Demonstration för Republik 19 juni?

Den 19 juni är en perfekt dag för att demonstrera för införande av republik i Sverige. Visserligen kommer aldrig polisen tillåta demonstranter att komma inom synhåll för de korteger som kommer gå fram och tillbaka genom staden, men bara det faktum att det skulle bli demonstrationer är bra, det skulle bli en hel del publicitet och TV-nyheterna skulle garanterat filma. Sedan är det förstås bara att hålla tummarna för att inte AFA skulle få för sig att sabotera i vanlig ordning.

AB: ”Med anledning av bröllopet mellan H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling den 19 juni 2010 har riksdagen gett Konserthuset i uppdrag att arrangera en officiell festkonsert fredagen den 18 juni kl. 20.30”. Under tre dagar, 17-19 juni, kommer det att festas furstligt i Stockholm – bokstavligen eftersom vigseln mellan Victoria och Daniel äger rum 19 juni. Gäster från när och fjärran kommer att dyka upp i Stockholm.

Man skulle till och med kunna klä upp en halmdocka i något som liknar amiralsuniform, men troligen skulle man missa sitt syfte om man satte eld på dockan. Men visst måste det finnas något lämpligt ställe på söder där man skulle kunna ordna en tillfällig ”Mora Sten” där man kan lämpa av dockan?

Att få talare till ett sådant arrangemang vore knappast något problem,republikaner finns det gott om. En av parollerna i en sådan demonstration borde givetvis vara att kräva av den nya regeringen att de ska anordna en folkomröstning om saken 2012. Då har kungahusets renommé sjunkit så lågt att man kan vara näst intill förvissad om utgången.

Någon president behöver vi inte, Riksdagens talman kan ha den funktionen, Stockholms Slott kan få bli hela Sveriges Folkets hus. De flesta av slotten kan få bli museer samtidigt som andra kan få bli vandrarhem. På Drottningholms slott skulle en eller två våningar få behålla inventarier och resten kanske skulle få bli ett hotell. En hotellverksamhet kan man faktiskt driva på Stockholms slott också.

intressant Tags: , , , , , , , , , , , , , ab1 dn123 svd ex123 t alpabitch annarkia k&å ilsemarie hampus pamflett sjökapten johannes röda-b zaramis

  6 comments for “Demonstration för Republik 19 juni?

 1. 30 april, 2010 at 16:52

  För BÖVELEN, Republik nu! En symbolisk Mora sten borde uppföras denna dag.
  Jinge som President nu! (Obs, detta var ironiskt menat.) Inget fel på Jinge, men talmannen är ju ett klart intressant alternativ.

 2. Christer W
  30 april, 2010 at 17:48

  Kan en kopia av Bastiljen vara en tillräckligt fin insinuation.

 3. Kurt
  30 april, 2010 at 18:14

  Nej naturligtvis vore det snarast på gränsen till vulgärt att bränna en sådan halmdocka (även om just den traditionen fungerar utmärkt i Storbritannien), men att giljotinera den skulle ju kunna vara mycket mera stilfullt.

  • 30 april, 2010 at 19:24

   Att med klass och ett stilfullt sorti göra sig av med överklasstraditionerna menar du? Ja då röstar jag för giljotinen. Man skulle ju symboliskt kunna halshugga ett päron eller en kålrot.

 4. 30 april, 2010 at 19:21

  Nja, när meningarna kommit till sitt slut finns det väl bara vissa punkter kvar. Föreslår därför lite ”burn a dot” som en social efterbränkammare till den Bernadotterska stekhusfrestelsen. Passar dessutom utmärkt till lite äckligt industriinfettade slapsticks på refrängen som; ”yo got the point, you se the dot?” för att avluta med den mera slutgiltiga rökaren: ”after the meaning is said you have no point.

  ”King kång” – ”burn a dot”

 5. Niklas L
  6 maj, 2010 at 01:50

  Jag tycker monarki är ett smart statsskick. En kung eller prinsessa skapar mer intresse än vad en president eller talman skulle göra och är därför en effektiv representation som lär dra in mycket större vinster (turism och PR för Sverige och indirekt svenska produkter) än vad det kostar. För att inte tala om jobb som skapas. Det vore att skjuta sig själv i foten att avskaffa monarkin.

Comments are closed.