Det är klart vi får arbetslöshet!


Idag skriver Aftonbladet om ett problem som blir alltmer tydligt. Själv bor jag i ett område som har varit byggarbets-
plats i tre-fyra år nu, och jag häpnar när jag hör byggnadsarbetarna prata, för ytterst få talar svenska.

AB: ”Billig arbetskraft, spara minst 10 000 kronor i månaden per arbetare. Det låter kanske som ett skatteutspel från någon ung centerpartist, men faktum är att det är menat som försäljningsargument för företaget Billig arbetskraft. Bolagets hemsida utlovar kompetent personal för bland annat transporter, industriarbete, skogsarbete, restauranger och IT. Billigt, som sagt. Arbetskraften levereras inom några veckor, med flyg eller båt. Skulle personalen inte leva upp till förväntningarna byts dem ut, utan kostnad.”

Många gånger rör det sig dessutom om folk som inte kommer från något EU-land, men vanligast är givetvis polacker, letter och ester. Vid förra bygget, som är klart sedan förra våren, då bodde många av byggisarna i sina husvagnar precis som svenska byggjobbare. Skillnaden var väl att de inte hann åka hem över helgerna. Och nu pågår det återigen ett bygge där jag har sett att man arbetar sju dagar i veckan, i alla fall i initialskedet. De jag hört tala pratar med största sannolikhet polska med varandra, men jag har också hört ett flertal andra språk.

Jag tycker givetvis att den fria rörligheten inom EU är av godo, men det känns tveksamt när vissa yrkeskategorier praktisk taget uteslutande kommer från länder som ligger långt bort. Kan man, som Aftonbladet skriver, tjäna tiotusen kronor i månaden på att göra svenska byggnadsarbetare överflödiga så drabbar det Sverige både på både kort och lång sikt. Eftersom ekonomierna i Europa i stort sett fungerar som kommunicerande kärl så kommer dessas hemländer komma ikapp de rikare länderna inom några år, och vad händer då?

Jo då åker de inte till det kalla Sverige för att tjäna pengar eftersom de kan tjäna samma summa, eller till och med mer, på hemmaplan. Och vad händer då? Jo alla svenska byggnadsarbetare har omskolat sig och den dagen kommer det att bli våldsamt dyrt att bygga hus. Ekonomin fungerar utomordentligt kortsiktigt när man försöker ta hem snabba vinster nu, men byggföretagen räknar kanske med att bli riskkapitalister innan marknaden vänder, då kanske de kan ta hand om den svenska skolan, något som vi ser öka från dag till dag redan nu, och sjukvården som jag har nämnt tidigare.

De rika blir rikare och de fattiga fattigare, det är den politik som förs, och Anders Borg kan fortsätta att förmedla skattepengar till privata företag och dessutom åtnjuta ett gott anseende tack vare det. Tyskarnas tal om dumma svenskar är faktiskt inte helt substanslöst. Men ville vi verkligen att det skulle bli så här när ”vi” röstade på moderaterna?

it Tags: , , , , , , ab1 ex dn1 svd1


28 svar till “Det är klart vi får arbetslöshet!”

 1. Jag undrar jag. proletariatet i östra Europa har ”alltid” varit fattigare och mer förtryckta än här i norden. (Något man gärna glömmer att nämna när man talar om hur deras ekonomier sviktat under sovjettrycket). Varför skulle de omma ikapp nu, när de legat efter i snart sagt 1000 år?

   • valfritt heltäckande historieverk. Till exempel John P MacKays ”History of world societies”, eller Rondo Camerons ”A concise economic history of the world”. Men jag kan dra ned det till 800 år eftersom källmaterialet är så dåligt innan dess. Alltså från 1200-talet. Sedan dess har det generellt sett varit sämre ekonomisk utveckling i östra europa. Så, varför skulle de komma ikapp just nu?

    • Med andra ord: Östeuropéerna är slöa, slappa och likgiltiga? Är det månne nåt genetiskt? Eller är det klimatet? Eller är det bara vanlig rasism?

     • Nej, inget av förslagen. Den vanligaste angivna orsaken är att livegendomen och förtrycket ökade i öst när den istället minskade i väst (och i norr var den ju som bekant aldrig särskilt stor) efter digerdöden. Fattigdomen grundar sig alltså i alltför stora klassskillnader. Jag tycker inte att det verkar som att klasskillnaderna minskar i östra europa, snarare tvärtom efter murens fall.

       • Va? Det var ju inte alls det jag skrev. Livegendom har vi ju inte ens haft i Sverige. Jag tror att man alltid måste se på historien när man analyserar fenomen. Min poäng var dels att den analys som ofta görs – den att det är kommunisternas fel att man hamnat på efterkälken i östeuropa – inte är hela sanningen. Min andra poäng att jämställdhet är viktigt för ekonomisk framgång på längre sikt. Något som uppenbarligen gått borgarna helt förbi.

 2. Det var gott om svenska byggjobbare i Tyskland när det var dåligt med jobb i Sverige, liksom det finns rätt många svenskar i Norge.
  Men det är ju en annan sak.

 3. Det är väl ungefär samma sak som när vi lägger ner alla textilfabriker i Sverige och lägger ut tillverkningen på Kina. Det är därför HM kläder kan kosta så lite trots att de transporterats runt halva jorden (även om en del av vinsten hamnar i fam Perssons fickor på vägen).

  • Frågan är: Vad ska vi arbeta med, vi som bor här? Pratade med en vän igår som har två vuxna söner som just gått ut gymnasiet. Det enda de kan se fram emot är arbetslöshet, långa dagar frmför tv och dator och extrem fattigdom. Jag kan inte tänka mig något hemskare än så. Man pressar alla, inklusive cancersjuka att arbeta när det snart sagt inte finns några arbeten. Människor förvandlas till tickande bomber.

