Edward Snowden hyllad i Stockholm som Right Livelihod-pristagare -trots Carl BildtIgår mottog Edward Snowden Right Livelihood-priset via storbildsskärm från Ryssland vid en ceremoni i Riksdagshuset. Detta presenterades som en rejäl programpunkt på TV-Aktuellt igår. Delar av Snowdens tacktal sändes, och det framgick att Snowden på intet sätt ångrade vad han gjort. Han såg sig som en medlem i en kollektiv rörelse för ökad demokrati. Under programpunkter intervjuades Said Mahmoudi, professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet. Han hade vid kontakt varnat Snowden för att komma till Sverige på grund av faran för att bli utlämnad till USA.

Professor Mahmoudi berättade om USA:s mycket starka påtryckningar t.ex. 2001 och förra året som fick Sverige att utlämna personer till länder där de utsattes för tortyr, som väntat. Han påminde om hur USA tvingade bland annat Frankrike och Italien att hindra flygplanet med Bolivias president Eva Morales att landa i dessa länder vid dess färd från Ryssland. USA, tvingade, givetvis mot all internationell rätt, som så ofta, flygplanet att landa i Österrike där det genomsökte då man trodde att Snowden fanns på planet. I USA hotas Snowden av åtal för spioneri och dödsstraff. Kom inte och säg att USA är ett land som står för demokrati – detta är bara ett exempel bland många på motsatsen.
Snowden 25 december

SvD skriver idag ”I sitt tal tackade han journalister och aktivister som stöttat honom. -Allt vi har offrat har varit värt det och jag skulle göra om det igen. – Detta handlar om våra liv och den värld vi vill skapa för nästa generation, sade årets mest kontroversielle pristagare och påpekade att massövervakning inte stoppat en enda terroristattack; vilket varit USA:s motivering till att spionera på allt och alla.”

Snowden fick dela priset med The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger som genom kvalitetsjournalistik och spektakulära avslöjanden har gjort sig känd som en av världens främsta publicister och där många av Snowdens avslöjanden publicerats via Glenn Greenwald. DN skrev ”Efter två veckor av publiceringar tog staten kontakt. De skickade en hög regeringstjänsteman som sa att det var nog nu. Jag svarade att vi bara hade börjat. Det slutade med att säkerhetsagenter gick in på Guardians redaktion och tvingade medarbetare att förstöra hårddiskar med hemligt material. Mitt mest bisarra ögonblick som publicist. Staten kom till vår redaktion, till vår källare. De ordnade borrar, en vinkelslip och instruerade oss i hur vi skulle förstöra våra datorer. Ett fruktansvärt misstag som kommer att slå tillbaka mot regeringen, tänkte jag. Han fick rätt. Rusbridger hade redan säkrat publiceringen genom att samarbeta med bland andra New York Times, som lyder under mer generösa pressfrihetslagar än tidningarna i Storbritannien.

Över huvud taget präglas Guardians publiceringar om NSA, Wikileaks och avlyssningsskandalen – där reportrar från Rupert Murdochs medieimperium satt i system att avlyssna telefoner tillhörande kändisar och politiker – av ett massivt tryck från mäktiga intressen att avstå publicering.
Ja, vem har trott att våra ledande politiker och ledande personligheter i allmänhet är försvarare för yttrandefrihet och demokrati? Se på Obama och Bildt.

Vi har tidigare skrivit mycket om NSA:s och FRA:s massövervakning av medborgare, statschefer, offentliga institutioner och industrier på denna blogg. Om det nära samarbete mellan FRA och NSA, om FRA:s aktiva hackning i strid mot lagen, om politikers slingranden och hemlighetsmakeriet. Vi har förmedlat information om att värre typer av övervakning och datamanipulationer är på väg eller har nyligen införts. Flera gånger har vi argumenterat för att Nobels fredspris borde ges till Snowden, Assange och Manning – yttrandefrihetens och demokratins hjältar.
Detta ämne behandlas också i kapitlen om ideologi och militären i boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan!)
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT

Right Livelihood-priset delas sedan 1985 ut vid en årlig ceremoni i Sveriges riksdag. Målsättningen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”.

Att Snowden fick priset väckte tidigare starka reaktioner inom svenska UD enligt SvT. Utrikesminister Carl Bildt portar Right Livelihood Foundation från UD:s lokaler där pristagaren brukat ske. Detta väckte förståelig ilska inom stiftelsen

Right Livelihoodpriset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda personer som kämpar för mänskliga rättigheter och för att finna lösningar på samtidens stora utmaningar.

Carld Bildt untitled

Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker.

Snowden själv kallar priset ”en upprättelse, inte bara för mig, utan alla som kom före mig”. (DN 26/9).

* Ja, Carl Bildt har verkligen fört en utrikespolitik i USA:s intresse:Stödet till USA/NATO:s orättfärdiga angrepsskriget i Afghanistan, stödet till rebellerna i Syrien, till NATO-bomningarna som förstört Libyen, avståendet från den breda manifestationen i FN för kärnvapennedrustning.
När ska ledande massmedia ¨våga kritisera förre utrikesministern?

Nej till Big Brother Obama imagesCAR0LAIO

För ett år sedan demonstrerade över 2000 människor i Stockholm mot statsbesöket av president Obama – den store övervakaren i världen och en man som med största sannolikhet har betydligt fler liv på sitt samvete än ISIS. Vi minns statsministerns servilitet, och också avsaknaden av protester från socialdemokraternas ledning.
Låt oss fortsätta kampen mot övervakning av medborgarna och mot imperialismen!


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

DN 1/12 SvD 2/12
SvT om Right LivelihoodPer Gahrton i AB DN 26/9Right Livelihood-priset
DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12NSA hotar journalister? Snowdens jultalSnowdens jultal Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11378


6 svar till “Edward Snowden hyllad i Stockholm som Right Livelihod-pristagare -trots Carl Bildt”

  1. Med stor sannolikhet att man hade förbjudit tilldelningen av Right Livelihod-priset, om man hade kunnat:

    ”President Vladimir Putin har förbjudit i Rostov att utse Georg Soros till hedersdoktor. Skälet är att han inte har bidragit till den vetenskapliga utvecklingen. Företrädare för filosofiska fakulteten som kallade Soros till hedersdoktor protesterar mot presidentens beslut och talar om ett angrepp på den akademiska friheten.

    Nej, det här är inte sant. Sådant sker inte i Ryssland. Men det sker i Tyskland. Filosofiska fakulteten vid universitetet i Rostock hade kallat Edward Snowden till hedersdoktor för att han genom sina avslöjanden om datorövervakningen bidragit till att öka kunskapen om vad som sker i det så kallade informationssamhället. Men förbundsrepublikens kulturminister förbjöd universitetet att tilldela Snowden värdigheten.”

    Citatet är Sven Hofmans, inhämtat från:
    http://tidningenkulturen.se/artiklar/debatt-mainmenu-91/samhe-mainmenu-134/18630-dags-foer-en-akademisk-protest

  2. Bra skrivet! Äntligen lite upprättelse i den här farsen. Helt sjukt att man kan ses som landsförädare för att man följer grundlagarna… Men så är det i dagsläget, inte alls skrämmande. Jag har gjort en undersökning på plusett för att få reda på om majoriteten tycker att Edward Snowden gjorde rätt i sitt avslöjande eller inte. Rösta gärna! Länk: http://www.plusett.nu/omrostning-4661/tycker-du-att-edward-snowden-gjorde-ratt-nar-han-o