Det är klart vi får arbetslöshet!

Idag skriver Aftonbladet om ett problem som blir alltmer tydligt. Själv bor jag i ett område som har varit byggarbets-
plats i tre-fyra år nu, och jag häpnar när jag hör byggnadsarbetarna prata, för ytterst få talar svenska.

AB: ”Billig arbetskraft, spara minst 10 000 kronor i månaden per arbetare. Det låter kanske som ett skatteutspel från någon ung centerpartist, men faktum är att det är menat som försäljningsargument för företaget Billig arbetskraft. Bolagets hemsida utlovar kompetent personal för bland annat transporter, industriarbete, skogsarbete, restauranger och IT. Billigt, som sagt. Arbetskraften levereras inom några veckor, med flyg eller båt. Skulle personalen inte leva upp till förväntningarna byts dem ut, utan kostnad.”

Många gånger rör det sig dessutom om folk som inte kommer från något EU-land, men vanligast är givetvis polacker, letter och ester. Vid förra bygget, som är klart sedan förra våren, då bodde många av byggisarna i sina husvagnar precis som svenska byggjobbare. Skillnaden var väl att de inte hann åka hem över helgerna. Och nu pågår det återigen ett bygge där jag har sett att man arbetar sju dagar i veckan, i alla fall i initialskedet. De jag hört tala pratar med största sannolikhet polska med varandra, men jag har också hört ett flertal andra språk.

Jag tycker givetvis att den fria rörligheten inom EU är av godo, men det känns tveksamt när vissa yrkeskategorier praktisk taget uteslutande kommer från länder som ligger långt bort. Kan man, som Aftonbladet skriver, tjäna tiotusen kronor i månaden på att göra svenska byggnadsarbetare överflödiga så drabbar det Sverige både på både kort och lång sikt. Eftersom ekonomierna i Europa i stort sett fungerar som kommunicerande kärl så kommer dessas hemländer komma ikapp de rikare länderna inom några år, och vad händer då?

Jo då åker de inte till det kalla Sverige för att tjäna pengar eftersom de kan tjäna samma summa, eller till och med mer, på hemmaplan. Och vad händer då? Jo alla svenska byggnadsarbetare har omskolat sig och den dagen kommer det att bli våldsamt dyrt att bygga hus. Ekonomin fungerar utomordentligt kortsiktigt när man försöker ta hem snabba vinster nu, men byggföretagen räknar kanske med att bli riskkapitalister innan marknaden vänder, då kanske de kan ta hand om den svenska skolan, något som vi ser öka från dag till dag redan nu, och sjukvården som jag har nämnt tidigare.

De rika blir rikare och de fattiga fattigare, det är den politik som förs, och Anders Borg kan fortsätta att förmedla skattepengar till privata företag och dessutom åtnjuta ett gott anseende tack vare det. Tyskarnas tal om dumma svenskar är faktiskt inte helt substanslöst. Men ville vi verkligen att det skulle bli så här när ”vi” röstade på moderaterna?

it Tags: , , , , , , ab1 ex dn1 svd1

  28 comments for “Det är klart vi får arbetslöshet!

Comments are closed.