Edda Manga & Mattias Gardell fängslade

Nu hävdar tidningarna att Edda Manga och Mattias Gardell, de enda som saknades efter Israels överfall på det turkiska fredsfartyget Mavi Marmara, nu befinner sig i fängsligt förvar. De avstod uppen-
barligen från möjligheten att föras direkt till Ben Gurion för direktavvisning.

På ett sätt förstår jag dem, vill israelerna göra bort sig ännu mer ska man givetvis döma ett antal fredsaktivister för ”brott”. Det dövar möjligen det dåliga samvetet om man kan förklara att vissa av fredsivrarna egentligen var brottslingar. Samtidigt så har de fängslade på inget vis begått någon olaglig handling, dessutom greps de på internationellt vatten. Men alla som känner till israelisk rättstillämpning vet att Israel kan döma dem ändå eftersom de aldrig tidigare brytt sig om vare sig lagar eller andra regler.

Man håller till och med småbarn i fängsligt förvar utan vare sig rannsakan eller dom, man kan därför inte förvånas över att de sätter ett par israelskeptiska direkt i fängelse utan att passera Gå.

Det är en helt absurd situation i en stat som befinner sig mycket långt från det läge där man kan kalla landet för en demokratisk nation. Egentligen så har jag lust att citera en bunt av de israelkramande bloggarna, man får läsa de mest häpnadsväckande uttalanden från det hållet. Dessvärre attraherar sådant alla troll på nätet vilket leder till att man måste sitta och radera kommentarer, dessutom är det själsdödande att behöva läsa starkt rasistiska inlägg riktade mot palestinier och muslimer. Men en bloggs kommentarer kan jag inte undanhålla er. Det är en religiös fanatiker från någon sekt som skriver:

apg29.se: Jag har skrivit två artiklar innan om ”Ship to Gaza” och berört över att Israel är ett stort bevis över att Jesus lever och att han kommer snart tillbaka. Det är därför att det är en sådan strid om Israel idag. Djävulen vet detta och han gör allt för att hindra Jesus återkomst. Men han kan inte hindra Jesus återkomst. Den är lika säkert som när Jesus kom första gången till jorden. Liksom djävulens attacker mot Jesus misslyckades då, så kommer hans attacker misslyckas nu! /. ./

Edda Manga och Mattias Gardell har redan förts upp på listan över saknade personer av en del bloggare, ofta nog parat med antaganden om att de helt enkelt blivit skjutna av israelerna. Det är i och för sig rimligt med tanke på hur den staten beter sig i övrigt, men vi ska vara glada över att inga av svenskarna omkommit. Klen tröst för de turkiska familjer som nu får besked om att deras anhöriga skjutits, men förhoppningsvis vidtar Turkiet åtgärder mot deras mördare.

Själv väntar jag fortfarande på en trovärdig källa som kan berätta att Sheikh Raed Salah lever. Jag fick ett par länkar till sådana påståenden igår, men ingen av dem gick till någon källa som jag bedömde som pålitlig.

i Tags: , , , , , , , , ab123 ex123 dn1234 svd123 dagen gp1 Läs oxo: ilsemarie k&å hampus zaramis röda-b t

  35 comments for “Edda Manga & Mattias Gardell fängslade

 1. Lotta
  1 juni, 2010 at 11:47

  apg29.se är inte riktigt klok !! Men det är ju inte på något vis olagligt att vara efterbliven. Men demokratin Israel får ju support från många av dessa dårar som bara vill se världen från ett håll. Man undrar vad medmänskligheten finns hos dessa människor.

 2. Rawia Morra.
  1 juni, 2010 at 12:09

  Jag har sett Sheikh Raed Salah i den beryktade ”luftkonditionerade” fångtältet. Men jag kunde tyvärr inte se någon skymf av Mattias Gardell och Edda Manga.

 3. Niklas
  1 juni, 2010 at 12:11

  Israelerna firar utanför den turkiska ambassaden

  http://xxx

 4. Martin
  1 juni, 2010 at 12:26

  Vad gör UD? Svenska medborgare har kidnappats och hålls i förvar på olagliga grunder. Detta kräver kraftfulla åtgärder. UD bör till att börja med kräva att Israel omedelbart släpper våra medborgare. Som svensk medborgare har man rätt till detta skydd från staten var man än befinner sig.

