Är detta vapnet?

Det är lite märkligt att media är så högaktningsfulla när det gäller polisens arbete i Malmö. Man frågar sig hur många av dessa skjutningar som har ett klart påvisbart samband, ett samband som ballistikerna kan konstatera. Nu säger man att ”flera” av skjutningarna har skett med samma vapen, men om det är tre eller elva får vi inte veta av någon anledning. Och det tycks inte som om journalisterna frågar heller. För rimligtvis är tidningsläsarna intres-
serade av uppgiften.

När det gäller vapen så sägs det ingenstans att man har hittat tomhylsor, det tyder på att han använder en revolver, skadornas omfattning talar för kaliber .22, en i sammanhanget tämligen klen kaliber. Men det finns många revolvrar i den kalibern, och det normala vapnet används väl mest i sportskytte. Har gärningsmannen licens på vapnet så rör det sig med största sannolikhet om en sportskytt. Samtidigt så cirkulerar det säkerligen en massa illegala vapen av den typen och det är nog ovanligt att sportskyttar får en sådan knäpp att de börjar skjuta på människor.

Vore jag polis i Malmö så skulle jag fundera även på återvändande soldater, folk som har varit ute i krig i Afghanistan eller Kongo, det är visserligen bara en tanke men alla vet att den sortens uppdrag handikappar folk, ofta för livet.

Alla kan nu konstatera att dessa skjutningar blivit en av de mer dominerande historierna som media rapporterar om, själv har jag läst närmare femton artiklar på nätet nu på morgonen men ingen av dessa tillför något nytt. Det enda nya är väl storleken på typsnitten på löpsedlarna, och så lär det fortsätta så länge skytten går lös antar jag. Vapnet på bilden är en Smith & Wesson kaliber .22 av en lite äldre modell, men vapentypen kan användas till att skjuta .22 long, en lite kraftigare ammunition.

Det kan vissa kortpipiga modeller också så det finns egentligen inget som talar för att det är en långpipig variant, och det finns även en hel bunt med tillverkare. Men under förutsättning att polisen inte döljer väsentlig information så är det en revolver i kaliber .22 Själv har jag skjutit åtskilliga gånger med vapentypen men föredrar egentligen pistol, min egen favorit om man bortser från de rena precisionsvapnen är den gamla polispistolen, Walter PPM i samma kaliber. Den användes av svenska polisen långt in på 60 eller 70-talen vad jag minns, men det är definitivt inte ett vapen för prickskytte. Att träffa tian på måltavlan på tjugofemmetersbana är mer tur än skicklighet.

Igår skrev jag om det faktum att SD-bloggen Politiskt Inkorrekt försökte göra gällande att det var ett kolsyrevapen som användes. Det är en metod för att förminska brotten, en sorts villospår om man så vill. Fullt klart är att den som ägnar sig åt detta är psykiskt sjuk samt att han har samma sorts värderingar som partiet. En tragisk sak är att fyra eller fem av besökarna igår uttryckte förståelse för det som händer, ett par av dessa uttryckte också att de själva kunde tänka sig agera på detta sätt. I vart fall om jag tolkar det skrivna utifrån vad som nu händer.

Det enda vi egentligen kan göra i nuläget är att hoppas på att polisen tagit fram de vassaste utredarna och att dessa får de resurser som krävs. Något säger mig också att gärningsmannen inte är helt okänd på internet, vederbörande har säkerligen kommenterat på bloggar och andra hemsidor, jag kan ha fel men det är vad jag tror. – Hårdhänt granskning av kommentarer tillämpas.

it , , , , , , , ex12 dn12 svd12 ab1234 sds1 gp svt1

  44 comments for “Är detta vapnet?

Comments are closed.