Är detta vapnet?

Det är lite märkligt att media är så högaktningsfulla när det gäller polisens arbete i Malmö. Man frågar sig hur många av dessa skjutningar som har ett klart påvisbart samband, ett samband som ballistikerna kan konstatera. Nu säger man att ”flera” av skjutningarna har skett med samma vapen, men om det är tre eller elva får vi inte veta av någon anledning. Och det tycks inte som om journalisterna frågar heller. För rimligtvis är tidningsläsarna intres-
serade av uppgiften.

När det gäller vapen så sägs det ingenstans att man har hittat tomhylsor, det tyder på att han använder en revolver, skadornas omfattning talar för kaliber .22, en i sammanhanget tämligen klen kaliber. Men det finns många revolvrar i den kalibern, och det normala vapnet används väl mest i sportskytte. Har gärningsmannen licens på vapnet så rör det sig med största sannolikhet om en sportskytt. Samtidigt så cirkulerar det säkerligen en massa illegala vapen av den typen och det är nog ovanligt att sportskyttar får en sådan knäpp att de börjar skjuta på människor.

Vore jag polis i Malmö så skulle jag fundera även på återvändande soldater, folk som har varit ute i krig i Afghanistan eller Kongo, det är visserligen bara en tanke men alla vet att den sortens uppdrag handikappar folk, ofta för livet.

Alla kan nu konstatera att dessa skjutningar blivit en av de mer dominerande historierna som media rapporterar om, själv har jag läst närmare femton artiklar på nätet nu på morgonen men ingen av dessa tillför något nytt. Det enda nya är väl storleken på typsnitten på löpsedlarna, och så lär det fortsätta så länge skytten går lös antar jag. Vapnet på bilden är en Smith & Wesson kaliber .22 av en lite äldre modell, men vapentypen kan användas till att skjuta .22 long, en lite kraftigare ammunition.

Det kan vissa kortpipiga modeller också så det finns egentligen inget som talar för att det är en långpipig variant, och det finns även en hel bunt med tillverkare. Men under förutsättning att polisen inte döljer väsentlig information så är det en revolver i kaliber .22 Själv har jag skjutit åtskilliga gånger med vapentypen men föredrar egentligen pistol, min egen favorit om man bortser från de rena precisionsvapnen är den gamla polispistolen, Walter PPM i samma kaliber. Den användes av svenska polisen långt in på 60 eller 70-talen vad jag minns, men det är definitivt inte ett vapen för prickskytte. Att träffa tian på måltavlan på tjugofemmetersbana är mer tur än skicklighet.

Igår skrev jag om det faktum att SD-bloggen Politiskt Inkorrekt försökte göra gällande att det var ett kolsyrevapen som användes. Det är en metod för att förminska brotten, en sorts villospår om man så vill. Fullt klart är att den som ägnar sig åt detta är psykiskt sjuk samt att han har samma sorts värderingar som partiet. En tragisk sak är att fyra eller fem av besökarna igår uttryckte förståelse för det som händer, ett par av dessa uttryckte också att de själva kunde tänka sig agera på detta sätt. I vart fall om jag tolkar det skrivna utifrån vad som nu händer.

Det enda vi egentligen kan göra i nuläget är att hoppas på att polisen tagit fram de vassaste utredarna och att dessa får de resurser som krävs. Något säger mig också att gärningsmannen inte är helt okänd på internet, vederbörande har säkerligen kommenterat på bloggar och andra hemsidor, jag kan ha fel men det är vad jag tror. – Hårdhänt granskning av kommentarer tillämpas.

it , , , , , , , ex12 dn12 svd12 ab1234 sds1 gp svt1

  44 comments for “Är detta vapnet?