  • 1 juni, 2010 at 12:58

   Skicka nationella insatsstyrkan vettja…

   • Tharand
    1 juni, 2010 at 13:31

    Kronprinsessan och Daniel of Ockelbo var ju i Afghanistan och det var mycket utvecklande för dem, kanske vill de avlägga ett statsbesök till Israel? :)

 5. MX
  1 juni, 2010 at 12:28

  Police interrogate Sheikh Raed Salah over role in Gaza flotilla clashes
  Ashdod police interrogated Sheikh Raed Salah, the head of the Northern Branch of the Islamic Movement in Israel, Tuesday over his role in the clashes between pro-Palestinian activists and Israeli troops following the Israel Navy raid on the Gaza aid flotilla.

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/police-interrogate-sheikh-raed-salah-over-role-in-gaza-flotilla-clashes-1.293407

 6. Rawia Morra.
  1 juni, 2010 at 12:47

  Egyptens regim ser sig nu tvungen att öppna Rafahs gränsövergång för alla hjälpsändningar efter massiva demonstrationer och den skam som drabbat dem som delaktiga i blockaden av Gaza. Det meddelade aljazeera nyss.

 7. Marcus R
  1 juni, 2010 at 12:56

  apg29 är antingen ett troll eller en galen fanatiker. Det är bara att ignorera sådana.

  • Gripen
   1 juni, 2010 at 14:51

   Troll kan man ignorera medans galna fanatiker ska man hålla ögonen på. Man vet inte vad ”gud” säger åt honom att göra.

 8. Johan
  1 juni, 2010 at 12:59

  Är otydligt i alla rapporter om de blir avvisade eller deporterade. Deportationer innebär nämligen 10 års svartlistning från inresa till Israel-Palestina. Israel vill ju gärna, liksom tex Kina och Nordkorea, av lättförståeliga skäl hålla människorättsaktivister utanför.

 9. Martin Forsman
  1 juni, 2010 at 13:09

  Helt rätt av Gardell och Manga att vägra skriva på. Israel ska enligt uppgift åttala dem för att ’olagligt förskt ta sig in i Israel’ vilket skulle kräva en logisk kullerbytta av stora mått. Skeppen blev som bekant kapadade av IDFs kommandosoldater och sen motvilligt förda till israelisk hamn. Hur detta skulle kunna innebära att de försökt ta sig in i Israel är naturligtvis en gåta vilket också flera kommentatorer i media har påpekat.

  • 1 juni, 2010 at 13:34

   De hade för avsikt att bryta den israeliska blockaden mot Gaza, det räcker nog för ett års fängelse. Det är olagligt att planera ett rån här i SVerige även om man aldrig utför det.

   • Adam
    2 juni, 2010 at 21:40

    Men vilket brott har de begått? Bevisligen har de ju inte försökt att ta sig in i Israel. Gaza är ju inte en del av Israel. Jag tror knappast heller att det är olagligt, ens enligt israelisk lagstiftning, att vara passagerare på ett fartyg som försöker bryta en israelisk blockad. Eller har jag missförstått?

 10. Tharand
  1 juni, 2010 at 13:30

  Det står på apg29:s blogg att hans fru och barn omkom för mindre än två år sedan, möjligen kan det förklara hur han har fått en så fanatisk världsuppfattning?

  Om det är så att Gardell, Edda M. m.fl. frivilligt väljer att stanna i fängelse i väntan på domstol tycker jag att det är riktigt modigt gjort av dem. De visar solidaritet med de turkiska fångarna genom att göra rättegången till en i högsta grad internationell angelägenhet och visa att Israel inte är en rättsstat. Oavsett utgången för dem personligen kommer omvärlden döma Israel hårt. Det blir som Dawit Isak fast i Israel… Återstår att se hur mediakåren reagerar på det…

  Tycker annars att Wolfgang Hanssons kolumn i AB sa det mesta om Israelfrågan.

