Ellis Peters och broder Cadfael


I förra veckan när jag var på biblioteket sökte jag efter diverse fågelböcker och någon trivial-litteratur. Valet föll på Ellis Peters bok – Ett helgon till varje pris.

På baksidan läste jag att det handlade om en munk ur Bernedikterorden som på 1100-talet skulle förställa en medeltida Sherlock Holmes. – Dumt, tyckte jag och bar hem två av hennes böcker.

Broder Cadfael lyckas, tillsammans med ett antal klosterbröder, komma i besittning av ett helgon, eller lyckades de med det? I alla fall färdades de till Wales för att där bli inblandade i en mordhistoria, lite romantiska förvecklingar, och dessutom fick de uppleva en massiv sammanhållning mot engelsmän i den by som hade ett begravt helgon.

Att greppet med en deckare i ett 1100-talskloster känns lite krystat må väl vara. Och visst är det trivialt, men trots allt tämligen underhållande..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]böcker, ellis peters, cadfael, deckare, triviallitteratur[/tags]


Ellis Peters


3 svar till “Ellis Peters och broder Cadfael”

  1. Jodå det är rätt trevliga böcker, men också lite väl historieförfalskande. Medeltiden verkar så trevlig när man har en hyvens godsherre och munk som med bästa välvilja reder ut alla problem.

  2. Ja de är lite småputtriga sådär.. :)

    Nej man får inte ha höga krav på realism och korrekt historieskrivning.. Har man ett antal timmar över så räcker det.

  3. ”Ett helgon till varje pris” (som var den första boken om Cadfael) är inte min favorit då just den storyn bitvis känns mindre trovärdig. Annars gillar jag hennes böcker om Cadfael väldigt mycket, bl a beroende på stämningen och känslan av att få ta del av livet då. Och för att vara en populärförfattare har Ellis Peters / Edith Pargeter varit MYCKET noggrann med de historiska detaljerna! Jämför t ex med Guillous Arn-böcker – där gick det visst lite för fort ibland… ;-)
    Sen har hon förstås valt att inte gräva för mycket i eländet som fanns då, och Cadfael själv har ett tryggt och välordnat liv som munk. Det var just därför som han sökte sig till klostret efter ett stormigt liv.

    Men även om många hade det svårt då så är det fel att tro att allt var elände och lidande, vår bild av medeltiden (500 år med både bra och dåliga perioder) är ofta lite väl svart!

    Läs gärna vidare i serien! Eländet finns där i bakgrunden, men hon frossar inte i det. ”Ett lik för mycket” t ex börjar med en avrättning av 94 pers, ”Gycklarens nådatid” beskriver hur utsatt en vandrande spelman kunde vara osv.
    Synd bara att inte hela serien har översatts till svenska ännu!