 1. Jonas
  22 oktober, 2010 at 09:45

  ”Har gärningsmannen licens på vapnet så rör det sig med största sannolikhet om en sportskytt.”
  Hade det varit en sportskytt så hade han inte missat ;-)

  • 22 oktober, 2010 at 09:59

   Tänkte skriva det oxo, men även bland dessa finns det mindre lyckade.. Som jag själv när jag träffade tavlans överkant när jag sköt med En Colt Peacemaker Single Action från 1800-talet nån gång. 50 meter och det enda som syntes var en halvmånformad urgröpning i träramen… :-)

   Tre meters eldflamma och ett ljud som gjorde mig halvdöv trots hörselskydden… :-I

   Men visst håller du med mig om vapnet?

   • Jonas
    22 oktober, 2010 at 10:17

    Polisen säger ”Det rör sig om ett handeldvapen, alltså en pistol eller revolver” vilket jag tolkar som att de uteslutit ett luft/kolsyrevapen, även om man kan trimma upp dem till motsvarande .22lr, plus att man inte hittat några tomhylsor så, jo jag håller med dig men jag hoppas vi har fel :-)

    • 22 oktober, 2010 at 10:54

     Jag hade en gång ett Crossman 180 Pellgun, kaliber 5,6 mm med dubbla kolsyrepatroner av det större formatet. Med den pangen så fick man vara noggrann när man siktade så att inte kulan stack iväg. Men dagens ”luftpistoler” som drovs av kolsyra går knappast att modifiera speciellt mycket. Min bössa var f.ö. licensfri på den tiden…

     • nature
      22 oktober, 2010 at 11:21

      Och nu är spekulationerna i full gång hör jag. Profilerarna gnuggar händerna.

      Varför inte ge FRA uppgiften att titta, bland män, som visat intresse för pyromani (typ tidigt fick öknamn bland kompisar som t ex ”bomben” eller nåt). Personen finns med all säkerhet redan i SÄPOs Akriv. Han gillar vapen samt har en vänsterradikal världsåskådning? Starkt samhällsintresse; och som jinge skriver så bloggarn han nog. Lägg till att personen möjligen är propalestinsk – med det politiskt intresses främst i MellanÖstern-frågan. Proflen är i opposition mot världen.

      Om FRA satt ihop den profilen, så skulle de hitta dej jinge : -)

      Där ser man vad farligt FRA kan vara.

      • 22 oktober, 2010 at 11:45

       Där fick du till det.. :)

       Jag vet inte om jag ”gillar” vapen, jag har använt dem som sportredskap, tre timmar om dagen i ett antal år. Vänsterradikal världsåskådning har du inte heller någon grund för, ska vi gissa skyttens sympatier så blir det iaf inte vänster. Jag tror inte heller att han bloggar, men nog sjutton följer han vad som skrivs om honom… :-P

  • mats gustavsson
   22 oktober, 2010 at 11:04

   håller inte med dig en sportskytt kan väl sitt vapen så han kan väl bara vilja skada dom eller ? han hade dödat dom om det var hans/hennes mål annars är det en som inte kan vapen alls för en skytt missar inte om det är en vapen kunig person så allt tyder på en ej vapen kunig person eller en som kan vet vad han/hon gör .

   • 22 oktober, 2010 at 11:07

    Man kan givetvis spekulera på alla möjliga sätt, som min tanke om att kika på f.d. soldater. Ren spekulation, men de brukar bli lite konstiga i huvudet efteråt.

    • 23 oktober, 2010 at 17:17

     Aja, brukar är väl ändå fel ord att använda. Det känns ju som att majoriteten av de soldater vi skickar iväg kommer hem med ”skador” då :) Men visst jag vet att vissa blir psykiskt sjuka av det, dock tveksam till din teori.

     Jag tror det är en dansk, bara för att dansk tyckte det var konstigt att inte någon i köpenhamn gjorde så men det förklarar man enklast med att många danskar är i malmö-regionen…

  • 23 oktober, 2010 at 07:20

   Nej, dessutom slits vapen.

 2. Sven Svensson
  22 oktober, 2010 at 10:08

  Ganska tydligt att du vill göra detta till något partipolitiskt, typ att alla som röstat på SD bör känna sig delaktiga i skjutandet. Eller läste jag in för mycket mellan raderna där? Du är en del av en mycket oseriös debatt.

