Det öppna hatet mot Islam


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag på morgonen när jag loggade in på hemsidan så hittade jag elva (11) kommentarer rörande svensken som nu är gripen i Pakistan, misstänkt för brott. Ingen av dessa kommentarer var sådana att jag kunde släppa fram dem, alla var inte åtalbara men två av dem skulle sannolikt varit straffbara. Och medias roll i samman-
hanget är inte bara viktig, den är enligt min mening helt avgörande.

AB: ”Den här gången är det annorlunda. UD tänker inte anstränga sig för att få de tre vuxna svenskarna fria. Det slog Carl Bildt fast redan i tisdags. Och säkert har han starkt stöd i den saken. Nu tycks det nämligen inte finnas samma förmildrande omständigheter, trots att mycket ännu är oklart. Svenskarna tycks ha saknat giltiga papper och Waziristan är trots allt inte Phuket eller Gran Canaria. Det rör sig knappast om en semesterresa, eller ens en religiös pilgrimsfärd.”

Så långt är jag med, med reservationen för att en starkt religiös ung grabb knappast skulle åka till vare sig Phuket eller Gran Canaria. Och fakta kvarstår, ingen av oss vet varför han rest till Pakistan lika lite som vi vet vilka avsikter han hade. Vi presenteras hela tiden en massa rubriker, rubriker som bygger helt och enbart på spekulationer. Vi vet inte heller om han kommer att ställas inför rätta, det enda vi med hygglig säkerhet kan säga är att han nu finns i fängsligt förvar.

Ser man till kommentarerna som raderats så har de som kommenterat helt klart för sig vilka avsikter han hade med resan, samt att han ämnade begå brott, kanske till och med
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]misstänkt

riktat mot svenskar i Sverige. Det finns anledning att oroa sig för vad denna hatiskhet kan få för effekter för dem som tvingats fly till Sverige från diktaturländer och länder utan fungerande rättssystem. Skulle jag utgå ifrån vad som skrivits under natten så skulle slutsatsen bli att det finns många i Sverige som anser att vissa har begått brott innan rättssystemet ens har formulerat en misstanke. Att man är oskyldig till motsatsen har bevisats verkar inte vara rättesnöret för dem vars kommentarer nu raderats.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , ab23 svd123 dn123 dag t


42 svar till “Det öppna hatet mot Islam”

  • Det är inte bara medierna som blivit tokiga, vanliga Svenssons håller på och pratar som om vi var kvar på medeltiden. Satt och åt lunch igår och bordet bredvid utvecklade över maten vidriga metoder på att tortera sk. misstänkta, för att inte tala ”om” de hade gjort något då var det rena rama inkvisitionen. De lugnade ner sig över temat när de fick blickar av ogillande från de andra borden.
   Var fabian har kristna värden i form av förståelse och vänd andra kinden till tagit vägen?
   Nu verkar öga-för-öga vara norm gärna ett öga i preventivt syfte innan ens någon bevisats skyldig!

   • Om det är öga för öga som gäller numera så har nog de fängslade svenskarna inte svårt att förstå det. Den principen finns ju i så fall inom andra religioner också. Vidare är det ju tyvärr lite sent för de över 3000 som dog september 11 i NY att vända andra kinden till. Jag kan förstå att man tror det är en tillfällighet att dessa svenskar befinner sig på en märklig plats första gången, men jag kan också förstå att det är litte svårare att tro samma sake en andra gång.

 1. Waziristan är väl ett bra resmål för vem som helst som vill hjälpa en sönderbombad och sargad befolkning. Om det nu var det de ville… Vem vet?
  Dina elva raderade hatkommentarer är nog inte ens en promille i förhållande till antalet som släppts fram i övriga media. Det verkar faktiskt som att svenskarna är tryggare i Pakistan än här hemma just nu.
  Bildt uppmuntrar ju dessutom till pöbelvälde.

  • Det tragiska är mängden rasister. Det verkar som halva sverigedemokratiska medlemskåren fått fnatt i kubik. Men när en bloggpost har elva kommentarer och inte en enda är rumsren så är det fan-i-mig ett rekord!

   • Det är verkligen dags att kasta av sig ordet ”rasism”. Detta ord används i Sverige totalt fel. Och alldeles för ofta, vilket gjort att det gått inflation i ordet.
    Det handlar inte om rasism för att man kritiserar invandrade svenskar som beter sig kriminellt. Tvärtom är det rasistiskt att inte behandla dessa personer som man skulle behandla en Svensson-svensk.

