Dyster framtid i ockuperade Palestina


Denna artikel har skrivits av Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp. Han har besökt Palestina flera gånger och har arbetat där som läkare.

Artikeln.
Nästan allt vatten i Gaza är odrickbart. Området är svårt förorenat, befolkningen utfattig och all utveckling strypt av den pågående blockaden. Inom fem år kan hela Gaza i praktiken vara obeboeligt. På Västbanken fördrivs hela tiden palestinier från sina hem, och deras olivlundar och vattenkällor ödeläggs. Den av FN beslutade, och av Sverige erkända, palestinska staten håller på att utplånas av Israel. Har vi hört det förut? Javisst. Har vi i väst gjort något för att stoppa utvecklingen? Nej, inte alls.

Den senaste i raden av katastrofrapporter, av ”FN:s Konferens om Handel och Utveckling”(UNCTAD), berättar för den som vill veta att antalet bosättare på ockuperad mark fyrdubblats sedan Osloavtalet 1993. I ”område C” (drygt 60% av Västbanken), som helt kontrolleras av Israels armé, bor nu fler illegala judiska bosättare än palestinier. Ockupationsmakten hindrar palestinsk handel och håller inne skatter och avgifter avsedda för den palestinska myndigheten. Den ekonomiska situationen är nu den sämsta sedan 1967. Det israeliska angreppet mot Gaza förra sommaren har kastat in Palestina i en än värre ekonomisk kris.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M

Ett av fem palestinska hushåll på Västbanken saknar idag säker tillgång till livsmedel. I Gaza är siffran 72%. Arbetslösheten uppgår till 30% – 18% på Västbanken och 44% i Gaza, en rekordsiffra. 8 av 10 unga kvinnor saknar här arbete. I Gaza behöver 18.000 förstörda hus återuppbyggas, liksom 148 förstörda eller skadade skolor, och 60 skadade sjukhus och hälsocentra. Men Israel släpper inte in byggmaterial. Avloppssystemet läcker, och 33 miljoner kubikmeter orenat vatten rinner varje år ut i Medelhavet. Grundvattnet är blandat med saltvatten och i praktiken odrickbart. Smittsamma sjukdomar, diarré och undernäring är ett stora problem framför allt bland barnen. Och blockaden fortsätter…

Genom att bomba sönder Gazas enda kraftverk har Israel gjort området beroende av israelisk energi. Palestinierna betalar överpriser för sin el-försörjning, och strömmen släpps på och stängs av beroende på om och hur Israel får lust att straffa befolkningen. På Västbanken lägger bosättarna beslag på vattenreserverna och låter, via det israeliska vattenbolaget Mekorot, palestinierna dyrt köpa tillbaka sitt eget vatten. Omkring 500 militärposteringar, murar och avspärrningar gör – tillsammans med ständiga övergrepp från israeliska soldater och bosättare, förstörelse av palestinska hus och egendom, nattliga razzior, fängslande och tortyr av inte minst barn – enkelt vardagsliv till ett rent elände.

Israel. Netanyahu
Om palestinierna fick tillgång till sina sandstränder och fiskezoner, till flygfält och hamn och de enorma fyndigheter av framför allt gas som ligger på palestinskt område, skulle en blomstrande ekonomi kunna byggas upp. Det är detta Israel vill hindra – för att så småningom kunna lägga beslag på allt för egen del. Målet är en israelisk enstatslösning med palestinierna fördrivna, dödade eller hänvisade till fortsatt förtryck och diskriminering under en ockupation utan slut.

Framtiden ter sig, i skenet av omvärldens ointresse, dyster för det ockuperade Palestina. Man har ingen armé att försvara sitt land med, inga stridsfordon eller verkningsfulla vapen. Vem kan förvånas över att unga människor utan framtidshopp tar till knivar för att med ett personligt uppror försöka ändra någonting? Det räcker inte att, som politiker och media nu gör, fördöma våldet från de som hela tiden utsätts för våld. Sveriges regering, och EU, skulle kunna ändra saker och ting. Men vill man det? Och är vi medborgare villiga att bidra till en förändring? Eller blundar vi hellre?

i Andra om: , ,, , Västbanken, , , ,

FIB-artikeln 16/9 ITCW:s artikel Washington’s Blog Pål SteiganIntervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9 Pål Steigans blogg M ChossudovskyTehran Times DN Debatt 27/8Daniel PipesIndependent 24/8Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh Blogginlägg om gasattacken 5 april Daily Star


13 svar till “Dyster framtid i ockuperade Palestina”

 1. Det är väl så att militanta judar uppbackade av militanta kristna efter årtionden av slakt, mord och övergrepp på muslimer i allmänhet och araber i synnerhet lyckats med konststycket att skapa militanta muslimer av fåraherdar och beduiner. Det finns människor som än i dag tror på ”en rättvis fred” hur nu en sådan skulle se ut. Även om västvärlden hämtar hem de kriminella marktjuvar som stulit Palestina och åtalar dem för krigsförbrytelser räcker det på intet sätt att skapa rättvisa för palestinier som, bestulna på sin egendom, tillbringat sina liv som statslösa i flyktingläger.
  Frågan är om inte hanteringen av det palestinska folket är mänsklighetens största kollektiva dårskap, alla kategorier.