  • 22 oktober, 2010 at 10:16

   En oseriös debatt som handlar om extremism, rasism och mordförsök?

  • Daniel
   22 oktober, 2010 at 10:52

   Precis som Ohly är ansvarig för AFA, så kommer moderaterna och folkpartiet vara ansvariga för denna galning. Tycker du att debatten är oseriös så borde du ha sagt detta för flera år sedan när den började.

   • 22 oktober, 2010 at 11:00

    Huh? Hur skulle Ohly kunna vara ansvarig för AFA??

    • Daniel
     22 oktober, 2010 at 16:34

     Ibland är jag lite otydlig, men jag var svepande och använde samma argumentation som många högermänniskor gör. Jag tänkte nämnligen på det som stod i flamman om att Vänsterpartiet har stämplats som ett ytterlighetsparti.

     eller Carl Bildt som tycker att V är ett ytterlighetsparti
     http://hd.se/skane/2010/09/14/m-mot-ytterlighetspartier/

     Och med Carl Bildts logik så borde då rimligtvis denna skytt vara nära Bildt ideologiskt då dom delar samma halva av politiken.

   • Marcus R
    22 oktober, 2010 at 11:25

    Det är lite långsökt att säga att Ohly är ansvarig för AFA och även att M eller Fp skulle vara ansvariga för skytten.

   • 23 oktober, 2010 at 17:20

    Fast han har personer i sitt parti som är delaktiga i demonstrationerna ”Om vi låter mest så hörs inte de andra”. De bore ju få rekommendationer från tuppen kan man tycka :)

 3. 22 oktober, 2010 at 10:11

  Oj vad mycket detaljer får något så ondskefullt som vapen!? Jag är oskyldigt blå när det gäller dessa ting och fick mig en ordentlig dos undervisning här. De människor som nu stod där och blev träffade av de hårda förgörande smärtfyllda kulor med eller utan hylsor måste genomleva ett riktigt h*lv*te, bara tanken tt stå där och ”pang” från ingenstans vill någon döda skrämma eller skada mig…jag kan aldrig förstå sådana handlingar…!?

 4. Jonas
  22 oktober, 2010 at 10:23

  Människor är ondskefulla inte döda ting.

 5. 22 oktober, 2010 at 10:46

  Nu har jag sett presskonferensen på Aftonbladets TV, polisen gjorde ett vettigt intryck, men spontant känns det som att de har mycket långt kvar. Man väljer att mörka antalet skjutningar som kommer från samma vapen, detta av utredningstekniska skäl, det låter rimligt även om jag inte förstod varför. Möjligen vill de bara undvika att informera gärningsmannen…

  • Marcus R
   22 oktober, 2010 at 11:29

   Man väljer att mörka antalet skjutningar som kommer från samma vapen, detta av utredningstekniska skäl, det låter rimligt även om jag inte förstod varför. Möjligen vill de bara undvika att informera gärningsmannen…

   – Det är inte omöjligt att de mörkar för att de inte vet. Polisen här nere har visat sig odugliga vid flera tillfällen. Det är inte av en slump som Ystadspyromanen är på väg att komma undan igen. De kunde inte ens få honom fälld när de tog honom med tändvätske-indränkta tidningar pga att något tekniskt fel.

  • nature
   22 oktober, 2010 at 13:02

   En orsak till att de mörkar hur många som träffats av samma vapen, KAN bero på att det endast är två! Nån som tänkt tanken?

   Vilket skulle vara en mardröm för Polisen – detta då de tvingas att utreda två vägar samtidigt: antagligen är det samma skytt, som bytt vapen, eller så finns det flera skyttar? Om det finns flera skyttar – har de då möjligen kontakt med varandra, eller inte?

 6. Anders
  22 oktober, 2010 at 11:09

  Jihadbloggen i Malmö har inte skrivit en rad om detta………….