  • 1 juni, 2010 at 13:32

   Han bloggade om detta samma dag som det hände, och varenda dag efter. Han var lika fanatiskt religiös innan oxo. Han tillhör väl nån sekt inom pingstkyrkan tror jag. Men knäpp var han redan innan.

   Ja, Wolfgang var tydlig.

 11. Max Ka
  1 juni, 2010 at 14:43

  Ni kommer inte att tro detta, men det måste sägas till världen just nu i denna stund: MATTIAS GARDELL ÄR JESUS!

 12. Beck
  1 juni, 2010 at 14:49

  Såg en tv-sändning av Al-Jazeera då Turkiets premiärminister höll tal. Det var ett mycket kraftfullt tal och tongångarna var allt annat än milda. De kommer av talet att döma föra en hård kamp för att Israel ska släppa deras medborgare. Han sa även att alla Israeler borde gå mot sin regering för att stoppa orättvisorna. Visst är det nästan lite makabert när omvärlden reagerar så hårt när även deras egna medborgare blir utsatta och inte lika hårt när palestinierna utsätts för brott mot mänskligheten år efter år. Men på ett sätt var det ändå bra att de nu attackerade människor utanför Gaza. En sak är iaf säker just nu, det är inte kul att vara Israel och desto mindre kul att vara Israelisk politiker.

  • 1 juni, 2010 at 16:18

   Det kommer nog en bloggpost i ämnet om en stund..

 13. Celsius
  1 juni, 2010 at 16:03

  Om Gardell och Manga sätts i Israeliskt fängelse blir dom en mycket värdefull symbol för motståndet. Israel kommer att få det hett om öronen. Fattas bara att dom sätter den där fredspristagaren från Irland i finkan också, det vore pricken över i det! Det skulle i sin egen absurditet sätta fokus på hela situationens absurditet och bli ännu en prestigeförlust för Israel.

  Vad tänker dom med? Arslet, verkar det som. Samma arsle som planerade den oerhört ointelligenta kommandoräden. Paintballgevär? I vilket syfte? Som vapen mot aktivister som gör motstånd är det otillräckligt, vilket bevisats med eftertryck. Gör dom inget motstånd är det bara onödigt. Kommandosoldater, bland världens bästa enligt sägnerna, som hamnar i underläge och inledningsvis får smörj i handgemäng med aktivisterna så att dom måste skjuta sig fria. Och eftersom det nu blivit kaos och närstrid finns ingen chans att skjuta med urskillning längre och propagandakatastrofen är ett faktum. Av alla alternativa scenarier var detta det för Israel sämsta.

  Det enda jag således beklagar är de civila dödsoffren och lidandet!

  De kommande bekymren har Israel förtjänat med råge. Först måste man rida ut denna mara. Sedan kommer fortsättningen. Här är min prediktion. Israels motståndare har vunnit en delseger i och med detta. Nu vet man vilken metod som fungerar för att bringa Israel ur fattningen. Det kommer således fler båtar och det hela trappas upp tills dess Israels position blir ohållbar. Ska vi se om jag får rätt? :-)

 14. Magued
  1 juni, 2010 at 16:39

  Myter.

  Som ni alla vet är Israel väldigt bra på att sprida falska rykten och bygga upp myter. Tycker att snacket om hur ”duktiga” deras arme är, hur skickliga deras specialstyrkor är osv bör slopas.
  Den Israeliska armen är väl utrustad men deras soldater är vädligt fega. Hizbollah visade det väldigt tydligt i Libanon 2006 där Idf hade väldigt svårt att överhuvudtaget få soldaterna att stanna kvar i sina positioner. Däremot är de väldigt duktiga mot obeväpnade barnfamiljer. Mot ett gäng turkar med slangbellor och stolar behöver dom backup från helikoptrar!

  • N
   1 juni, 2010 at 18:06

   :-D

   ”Däremot är de väldigt duktiga mot obeväpnade barnfamiljer. Mot ett gäng turkar med slangbellor och stolar behöver dom backup från helikoptrar!”

   Mitt i prick!

 15. Marie Ericsson
  1 juni, 2010 at 16:56

  Och så slutar det hela med att all kritik i FN mot Israel stoppas – av USA. Och därmed dör debatten eftersom inget land i världen vågar gå emot USA. Och Israel kan fotsätta sin brutala politik i eväldelig tid… Det är läge att prata om USA-rätt i stället för folkrätt, det är de som skriver regerna för den internationella politiken.