 4. Den anskilt viktigaste orsaken till den höga arbetslösheten är Allianzens hets om att arbetslösa måste söka ALLA lediga jobb som finns överallt i Sverige. Detta leder oundvikligen till att överkvalificerad arbetskraft fastnar i ’enklare’ jobb som det vore bättre om de med ’enklare’, eller ingen, utbildning arbetade med.

  Samtidigt råder det brist på högkvalificerad arbetskraft sägs det. Jag tror som sagt att det till stor del beror på att många högkvalificerade jobbar på ’fel’ arbetsplatser. Jag har själv jobbat som brevbärare i 9 år och har där haft arbetskamrater med alla tänkbara universitetsutbildningar. Eftersom det är riskfyllt att säga upp sig för att leta ett jobb man är utbildad för, till stor del p g a de hårdare reglerna kring arbetslöshetsförsäkringen, så drar sig många för att ’chansa’ vilket är ytterst destruktivt för den svenska arbetsmarknaden.

  • Nej, man kan öht inte chansa på det viset. För man kan bli deporterad dit ens kompetens behövs av AF, det vill man inte riskera om man har anknytning till orten man arbetar på. Bättre då att stanna vid ett tryggt jobb.

   Sen är hetsen emot arbetslösa helt enkelt löjlig och enbart ett försök att maximera arbetslöshetens inflationsdämpande effekter. Det har aldrig varit ett problem att folk ger fan i att söka jobb, för den som hellre sitter och rullar tummarna än söker ett jobb han är perfekt för det är inte en person som företaget vill ha iaf. Men vi har aldrig haft så låg arbetslöshet att det varit ett problem att folk inte ids söka arbete.

   Jag förstår för övrigt inte varför arbetarna skall ha brist på arbeten att söka medan arbetsköparna alltid skall ha ett överflöd att välja från, den omvända ordningen vore både rimlig och demokratisk.

 5. Frågan är väl hur vi ska kunna ha någon välfärd iframtiden? De här utländska entrepenörerna, bemanningsföretagen och arbetarna betalar väl ingen skatt i Sverige? Samtidigt som alltfler svenska arbetare blir arbetslösa.

  Det går åt fanders……

  • Betalar skatt i Sverige gör de nog men de borde ha avtalsenlig lön för att inte konkurrera ut den inhemska arbetskraften. Att importera arbetskraft som arbetar för undermåliga löner är fan brottsligt (eller borde vara).
   Finns där inte en praxis för det förresten? Var där inte nåt fall för några år sedan där byggarbetare från Polen fick mindre betalt men facket drog i det och byggfirman fick böta? Det är kanske svårare när de är anställda av ett bemanningsföretag dock…

   • ”Att importera arbetskraft som arbetar för undermåliga löner är fan brottsligt”
    Det var väl brottsligt förr?
    Men nu är vi ju gudskelov med i det finfina EU där allt skall strömma fritt över gränserna. För kapitalet alltså. Själv får jag som vanlig medborgare inte ens ta 11 liter diesel i en reservdunk över gränsen.

   • Men om jag vill få hjälp att bygga en ny veranda och betala 10.000 istället för 20.000 så är det väl mellan mig och dem som gör jobbet? På samma sätt som många hellre betalar 100:- för en kinatillverkad tröja istället för 500:- för en svensktillverkad? Borde det också vara brottsligt?

    • Om du kan bygga en veranda för halva priset jämfört med standardpris så blir antingen du lurad eller staten; alt. så tvingas arbetarna leva i undermåliga förhållanden där 3e part håller i pengarna men det kanske du inte bryr dig om?

     • För att göra det tydligare: Köper jag en tröja för 100kr som är tillverkad i Kina förväntar jag mig sämre kvalitet än tröjan från Sverige för 500kr. Det är helt ok. Förväntar du dig att din veranda för halva priset är av sämre kvalitet än den dyrare så är det också ok. Däremot om du kan få samma kvalitet på verandan för halva priset så är där något skumt på gång.

 6. Om det fortsätter som det gör så är arbetaren totalt Rättslös jämte mot Arbetsgivaren mycket snart!

   • Nej. Men jag var mycket nära att få jobba som Fas 3: are innan jag hade ”turen” att hitta en Bra Läkare och därmed också ett övertygande Läkarintyg som ingen kunde i frågasätta!

 7. T.e.x tunnelbygget i Stockholm så kör arbetsgivaren med utlänsk arbetskraft. Jag tror det är Polaker och att dom får 40% lägre lön än dom ” Svenska”! Om det fanns kollektivavtal så skulle detta inte vara möjligt.

 8. Jo fast innan det så omskolar sig alla byggisar till nåt annat. Den dagen har vi förlorat MASSOR av pengar!

  Men det är väl ok enligt din politiska uppfattning har jag förstått!

 9. vi är alla utsatta för global konkurrens, i Polen jobbar hundratusentalls ukrainare…inom jorbruket och inom bygg…hehe
  medan 1 miljon polacker har flyttat till UK…
  1 maj öppnar Tyskland och Österrike sina arbetsmarknader för Polen,
  men det finns redan hundratusentals polacker som antingen jobbar svart eller som egna företagare,

  Tyskland skriker efter polsk arbetskraft, de tom erbjuder sig att utbilda polska ungdommar i deras yrkerskolor,
  men de behöver oxå dataingenjörer, och vanliga ingenjörer,

  grejen är den att polska ingenjörer tjänar så bra i Polen att det lönar sig inte fö de att jobba i Tyskland då lönen är kanske bara 50-70% högre, medan för en polsk byggarbetare är det 300-600% löneökning att jobba utomlands