    • Normalt är det rasister som ogillar att ordet används. När man systematiserar kritiken mot invandrare beroende på deras hudfärg eller religion så är det rasism. Generaliserar man och säger att folk som är muslimer är en sämre sorts människor så är det rasism enligt den definition som FN har tagit. Och det är givetvis världssamfundets definition som gäller, inte Sverigedemokraternas.

     • Är systematisk kritik av religion rasism så skulle man ju inte kunna vara ateist…
      Jag är mörkhyad och har hört en jäkla massa skit i mina dagar (att växa upp i en skola där kanske totalt sett 8 barn av 300+ inte var ”Svenskar” var rätt påfrestande), men jag anser ändå att religion och kultur ska kunna kritiseras utan att man blir kallad rasist.

      Däremot ska man såklart inte binda ihop hudfärg/etnicitet med religion och kultur för det är samma sak som att binda ihop hudfärg/etnicitet med intelligens, brottsbenägenhet eller andra dumheter.

      • Är systematisk kritik av religion rasism så skulle man ju inte kunna vara ateist…

       Systemeatiserar man den utifrån andra kriterier än själva religionen så… I det här fallet handlar det både om kultur och ursprung, och till viss del även hudfärg. Själv är jag kritiskt till allt vad religion heter, men är givetvis inte rasist.

       • Absolut och där håller jag med dig (det är det jag säger i andra stycket i förra texten). Dock anser jag också att rasism/rasist används allt för ofta och det gör att meningen blir lite urvattnad.

        Men jag tvivlar inte en sekund på att där är en rejäl drös med idioter som försöker skriva dumheter på din sida och som faktiskt förtjänar att bli kallade rasister… :)

     • Ja tidningarna är för bedrövliga. Idioterna är procentuellt jämt fördelade bland världens religioner!

        • Jinge, jag vet inte om du svarade mig för att du höll med eller för att du inte såg att mitt svar var till Max. :) Jag har ju slutat skriva vem jag svarar till just för att nästlade trådar finns nu, men det är kanske svårt för dig att se vem som svarar till vem? Eller kan du se det när du modererar svaren?

         • Nej så är det Marcus, jag skriver kommentarerna i administratörsläge och då ser jag inte vilka som är nästlade. Ska kanske frångå detta, men det är så smidigt eftersom jag släpper fram kommentarerna i det läget.. :-P

  • Man ansträngde sig första gången han var terroristanklagad.
   Där sitter förövrigt en hel del ”blonda och blåögda” svenskar i utländska fängelser – ofta dömda för narkotikabrott.

   Att man är oskyldig till motsatsen har bevisats är en självklarhet i juridiska sammanhang, men åker man fast två gånger för samma sak så kvittar det om man blev friad första gången. För de flesta människor är det suspekt och det hade inte behövs media för att folk ska tycka så.

 2. Det är en av orsakerna till varför din blogg är läsvärd Jinge. Du släpper inte fram sådant som det kryllar av när man lufter på en sten. Tack för det!

 3. I mångas ögon är han terrorist, dömd på förhand på grund av ovederhäftiga journalisters sensationskriverier. Jag förhåller mig avvaktande.

 4. Drevet mot Ghezali bottnar i det hatet som existerar mot muslimerna i samhället idag. Det är ett hat som få av oss reflekterar över eller försöker förstå orsakerna till. Jag hävdar bestämt att det största orsaken är media rapporteringen från de liberala medierna samt de som ligger bakom och ger stöd till deras verksamhet.

  Det är skrämande att läsa och se bristen på empati eller ens respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna i Ghezalis fall. Inte nog med att han satt oskyldig i GUatanamo och utsattes för tortyr! Han har dessutom trakasserats och bevakats av vår egen säkerhetstjänst som i sin tur lämnade över honom till Pakistan(pekade ut honom, skyldig).
  Vill man ställa någon till svars så är det Vår egen regering samt Säpo som bör få en ordentlig granskning. Vad är det som dessa filurer håller på med. Jag har alltid hävdat att säkerhets apparaten i vårt land är en stor fara för vår demokrati. Säpo i kombination med illiberala krafter kommer att köra Sveriges anseende som land, samt säkerhet i botten.

  • Det är ju lite synd att om man inte helhjärtat ställer up på allt vad Ghezali säger så hatar man muslimer. Jag förstår inte att man måste göra den kopplingen. Vidare tycker jag nog inte som fofo att det är fel av svenska myndigheter att man informera andra länders myndigheter om personer som har ett tveksamt förflutet men där inget har kunnar bevisas är på väg till det landet. Så vitt jag förstår så har svenskarna åkt in i Pakistan illegalt vilket i så fall bara bekräftar hur rätt de svenska myndigheterna hade när dom informerade Pakistan. Vidare skulle det vara mycket intressant att veta i vilka former Ghezalis har trakasserats av SÄPO.