 16. 1 juni, 2010 at 17:13

  Märklig utveckling av hela historien: Reinfeldt har inget att säga? Inte Carl Bildt heller? Men EU då? nähe? och under tiden får vi Israels version nedtryckt i halsen!

  • Beck
   1 juni, 2010 at 18:13

   Men Carld Bildt har väll ändå varit förvånansvärt kritisk och skarp i sina uttalanden. Mer än vad man kunde förvänta sig iaf.

  • Sara G
   1 juni, 2010 at 21:11

   Carl Bildt har framfört sina åsikter om israelernas agerande när de bordande ship of Gaza på internationellt vatten på ett föredömligt skarp sätt.
   När det gäller ockupationen av Gaza har Carl Bildt en helt klar ståndpunkt, de har märkts ett flertal gånger, och så har det varit under de tre senaste åren…

 17. stigman
  1 juni, 2010 at 20:12

  Blockerades all mobiltelefoni och bildöverföring från Ship to Gaza under kapningen?

  • 1 juni, 2010 at 20:59

   Enligt media, ja..

 18. sjöman
  1 juni, 2010 at 23:35

  Snälla ber er, säg att denna bloggare (apg29.se) är ett skämt och att han bara existerar i fantasin, herregud vilka fanatiker det finns, kristna, dumma, stollar som tror på… vet inte vad jag ska säga, det är otroligt, folk har massakerats i en hjälpkonvoj mitt ute på internationellt vatten och trots det så beter sig människor på det sättet?

  Faktum är att dom absolut flesta israel-vänner är protestantiska kristna som skiter i att israel är en olaglig stat, enda anledningen till att dessa ger sitt stöd är av religiösa själ..

  • MX
   2 juni, 2010 at 07:30

   Bäste sjöman,

   Han tillhör pingströrelsen vilka utgår ifrån Nya testamentets addendum; Apostlagärningarna [apg] vilken har 28 kapitel. Du har därför helt rätt i att apg:29 endast kan existera i fantasin ..

   :)

 19. Gösta Berling
  2 juni, 2010 at 09:14

  Med sitt val av signatur har ”apg29” naturligtvis velat säga att apostlagärningarna inte slutat på Bibelns tid, de fortsätter idag. Det är också min uppfattning.

  Personligen har jag dock svårt att följa linjen från Petrus & co till denne nutida ”apostel”.

 20. Carro
  2 juni, 2010 at 21:47

  ”krigstillstånd råder mellan Gaza och Israel, vilket gör att Israel har rätt att intervenera på internationellt vatten” menar folkrättsprofessorn Göran Lysén!

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd

 21. Sara G
  3 juni, 2010 at 14:39

  Vi som under flera år följt vad som sker med gazaborna är inte alls förvånade. Det är betydligt värre saker än bordandet och mördandet av nio turkiska aktivister som skett under åren. Snarare har det varit om möjligt mycket mera brutala saker, som användandet av vit fosfor mot den palestinska befolkningen – samt de dagliga övergreppen, stölderna av mark och direkta mord som uträttas.
  Men det är bra att folk så här i elfte timmen verkligen börjar inser vad som händer med ett i stort sett hjälplöst folk.
  Man kallar Hamas för terrorister – men vad är staten israel annat än en terroristregim som mördar och stjäl?

  Jag undrar vad som hände Dror Feiler. Israel har nog haft ögonen på honom sedan hans mångomtalade installation om en självmordsbombare som den dåvarande israeliske ambassadören saboterade?

  • 3 juni, 2010 at 15:14

   Israel har nog haft ögonen på honom sedan hans mångomtalade installation om en självmordsbombare som den dåvarande israeliske ambassadören saboterade?

   Självklart, han ses som en ”sjävlvhatande jude”, ett begrepp som tydligt visar på egen rasism hos dem som använder det.

   • Martin
    3 juni, 2010 at 15:30

    Jo, rasförrädare har man hört talas om. Men det uttrycket kan bara en rasist använda.

Comments are closed.