Soldaterna klarar sig


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu har vi nåtts av besked om att två svenska soldater ligger på sjukhus i Afghanistan efter en attack mot en grupp bestående av svenska och finska soldater.

DN: ”Två svenska soldater besköts och skadades sent på torsdagskvällen under patrullering i området kring Mazar-i-Sharif i Afghanistan. De båda svenskarna var på uppdrag tillsammans med finländska soldater när de blev beskjutna, uppger Försvarsmakten. – Vi vet att de har skadats och förts till sjukhus, men vi vet inte hur svårt skadade de är. och vi har mycket knapphändiga uppgifter om vad som hänt just nu, sade informatören Philip Simon vid Försvarsmakten till DN strax efter 23.”

Man beskriver skadorna som att den ena är lindrigt skadad och den andra – inte livshotande skadad. Det är bra om det förhåller sig på det sättet, men vi måste ställa in oss på att vi snart kan få ta emot Herculesplan med kistor klädda med svenska flaggan. Det har hänt förr och det kommer tyvärr att hända igen.

Skickar man fullt beväpnade soldater till Afghanistan och låtsas att deras uppdrag är att säkra fred, lag och ordning i landet så kommer det politiska priset att bli mycket högt. Sverige har ingenting i Afghanistan att göra, däremot bör vi ge bistånd till landet. Men bistånd kan vi inte ge innan landets myndigheter kan garantera personalens säkerhet.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]afghanistan

Den marionett som USA gett makten, Hamid Karzai, har på uppdrag av USA bett FN skicka militära trupper som hjälp. Men själv sitter han vid makten på grund av valfusk, något som dessutom är bevisat. De svenska truppernas roll är att se till att denne despot blir kvar vid makten, något som inte är värdigt vår militär.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , dn1 svd ex ab dagen gp hd n24 t


17 svar till “Soldaterna klarar sig”

 1. En sak som jag har märkt när det gäller kommentarer på bloggar är att det är många fler aggressiva kommentarer om kriget idag än för ett halvår sedan. Det verkar mest vara sverigedemokrater som kommenterar. De soldater som ibland skriver även på den här bloggen verkar vara stridisar av grövre format. Hittills har jag inte läst någon som reflekterar kring vår roll i landet i alla fall.

  Eller kan de vara liberaler?

 2. Medan ni skämtar o spekulerar på finns det folk som har vänner/släktingar i tjänst där nere. Haha, eller?

  • Anhöriga och vänner till dem som frivilligt utkämpar ett onödigt krig i Afghanistan känner naturligtvis stor sorg, saknad och besvikelse inför sin egen vanmakt och oförmåga att inte kunna ta hem de sina innan det är för sent.

   De här soldaterna har emellertid själva medvetet och avsiktligt valt bort sina närmaste. — De har prioriterat chansen att få en medalj för mod och tapperhet i fält som så mycket viktigare än sina vänner och släktingar så att de frivilligt riskerar sina liv.

   Detta är djupt tragiskt för de skapar inte bara onödigt lidande, sorg och elände för sig själva och sina närmaste utan även för sina offer och deras familjer och vänner.

   Som anhörig och verklig vän måste ansvaret för sin egen passiva eller aktiva medverkan till deras ställningstagande bli outhärdligt betungande om man inte med all kraft försöker förmå dem att tänka om och åka hem.

   • Jag har kontakt med ett par ”veteraner” som berättat en massa för mig. Jag jobbar på att få dessa att gästblogga eller låta mig berätta deras historier.

 3. Afghanistan är en jävla soppa. Karzai är en fåne och Sverige ockuperar de facto en provins mer eller mindre orättfärdigt. Men om Väst åker hem blir det talibanfascism istället. Tror varken Ohly eller ”stridisarna” har svaret här.

  /Snoozer, ”soldat” som inte tänker söka tjänstgöring i A-stan.

 4. För några månader sedan glorifierade kvällspressen den svenska styrkans insats, när denna, som till följd av ett afganskt eldöverfall, skjöt ihjäl ett par fiendemän. Stoltheten var påfallande – Sverige gör äntligen konkret nytta i konfliktzonen! Det är på tiden att svenska soldater hamnar på sjukhus, så att vi förstår att det inte är en Hollywood-rulle. De svenska soldaternas liv är inte mer värda än de afganska – möjligtvis mindre för att de gör valet att delta i det fruktansvärda.
  Jag tycker inte synd om de skadade. Jag skäms över dem.