 5. ”Drevet mot Ghezali bottnar i det hatet som existerar mot muslimerna i samhället idag. Det är ett hat som få av oss reflekterar över eller försöker förstå orsakerna till.”

  Jag håller med. Ingen ska inbilla sig att sekulära muslimer, icke-troende och icke-praktiserande muslimer kommer undan. Faktum är att till och med kristna som kommer från muslimska länder lider.

  I tider som dessa känns det som om många invandrare som växt upp i krig och diktatur är de sanna bärarna av humanismens och demokratins principer medan rasism och ignornas frodas bland västerlänningarna i kölvattnet av kriget mot terrorismen.

 6. Sov gott Mary Travers

  Som vanligt väldigt klarsynt Jinge!
  Under väldigt lång tid har en norm av att Islamister ÄR terrorister, hustrumisshandlare, mördare etc genom i princip all media. I Hollywood är den som utmålas som ond/elak/fiende ofta mörkbuskiga och bryter på ett arabisktklingande språk, medans hjälten har ett vitt kolonialt utseende, vita tänder och en språk som skulle kunna vara hämtad från en reklamfilm.
  Ordet terrorism har som du vet också förlorat sin innebörd, vilket jag själv skrivit om en mängd gånger.
  Att, som många antyda att han nu per definition är skyldig då han blivit anhållen och då för både detta och dessutom det han satt anklagad för på Guantanamo är endast idiotiskt och ointelligent.

  Själv tycker jag det snarare vore väldigt konstigt att om en person som suttit inspärrad, på en militärbas av ett land på olovliga grunder, där det nu bevisat förekommit grov tortyr, inte utvecklat ett hat mot denna nation som gjort detta mot både mig och en mängd andra inte alls är konstigt.

  Ha en bra dag

 7. Vissa länders politiker och vanliga folk ser på muslimer som värre än massförstörelsevapen
  Man angriper inte muslimer utan man angriper religionen som ideologi och detta är rasism

  Västvärlden utövar individuellt och kollektivt förtryck mot muslimerna , Generalisering är inte bara irrationell den återspegla inte verkligheten
  Det finns vita kristna som är intoleranta och rasister men den överväldigande majoriteten är de mest anständiga människor , det gäller också den andra sidan den muslimska sidan

  • Palestinier:
   ”Vissa länders politiker och vanliga folk ser på muslimer som värre än massförstörelsevapen
   Man angriper inte muslimer utan man angriper religionen som ideologi och detta är rasism”
   Det där är ju helt bakvänt. Om man angriper religionen som ideologi, islam i detta fall, betyder det i klarspråk att man kritiserar islamism, dvs. politiserad islam, islam med en politisk agenda. För alla som tror på en sekulär stadsbildning och som är emot religiösa inslag, vad de än må vara, i de fundament som utgör staten, är det en ren och skär förolämpning att bli kallad rasist. Ditt första exempel, att angripa enskilda muslimer bara för att dom är muslimer, skulle väl snarare kunna definieras som rasism, men det påstår du ju inte existerar. Ett totalt bakvänt och icke-humanistisk resonemang från din sida menar jag.

 8. Tror inte det har något med etnicitet att göra alls. Jan Guillou kommer inte in i USA fortfarande väl t ex?
  Har du en gång blivit terroristanklagad så är det nog väldigt svårt att bli av med den stämpeln; dessutom är det inte omöjligt att en del av världens underrättelsetjänster har ett avtal om att meddela när eventuellt en sådan person reser någonstans.

 9. Har funderat på en sak. Var det över huvud taget någon som reagerade på muslimer innan den 11:e sept? Jag kommer åtminstone inte ihåg att det ens var i närheten så mycket islamfobi som nu. Tänk att det bara är 8 år sedan och attityden mot muslimer är så hätsk. En kampanj från Bush-administrationen utan motsvarade motstycke tycks att hjärntvättat en hel värld. Dock finns det osunda element i de mest extrema varianterna av islam men till saken hör att alla extremer är osunda. När det är problematiskt att heta Muhammad och ha skägg så kan vi prata om islamofobi. Min Iranske vän som är ateist har sällan skägg längre, undra vad det kan bero på…

  • Vissa menar att neocons sedan mitten av 90-talet såg hur USofA drömmen krackelerade på alla fronter. Det stora röda spöket i form av Warszawapakten var borta och det behövdes någon ny fiende att ha fokus på. Hegemonin, världsherraväldet, kunde enbart utökas med en ny stor och yttre fiende att slåss mot.
   Så skäggiga islamradikaler var ju en bra start.

