Det var bättre förr..OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Nej jag vet verkligen inte om det var bättre förr. När jag växte upp i Vasastan så var Kol och Kokshästarna fortfarande de vanligaste när det gällde distribution av bränsle. Det hade onekligen sin charm med dessa sotsvarta gubbar, även om det först är senare man kommit underfund med att de saknas, de liksom Ölhästarna..

Uteliggare fanns då oxo alldeles efter kriget. Bilismen var annorlunda förstås, man kunde kuta över Upplandsgatan utan att bli ihjälkörd, i vart fall om man såg upp för spårvagnen. Men uteliggare fanns som sagt var. Det som har hänt är väl att de blivit fler, mångfalt fler. Psykiatrireformen körde ut en mängd människor som endast kunde bosätta sig i portgångar och källare. Den nedlagda missbruksvården jagade ut resten.

Idag kan man knappast åka vare sig tunnelbana eller pendeltåg utan att träffa på folk som tigger till sitt uppehälle. Nåå, i de flesta fall går pengarna till knark och sprit, men de säger i alla fall att de ska använda pengarna till mat och sovplats. Som gammal socialarbetare ser jag på människor om de är påverkade av narkotika. Tyvärr så går det inte en endaste dag utan att jag lägger märke till flera påtända personer. En markant förändring minst sagt.

Var det bättre förr? Det är svårt att svara på en sådan fråga. Utslagningen var under alla omständigheter mindre och vi är på väg med stormsteg in i 2/3-delssamhället. Men är det verkligen så vi vill ha det?

Som någon komiker uttryckte saken: -Jag säger inte att det var bättre förr, men det är sämre nu…


2 svar till “Det var bättre förr..”

  1. Jag brukar också fundera på detta.
    ”- Jag säger inte att det var bättre förr, men det är sämre nu…”
    Den var ju klockren :).

    Annica

  2. :-) Ja det är synd att man inte kommer på en sådan grej själv. Det var en av killarna i Galenskaparna, tror jag, som sade så i ett radioprogram.. :-)