  • Att svepa in sig i en svensk flagga ger inget skydd vilket vissa vill tro, snarare retar det befolkningen med sitt kristna budskap. Bröstdunkandet hur bra vi är och vilken nytta vi gör ekar så ihåligt på 2000-talet. Skäms tycker jag. Vi hjälper en ockupant med att pacificera en befolkning som krigat i hundratals år. De kan inte retirera till ett villaområde i stadens utkant när man tröttnat på och kriga. Beslutsamheten hos afghanerna är minst lika stor som hos säg nordvietnameserna på 70-talet när Kissinger/Nixon bombade på urskillningslöst. Skall vi döda alla för att det skall bli fred? Skall vi sjunka så lågt? Man lever och andas frihet i Afghanistan. Demokrati kommer i andra hand för man har ju fått britter, ryssar och Sovjet på flykt tidigare och det utan demokrati.
   Involveringen fördröjer enbart det oundvikliga och afghanerna är mästare på att vänta.

 5. Verkar vara många här som tror att vi bara är ett gäng stridissar som vill ner o skjuta… Kan säga av egen erfarenhet, att det folket jag har åkt med har inte vart av den åsikten. Har själv inte varit i AF men känner många som är på väg dit.
  Folk undrar, varför åka ner? Att man offrar allt här hemma enligt vissa här.
  Att åka iväg och få hjälpa människor är oerhört givande. Finns få saker som är så härligt som när människor i dessa områden kommer fram och tackar för att vi finns och att de känner sig trygga när vi är i närheten.
  Jobbar hellre aktivt på plats och gör nytta än som de flesta här hemma skickar lite pengar som för att dämpa samvetet, vilket ändå hamnar i fel fickor…
  Sen går det att diskutera om vi ska vara där överhuvudtaget?

  Enligt min åsikt jobbar vi lite på fel sätt när vi är ute. Ge FM mer möjlighet att dela ut bistånd på plat. Raka vägen inga mellanhänder. Då kan vi ge byn deras vatten pump eller vatten renningsverk direkt, sakerna de frågar efter och behöver. Bästa sättet att kombinera insatsen.

  En liten kommentar till. Skära ner på försvaret utbilda färre, leder till mindre folk att välja på vid rekrytering. Större chans för idioterna att få en plats i utlands styrkan.

 6. Som jag förstår det kan man inte skicka bistånd till ett land vars ledning när som helst löper risk att övermannas militärt av revolutionära element – i detta fall talibanerna. Av denna anledning måste landets maktstruktur först säkras med militär närvaro. Det här borde vara solklar logik, men hos svenska s. k. fredsvänner, saknas tydligen sådan. Tyvärr har samma brist på tankeförmåga genomsyrat svensk försvarspolitik under de senaste decennierna. I takt med detta har vårt lands försvarsförmåga krympt till obefintlighet.

 7. ”Men bistånd kan vi inte ge innan landets myndigheter kan garantera personalens säkerhet.”
  Exakt, det är därför vi är där. Landets myndigheter klarar inte av att garantera säkerheten och så länge som de inte gör det är vi där nere och hjälper. När de kan garantera sin egen säkerhet sticker vi därifrån. Sverige har ett långt engagemang inom FN och det tycker jag inte är något dåligt. Eller tror du att Sverige har en dold agenda? Det kan vara så enkelt att vi faktiskt vill hjälpa ett krigshärjat land utan någon motprestation…

 8. Jinge, har du läst ”Jæger – i krig med eliten”? Den avslöjar en hel del skit som pågår bl a i Afghanistan. Bl a har danska jägare utfört vissa operationer utklädda till civila afghaner (vilket i sig är krigsförbrytelse).

  Jag kom direkt att tänka på rapporteringen från Irak där ryktet gick att många terrordåd utfördes av USA/brittiska specialförband, antagligen för att skapa rädsla och kaos samt spä på etniska motsättningar bland folket enligt devisen ”Divide et impera”.

  Vem skjuter på vem är inte alls självklart alla gånger…

 9. De som ger sig iväg till Afghanistan med vapen i hand får stå sitt kast! Befria Afghanistan från vit kolonialmakt!! Sverige ut ur Afghanistan! NU!!

 10. Boris, man kan ha olika synpunkter på om svenska soldater skall vara där eller ej, men ”Befria Afgananistan från vit kolonilalmakt” känns som ett ganska torftigt argument. Har du egentligen alls försökt förstå problemet?

  Talibanstyre kan ALDRIG vara rätt svar på denna inte helt enkla fråga.

 11. Bra artikel. Ja vi får hoppas att inte fler råkar illa ut, men jag tror att hemtagningen av soldaterna sker först när en hel bunt har dödats!