   Föreställ er hur oregerliga vi skulle bli om vi älskade varandra, inte hatade och inte krigade!? ;-)

 10. Palestinier :”utan man angriper religionen som ideologi och detta är rasism ”..NEJ att vara kritisk mot Islam är inte Rasism .Islam är ingen RAS.Om jag konventerar till Islam skiftar jag då RAS?En del försöker med Islamofobi .Men om jag inte gillar Nazisterna har jag Nazifobi då?Måste jag vara sjuk för att jag är kritisk??

 11. Det är riktigt att Islam är ingen ras utan en ideologi som muslimerna tror på , Islam är en övertygelse och kritiken mot Islam är inte rasism , Att angripa denna ideologi betraktas som rasism av de flesta muslimer
  Det finns en skillnad mellan kritiska ord och rasistiska ord , Jag som muslim brukar ofta kritisera muslimer och det finns mycket inom Islam som kan ifrågasättas
  Att kategorisera människor efter deras ras är ingen bra ide , Rasismen är att fördöma alla medlemmar av en grupp pga de har samma genetisk profil
  Människor är inte grupper , de är individer och därför man kan inte fördöma alla utan var för sig

 12. > Att angripa denna ideologi betraktas som rasism av de flesta muslimer.

  Varför palestinier? Detta har jag träffat på flera gånger. Om en muslim skulle kritisera kristendomen skulle knappast någon prata om rasism?
  Jag har mycket respekt för andra religioner och kulturer men detta kan göra mig förbannad. En av mina vänners grannar skaffade sig för ca fyra månader sedan en ny manlig sambo av härkomst från mellanöstern (vet inte om han är muslim) som röjer på nätterna, stökar, stör grannar på alla upptänkliga sätt. När bostadsrättsföreningens ordförande påpekade snällt det olämpliga och att grannar klagar, skrek killen om ”rasister” och ”jävla svennar” så ingen i kvarteret missade detta. Nu vrålar han om rasism var och annan minut och de flesta lider.
  Jag anklagar inte alla från MÖ för att utnyttja ”rasismen”. Snubben är klart störd och kunde vara hur vit som helst med, men han är ett så graverande exempel på rasism hit och rasism dit. Tyvärr om inte grannarna var rasister tidigare så är nog många av dom det nu.
  Är ”rasismen” bara en bekvämt bollträ att svinga med?

  • Det är så när man har svårt att försvara sig eller har svårt att erkänna att han har fel då använder man det enklaste ordet Rasist
   Det är ett sätt för vissa människor att försöka tysta de andra , ordet missbrukas av både muslimer och judar , bägge spelar som ett offer

 13. Jag kan tyvärr inte komma ihåg var jag läst det, men om jag minns rätt ska det vara ett stort muslimskt möte i Pakistan med över 100 000 personer närvarande. Om jag förstått saken rätt var det dit Ghezali var på väg. Låter ganska trovärdigt, han har ju trots allt varit i Pakistan förrut och det kan säkert vara spännande att träffa så många trosfränder.

  Mer logiskt resmål för honom som troende än Phuket, helt uppenbart. Sedan får vi väl se om han åkt in i Pakistan via lagliga vägar.

  • Han har troligtvis åkt in i Pakistan helt legalt. Det är dock inte det som är frågan, utan istället varför han åker till en provins som är stängt för utlänningar av militära orsaker pga pågående konflikt. Den slags restriktioner är inte alls så ovanligt, i Indien är exempelvis Assam stängt tillsammans med många områden som gränsar mot Kina/Tibet.

   I Sverige var tills för inte så många år sedan såväl Muskö som Fårö ”off-limits” för utlänningar.

 14. Ahmadinejad är den bäste som Iran har och kan få,Iranska folket har valt och är nöjda,men vi har usa/israel maffian oligarkerna som köper demonstranter och skapar oro i landet,vi får hoppas att Irans regering slår till ordentligt denna gång,samt pressar anarkisterna på vem som betalar defigurerna.

 15. Självklart ska man ta starkt avstånd till den ortodoxa islamismen med terorrinslag likaväl som man tar avstånd till sionism och den kristna högern. Dom kan ta varandra i hand för dom möts alltid tillsist och är egentligen slående lika med sin förkärlek till våld och hat.

 16. Den strukturerade rasismen går lättare att bemöta, men svårare är grannars och ”vänners” okunskap och fördomar där allt blir ett otäckt hopkok av inbillningar och andra rent illvilliga felaktigheter