En galopperande klimatförändring?


Jag undrar om inte klimatförnekarna har tappat sugen i sommar. En av dem som kommenterar här konstaterade nyss att klimatförnekarna tycks vara samma personer som dem som motsätter sig influensa-
vaccinering, och så är det, det är en korrekt iakttagelse.

DN: ”Det ser ut att bli den kallaste junimånaden i landet på mer än 20 år. Samtidigt går delar av landet mot den regnigaste starten på sommaren på över hundra år. ” Vi ser ingen ljusning”, säger Therese Fougman på SMHI.

Sedan 1920 har det bara hänt en gång, 1991, att juni blev helt utan högsommardagar med en maxtemperatur över 25 grader. Bara i Göteborg har termometern en gång i juni orkat upp till 25,0 grader. Enligt SMHI:s prognos för de sista junidagarna är chansen i princip obefintlig att denna siffra överträffas.

– Det finns inget som tyder på några omslag den närmaste veckan. Ingen av våra datamodellkörningar har visat sådana tendenser, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.”

De som har semester nu i juni kan säkerligen hålla sig för skratt, det blåser och det regnar, och som det har regnat. Igår var jag in en sväng till den stora staden och det var rent bedrövligt. När det regnade så regnade det ordentligt, det i kombination med hård vind gjorde att vattnet inte bara kom uppifrån. Det första som hände under-
tecknad var att paraplyet blåste sönder, men det gick att ordna efter lite besvär. Sedan var det plötsligt uppehåll men när det vände så gjorde det så med besked. Man skulle ha behövt stövlar.

Om det verkligen är klimatförändringen som är på gång kan jag inte svära på, och egentligen borde jag inte klaga, numera har jag svårt att tåla alltför intensiv värme och för några år sedan gick det inte en dag utan att jag sakta fick krypa ner i – ett badkar fyllt med kallt vatten. Det var enda sättet att balansera kroppstemperaturen med värmeböljan. Så illa är det inte nu, nu har jag inte tvingats att göra det alls. Men jag gissar att det finns ryssvärme runt hörnet, att det blir ihärdiga högtryck som kommer passera istället.

Minns ni för ett par år sedan, det var då ”halva Ryssland brann upp i skogsbränder”. Själv tycker jag att allt tyder på en klimatförändring, det behöver ju inte bli en större temperaturförändring på en gång, för bara det faktum att vädret blivit mer instabilt, och svårare att förutse, tyder på att vi redan har kommit en bit på väg.

Dagens bild är en väderbild på Bilderblogg.se!

it Andra om: , , , , , , , dn123 ab12345 sr gp12 svd1234


7 svar till “En galopperande klimatförändring?”

  1. Jo högre temperatur vi får, ju mer av all samlad is smälter; som i sin tur leder till att ju mer vatten som avdunstas upp i atmosfären ju mer moln samt regn får vi här. Ju mer och större moln vi får ju mer av strålningsvärmen av solen ”studsar” eller leds ut, bort, och det i sin tur bromsar växthuseffekten. Det är vad JAG TROR händer nu.

  2. Så är det för blött och kallt så är det klimatförändring, är det sen på tok för varmt så är även det klimatförändring..?!

    Kan vi inte börja benämna det som vi alltid har gjort innan Al Gore började sudda ut begreppen, VÄDER!