Den nya bilden av Zlatan


Jag tror att de flesta av landets fotbollsvänner har insett att fotbollspelare inte är några änglar, att tro att vår egen megastjärna, gamla mamma Ibrahimovics lillgrabb Zlatan skulle vara något undantag från detta överraskar knappast någon.

Vi har alla sett TV-bilder som visar en lång drasut som helt oprovocerat skickar på en karatespark mot en medspelare, dessutom när denne vänder ryggen till. Att han dessutom gör det med sådan precision att han bara snuddar sin kollega är utomordentligt skickligt, men vad säger det om Zlatan?

För ett par dagar sedan så berättade media att han hade kört ifrån polisen i trehundra kilometer i timmen, och även om han överdriver farten, vad säger det?

Idag redogör Aftonbladet för en situation där han sprängde en brevlåda med en bomb, dessutom tryfferas historien av en händelse som slutade med att en annan medspelare fick en blåtira som satt kvar i veckor. Andra tidningar berättar att hans mor slog honom med en träslev och om andra medspelare som fick ”bita i gräset”.

SvD: ”Bråk med tränare, slagsmål med lagkamrater, svek, ungdomssynder och mängder med avslöjanden om det fula spelet bakom världsfotbollens kulisser. Det skriver Zlatan om i sin bok ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Ändå är det hans uppväxt under knappa förhållanden som berör mest i ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. – Det var tufft, säger Zlatan. Ett tomt kylskåp. En mage som skriker efter mat. En splittrad familj. En hårt arbetande och stressad mamma som sliter för att få pengarna att räcka till och inte drar sig för att klappa till barnen med en slev emellanåt. En närvarande men ändå frånvarande pappa, sargad av det pågående kriget på Balkan där hans släktingar drivits på flykt.” (Forts nedan…)

Zlatan har utan tvekan haft en tuff uppväxt, vilket som var värst är svårt att veta, att få en smäll med en träslev eller ha ett tomt kylskåp eller om det möjligen var det faktum att pappan hade drabbats hårt av kriget på Balkan. Förmodligen var allt sammantaget illa nog, men kanske också det bränsle som gav en stor bollbegåvning drivkraft nog för att ta sig till ett allsvenskt storlag och sedan vidare ut i Europa.

Idag låter det på Zlatan som om hans pensionering är nära förestående, och jag tror honom. Pengar kommer aldrig bli ett problem för honom, däremot undrar jag hur han kommer reagera när inte längre media jagar honom. Visst, det kommer ta ett tag men den dagen kommer. Är det då dags att plocka fram dessa ”airbomber”, vad nu det är, ur gömmorna och återgå till att demolera postverkets brevlådor?

Själv ska jag köpa boken, det är då ett som är säkert…

it Andra om: , , , , , ab1 ex svt sr dn svd


5 svar till “Den nya bilden av Zlatan”

  1. Jag får en känsla av att det skulle gått illa för honom om han inte blivit toppfotbollsspelare.

  2. Zlatan visar på möjligheten, liksom Zinedine Zidane, och alla de proffsboxare som nått stora framgångar, alltifrån ”Battling Siki” till Mike Tyson. Men mångdubbelt fler har det gått dåligt för, i em alltför orättvis och ojämlik värld baserat på ett orättfärdigt ekonomiskt system. Klart man ska läsa boken, som medlem av en generation som engång läste ”En miljon för en klackspark” (Nacka), ”från Gröna Vallen till Wembley” (Gunnar Gren) och Gunnar Nordahls bok ”Guld och Gröna planer”.
    Gunnar Nordahl vann skytteligan i Italien 5 gånger och har fortfarande rekordet på antalet gjorda mål på en säsong i La Liga (35 st), samt på antalet mål per spelad match.

  3. Ja, eller också hade han blivit proffsboxare. Med hans fysik och slummiga uppväxt skulle han nog ha platsat fint.