  • ”Frågan är om inte hanteringen av det palestinska folket är mänsklighetens största kollektiva dårskap, alla kategorier.”
   Om vi tittar i vårt närområde har vi det ryska oblastet Kaliningrad, fd tyska staden Königsberg. Varför är det ingen som kräver att det återlämnas till sina ursprungliga, tyska invånare?
   Stalin fördrev ungefär en halv miljon finnar från Karelen. Finnar som togs om hand av sina landsmän. Varför skjuter inte de raketer över gränsen till Ryssland om det nu är en så bra metod?
   Sovjetunionen fördrev ca 14 miljoner människor västerut och tog stora landområden. Men det pratas det aldrig om.
   Ca 7-800.000 judar fördrevs från arabländerna under 10 år efter WW2. De berövades allt de ägde och tvangs på flykt. De talas det aldrig om.
   Kristna mördas och fördrivs i hela Mellanöstern. Kopterna i Egypten drabbas av apartheid och diskriminering i stor utsträckning. Israeliska armén får allt fler rekryter som är kristna palestinier som inte upplever att de har något gemensamt med de muslimska palestinierna som helst vill slänga ut dem eller slå ihjäl dem. Då känns det bättre att identifiera sig med Israel.
   De som flydde när Israel bildades har suttit i fångläger hos sina arabiska broderfolk och där upplevt apartheid av värsta slag. I Libanon är t ex de flesta bättre yrken blockerade för palestinier.
   Så varför är just denna konflikt den enda efter WW2 som inte lösts? En konflikt som innebär att palestinierna på Stora Torget i Malmö står och skanderar ”Slakta judarna”.
   Vad är det som gör denna konflikt så speciell?

   • Den mest uppenbara skillnaden är att FN:s generalförsamling ställde sig bakom ett beslut som stred mot FN:s egen stadga. Beslutet har nu gått i ålderspension medan läget i och omkring Palestina stadigt försämras för 10-tals eller 100-tals miljoner människor i t ex Irak, Libyen och Syrien. En annan sak är att skrönor från förkristen tid används som stöd i dagens lantmäteri. En tredje är att palestinier är arvtagare till de människor som fanns i Palestina under den romerska ockupationen.

    Dagens invandrare från Europa och USA har samma sentimentala rätt till området som korsfararna för 1000 år sedan. En fjärde är att det moraliska tillståndet här i väst numera är en avbild av det materiella tillståndet i de grushögar vi lämnar efter oss bland kulturfolken, mm mm.

   • Du nämner ej Israels övergrepp vid tiden för statens tillkomst. Palestinierna förtrycks mycket mer än invånarna i Kalingrad efter vad jag kan förstå. Slaget om Königsberg hade sin start i slutet av januari 1945 hade sin sista strid 6-9 april 1945. Staden blev under andra världskriget fullständigt lagd i ruiner genom brittisk bombanfall riktade mot civilbefolkningen 1944. Under andra världskriget ockuperades Königsberg av Sovjetunionen. Vid Potsdamkonferensen beslutades att den norra delen av Ostpreussen skulle hamna under sovjetisk förvaltning. Detta var alltså sanktionerat av segrarmakterna i WW2.
    ”Sovjetunionen fördrev 14 miljoner västerut” – Vet ej vad du syftar på.

    Men övergrepp på andra håll, och av andra rättfärdigar inte Israels politik.

 2. Israel är en fara, vår fara. Det brinner överallt i MÖ just på grund av vad Israel gör och vill. Om inte världen sätter denna enhet på plats så kommer allting att gå åt helvete.

 3. Detta sysslar den illegala, rasistiska staten Israel.

  In evidence to the London Session of the Russell Tribunal on Palestine Israeli political economist, Shir Hever, stated:

  ‘Every time somebody buys a diamond that was exported from Israel some of that money ends up in the Israeli military. So the financial connection is quite clear.’

  http://www.globalresearch.ca/is-your-diamond-ring-contaminated-with-blood-israels-multibillion-diamond-re-export-business/5483365

 4. I söndagens Agenda drogs stormuftins kontakter med Nazi-Tyskland upp av ambassadören som menade att det inte var frustration och vanmakt över ockupationen som låg bakom knivattackerna utan religiös fanatism. Han har rätt såtillvida att religiös fanatism är en orsak. Men det är bosättarnas/ockupanternas fanatism när de tar för sig palestinsk mark med hänvisning till att de har gud på sin sida.
  http://www.svtplay.se/video/4206609/agenda/agenda-57?start=auto (inslaget kommer ca 25 min och 30 sek in)

  För övrigt försökte ledaren för LEHI/Stern-ligan Avraham Stern i januari 1941 göra en deal med Nazi-Tyskland om att de judiska terrorligorna skulle strida för Nazi-Tyskland mot utbyte av att nazisterna skulle hjälpa judarna att ta sig till Palestina. Israels ledare bör akta sig för att dra upp Hitlerkortet!

  • Många av de kända sionister hade kontakt med Hitler. Vissa t o m tackade honom för förföljelsen. Men om detta må vi inte berätta …