Dan Brown, Änglar och Demoner


Nu har jag läst ut Dan Browns “nya” bok Änglar och Demoner. Så ny är den faktiskt inte, det nya är att den nu är översatt till ärans och hjältarnas språk. (Den kom ut 4 år före DaVinchikoden..)

Ett oväntat och praktiskt taget okänt anagram dyker upp i bokens inledning och blir starten för forskaren Robert Langdon (känd från daVincikoden) som därmed på nytt får ge sig ut och leta religiösa symboler och ledtrådar. Denna gång är handlingen mest förlagd till Rom där det som bekant finns både katakomber och andra märkligheter.

Illuminati är ett gammalt insomnat brödraskap som varit försvunna sedan sen medeltid. Men nu visar det sig, föga överraskande, att det är i högsta grad livaktigt. Bitvis lyckas Brown dra in både George Bush och Bill Gates i detta brödraskap, eller i vart fall så lyckas en BBC-journalist göra det..

Brown ägnar sig lite åt Science Fiction i denna bok vilket känns lite störande. Jag kan inte heller förlika mig vid kans klichéer och tämligen ytliga persontecknande. Men det uppvägs i viss mån av hans dramatiska talanger och bitvis förvånansvärda fantasi.

När jag läste DaVincikoden blev jag lite besviken. Den boken var så uppskriven att jag bara lyckades ge den 3,5 i betyg av fem möjliga. Nu var således mina förväntningar lite rimligare och jag tycker att jag fick det jag köpte i bokhandeln. 550 sidor hyfsat tät thriller.

Dan Brown kommer aldrig gå till historien som en av de bättre thrillerförfattarna. Möjligen hans reklamagenter och förlag som faktiskt får ta en väsentlig del av äran av att åter lyckats haussa bokpubliken till den grad att kassakistorna klirrar ordentligt.

För inte heller denna gång orkade jag vänta till ett biblioteksexemplar blev ledigt.

Betyg då? Ja en 3:a blir det allt.

Men vänta för all del på biblioteksexemplaret eller pocketutgåvan!


3 svar till “Dan Brown, Änglar och Demoner”

  1. Så 3’a betyder läsvärd men vänta till pocket?

    Nu har jag ju ett antal böcker jag skall ge mig på innan ovan, men jag hade nog tänkt mig läsa den också (när dotter flyttar hemifrån eller något sånt)..

  2. Ja L8! När det gäller Änglar och Demoner kan du lugnt vänta till du får ärva. Far har den i bokhyllan.. :-)

  3. jag håller på att läsa den men är inte klar på lång tid. men än så länge tycker jag att det är en bra bok

    så jag tycker att dom flesta ska läsa denna boken.