  • Maz
   22 oktober, 2010 at 13:33

   Han är kanske ute och sjuter själv :)

 7. Marie Ericsson
  22 oktober, 2010 at 11:14

  Varför envisas medierna med att kalla det skjutningar? Mord eller mordförsök borde det väl heta?

 8. Henrik
  22 oktober, 2010 at 11:27

  Det behöver inte nödvändigtvis vara en revolver bara för att man inte hittat tomhylsor. Är gärningsmannen i fråga relativt kunnig och kompetent (vad gäller detta alltså) så kan han även plocka upp tomhylsorna eller ha en uppsamlare, eftersom de flesta känner till att tomhylsor kan vara avslöjande. Det skulle kunna vara en ljuddämpad .22:a, vilket skulle påverka träffsäkerheten en hel del och förklara varför ljudet inte verkar ha uppfattats så tydligt.

  • nature
   22 oktober, 2010 at 12:55

   Vilket KAN tyda på att skytten har militär bakgrund. När jag gjorde lumpen på Gotland, så hade vi s.k. uppsamlare på vapnen. Möjligen ett halmstrå för utredarna?

   • 22 oktober, 2010 at 13:50

    Inte speciellt vanligt på pistoler.

    • nature
     22 oktober, 2010 at 15:25

     I know, I know … Bara en tanke. Det kan visa sej att personen är en X-militär, från Afghanistan, (vilket vore smasken för pressen) men antagligen är det enbart en mentalt rubbad yngling med typ ”Aspergers med en antisocial läggning” eller nåt sånt?

     Har träffat en hel del sådana personer från min tid på Rättspsykiatriska vid Huddinges sjukhus! Knepiga människor!

     • 22 oktober, 2010 at 15:48

      Har du varit inlagd där? :-)

      Jag har oxo varit där ett antal gånger för att träffa klienter som hade betett sig.

      • nature
       22 oktober, 2010 at 17:28

       Arbetet som mentalskötare!

       • 22 oktober, 2010 at 17:31

        :-) Ett jävla ställe. Inte alltför roliga patienter på det stället…

 9. Rickard
  22 oktober, 2010 at 12:39

  Angående varför polisen inte går ut med hur många av skjutningarna som gjorts med samma vapen skulle det ju kunna vara för att de i vissa fall inte är säkra för att de inte kunnat hitta kulorna eller för att de bara hittat kulfragment.

  För övrigt var det ju samma med lasermannen, han var ju också totalt oförmögen att träffa rätt. Nu menar jag absolut inte det som något negativt när det var människor som var målen, men jag tycker det är lite märkligt!

  Jag menar är det .22 long han skjuter med så går det att skjuta ihjäl en älg med dem på nära håll om man träffar rätt.

  Men jag undrar du fått infon om att det skulle vara just en .22? Eller drar du den slutsatsen eftersom skadorna verkar bli relativt lindriga trots allvarliga träffar? Det låter mer som en långsam kula för mig.

  • 22 oktober, 2010 at 12:44

   Jag drar slutsatsen med tanke på skadornas omfattning. Hade det varit en .357 Magnum så hade offren avlidit, i övrigt har du oxo rätt, det kan vara svårigheter att ”bevisa” att det är samma kula. en .22 long har ju en blykula, men det skulle givetvis kunna vara en grövre kaliber med t.ex. helmantlad ammunition. Men då borde det ha varit lättare för SKL att identifiera vapnet.

   Men som sagt, osvuret är bäst.

   • Rickard
    22 oktober, 2010 at 13:06

    Jo det har du rätt i! .22 är ju nästan de enda som inte är mantlade. Men även .38 kan ju vara omantlade och t.ex. sportskytteammunition kan ju vara väldigt klent laddad.

    Men det här är ju ändå bara spekulationer, vi får förhoppningsvis veta en dag när de tar den j*veln!

    Fast det var ju inte nödvändigtvis .357 mag jag menade när jag sa tung långsam kula ;-)

 10. Mattias
  22 oktober, 2010 at 12:44

  Fram till 1986 eller nåt sånt så var det inte licenspliktigt att ha en 22:a vad jag vet.
  Har själv haft en för många många år sen.

