lyft för palestinierna

  Israel är mycket oroad över att mellan 122-140 länder kommer att erkänna den palestinska staten vid FN generalförsamling , och detta kommer att öka trycket på den sionistiska staten för att upphöra med sin ockupation av västbanken och blockaden av Gaza

  Idag fördöms Israel på bred front på internationell nivå och den internationella opinionen mot Israel kan inte neutraliseras genom sionistisk retorik med undantag de kristna fundamentalister
  Israel försöker marknadsföra säkerheten som ett problem “ palestinierna har ingen säkerhet “ och det är deras kött som skrämmer Israel , Israel vill gärna behålla status Que. för att knapra runt kanterna av 1967 gränser tillräckligt länge så i slutändan kommer israelerna att äta upp allt

  Israelerna säger att ett erkännande av en palestinsk stat kommer att urholka legitimiteten av Israel , det är Israel som tjänar på detta den får ett erkännande av palestinier och får samtidigt för första gången internationell erkända gränser

  Om FN säger ja så kommer Israel att framställas som en stat som ockuperar en annan stat och alla bosättningarna kommer att betraktas som illegala

  • Om FN säger ja så kommer Israel att framställas som en stat som ockuperar en annan stat och alla bosättningarna kommer att betraktas som illegala

   Vilket de redan är idag…

 6. såna som Ryssland Kina och Indien kanske vägrar erkänna Palestina pga att de har egna minoritetsgrupper som vill bryta sig loss och bli självständiga.
  Rysslands Kinas och Indiens röster betyder mycket tror jag eller har jag fel kanske?