Dåligt år för palestinska barn


Detta är ett nytt viktigt gästblogginlägg av kirurgen Gunnar Olofsson, som flera gånger besökt Palestina.
Året 2014 blev ett dåligt år för barnen i det ockuperade Palestina. 547 dödades, de flesta i samband med Israels förödande militäroffensiv i Gaza under sommaren, fler än 3.300 skadades och över 1.300 barn blev invalider för livet. 2.273 barn var inspärrade i fängelse.

PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-CONFLICT
Varje år arresteras mellan 700 och 1000 palestinska barn av israelisk militär, utsätts för misshandel och tortyr och tvingas skriva på ”erkännanden” på hebreiska –ett språk de inte förstår. Många spärras in i fängelser, blandade med vuxna förbrytare, någonstans inne i Israel där de inte kan få besök av anhöriga. De flesta är dömda för stenkastning mot israelisk militär.

Situationen är tröstlös, och under mycket lång tid har alla år varit dåliga för de palestinska barnen. Sedan år 2000 har 2.587 barn dödats och 21.737 skadats. 1.392 barn har invalidiserats till följd av den israeliska militärens övergrepp.

Till detta kommer en ökad barnadödlighet till följd av Israels blockader och avspärrningar som berövat barnen deras grundläggande behov av mat och skydd. Medan Israel har en barnadödlighet på 4 döda barn per 1.000 födda under 5 år – ungefär samma som Sverige – är motsvarande siffra för palestinierna 22, alltså över fem gånger så hög. Värst är situationen i Gaza där en stor del av barnen lider av kronisk undernäring, blodbrist och sjukdomar till följd av förorenad miljö och brist på rent vatten.

Det här är ingen katastrof till följd av allmän fattigdom och underutveckling, utan resultatet av en medveten politik från en brutal ockupationsmakt. Situationen skulle lätt kunna förbättras, om bara en aning vilja fanns.

Men ingenting kommer att förändras så länge omvärlden fortsätter att tiga och acceptera Israels politik. Därför har en kampanj startats för att placera den israeliska armén på FN:s lista över de värsta förbrytarna mot barns rättigheter. Följ kampanjen, och deltag i den! Bojkotta Israel så länge man inte avslutar ockupationen och upphör med övergreppen mot de palestinska barnen.

i Andra om: ,, , , , , , , , ,, ,

John Pilgers artikel i Counterpunch Om Mads Gilbert i SvD John Pilgers hemsida Washington Post 24/7 GlobalresearchPalestina-grupperna på FacebookDemonstrationer i Tel Aviv DN Debatt 10/8 Counterpunch 6/8 Noam Chomsky 7/8 Guardian 7/8Israels krigsförbrytelser Nyhetsbanken 8/8 Lutz rapport Järnbastionen Palestinagrupperna 1/8PSG StockholmSRProletären FF DN Debatt 10/8 Carl Bildt i DN Debatt 31/7 CNN-bilder Henrik Linde på Knut Lindelöfs blogg Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7


Ett svar till “Dåligt år för palestinska barn”

  1. Exakt samma urskiljningslösa terror som IDF använder mot palestinier använder USA i sin statsterror med drönarna. MAN skjuter mot geografiska OMRÅDEN där ”misstänkta” kan finnas. Att det drabbar civila och BARN spelar ingen roll. Detta är operativa principer man ”arbetar” efter.

    http://www.breakingthesilence.org.il/