  Men en 22:a klassas väl som finkalibrig? Medierna skriver normalkalibrig (vad nu det är).

  Bristen på hyslor tyder på en revolver eller upphottad kolsyrepistol.
  Att PI skrev kolsyrepistol gällde väl fallet med 16 åringen som sade sig blivit beskjuten när han körde moped?
  Där polisen ännu inte funnit några spår eller bevis för att han faktiskt blev beskjuten.

  Det kommer bli svårt för polisen att lösa detta fall då man gått in och sorterat ut fall som verkar falla under samma krav.
  Man förbiser alltså runt 40-50 andra skjutningar i stan för att de är lösbara eller där offret är kännt av polisen sen tidigare.
  Genom att göra så så riskerar man att förbise ganska mycket bevisning.
  Galningen kan ha skjutit gängmedlemmar och det kan vara gängmedlemmar som en initieringsrit skjuter ner folk så som Bloods och Cribs gör i USA.

  • 22 oktober, 2010 at 12:46

   .22 har varit licenspliktigt betydligt längre. På 80-talet sköt jag själv aktivt och det var samma krav för licens på den som för en Magnum.

 11. 22 oktober, 2010 at 12:48

  Jag får lite Hans Holmer-vibbar när du lägger upp inlägget så här Jinge med att – Detta är vapnet -. Vi får väl bara hoppas att polisen är något mer skärpta nu än på den tiden.
  Fast nu har väl Malmö-polisen inte precis utmärkt sig på ett positivt sätt i andra sammanhang.

  • 22 oktober, 2010 at 13:50

   Ja, jag såg det redan då jag postat, men jag är inte polis så det fick passera.

 12. Christer W
  22 oktober, 2010 at 17:25

  Det jag funderar över är om det är en eller flera som använder samma vapen. Om det är flera så blir det en förvirrande bild av förövaren för polisen. Det som också verkar vara signifikant är ju att tanken tycks vara att skadeskjuta offren och inte döda och i så fall blir ju frågan varför.
  I vart fall har jag svårt att se någon riktigt hämndbild i handlingsmönstret utan snarare någon form av absurd kraftmätning.

 13. Martin
  23 oktober, 2010 at 08:46

  Jag håller med om att legitimeringen av rasism påverkar såna här galningar.

  Men det finns en sak till som påverkar, vi befinner oss i krig i ett muslimsk land och svenska soldater stupar. Sånt kan inspirera knäppskallar till hämndaktion. Kriget legitimerar dödandet av muslimer, på ganska lösa boliner.

  • 23 oktober, 2010 at 08:56

   Kriget legitimerar dödandet av muslimer, på ganska lösa boliner.

   Det tror du? Isf knappast för normalt funtade människor. Jag har inte känt den minsta dragning åt det trots att jag dagligen ser en massa muslimer… :-) Man kanske inte ska skoja om saken, i vart fall har en massa Malmöbor en rätt konkret orsak att vara oroliga.

   • Martin
    23 oktober, 2010 at 09:03

    Nja, ser man till motiven till kriget så är de väldigt flummiga, alltså krig på lösa boliner, alltså dödande av muslimer på lösa boliner. Jag menar att om våra politiker deltar i mord, så inspirerar de även knäppskallar att göra samma.

    Sen att det är en knäppskalle är självklart, normalt funtade människor dödar inte andra människor.

    • 23 oktober, 2010 at 09:13

     Sen att det är en knäppskalle är självklart, normalt funtade människor dödar inte andra människor.

     Något som också gäller soldater, har man inget påtagligt skäl som t.ex. att försvara sitt eget hemland, så finns det anledning att resa en massa frågetecken. och den nu aktuella malmöbon kanske inbillar sig att alla mörkhyade invandrare i stan är talibaner?

     Det kan ju oxo vara så att den medicin han normalt äter har tagit slut…

Comments are closed.