Dags för Skärpning inom hockeyn?


Jag vet inte om alla såg det i TV:s sport- och nyhetssändningar, men nu ligger filmsnutten även på alla tidningarnas hemsidor så det är lätt att se och själv bilda sig en uppfattning, ta och gör det!

Wennerholm i AB: ”Jag har sett alla tacklingar mot huvudet som lett till avstängning den här säsongen. Både i NHL och elitserien. Men ingen värre än Sebastian Karlssons på Magnus Kahnberg. På gatan utanför Scandinavium hade det rubricerats som dråpförsök. Vad jag undrar över är hur Sebatian Karlsson tänkte på de där sista sekunderna innan han rammade Magnus Kahnbergs vänstra haka och ansiktshalva med sin stenhårda axelkåpa. Höstens överlägset hetaste debatt har handlat om hjärnskakningar, tacklingar mot huvudet och att spelarna måste visa varandra respekt. Efter allt det kommer säsongens värsta och fulaste tackling mot en helt oskyddad spelare. En tackling som bara tar i huvudet och ingen annanstans. Det finns heller inga förmildrande omständigheter.”

Själv har jag inte varit på hockey på något år, men eftersom AIK är tillbaka i elitserien så börjar det bli dags. Men jag ser alla ”hockeykväll” på SVT och jag liksom många med mig studsade till när Micke Rehnberg fick ett utbrott i direktsändning för några veckor sedan. När överraskningen lagt sig så var det lätt att konstatera att han har helt rätt i sin kritik om hockeyns utveckling och de i många fall medvetna tacklingar mot huvudet som spelare utsätts för.

Ishockey är en kontaktsport och tacklingar är tillåtna, det är i många fall en av orsakerna till att folk gillar sporten. En back ska inte låtsas vara en slalompinne när en anfallande forward kommer i full fart med pucken, hon/han ska givetvis tackla den som är puckförare. Men då det sker ojuste så ska det beivras, och när motståndarspelaren inte har en chans att upptäcka eller parera tacklingen så bör det straffas hårt. (forts nedan..)

Den tacklade, Frölundas Magnus Kahnberg godtar ursäkten från Linköpings Sebastian Karlsson, det är väl gott och väl så om inte Kahnberg får några men av händelsen, men personligen anser jag att tacklingen är värd minst tio matchers avstängning, och jag skulle inte tycka att det var speciellt hårt att stänga av honom i tjugo matcher. För på den punkten har Micke Rehnberg fullständigt rätt, den sortens tacklingar måste stoppas. Spelarna bör följdriktigt bli av med sina inkomster på hockeyn under den tiden.

Jag anser att både det svenska och det internationella förbundet måste agera ordentligt. Visst är det kul när det smäller i sargen i täta matcher, men man får inte tillåta ett spel som kan skada en hockeyspelare för livet. Och de som har sett händelsen håller säkert med mig om att det var brutalt. Det är inte roligt att se spelare ligga medvetslösa på isen i en stor blodpöl. Jag är inte mycket för kollektiva bestraffningar, men jag undrar om inte förbundet borde kunna ge ett lag poängavdrag vid så uppenbara regelbrott som detta?

it Andra om: , , , , ab1 ex dn svd gp


3 svar till “Dags för Skärpning inom hockeyn?”

  1. Jag är ju som LHC-supporter inte helt objektiv i den här frågan men för mig vore det helt fel att stänga av Sebastian Karlsson i mer än max 10 matcher. Detta grundar jag egentligen inte på hur ful hans tackling var, för riktigt jävla ful var den, utan snarare på att alla andra spelare innan honom i år har kommit billigt undan. Det rimligaste vore 7 matcher eftersom det var exakt vad en Brynässpelare fick efter att ha knockat en motståndare med en rejäl blodpöl och kraftig hjärnskakning som följd.

    Det vore trist om Disciplinnämnden, som väl har ungefär lika bra rykte som sin motsvarighet inom fotbollen, plötsligt skulle få för sig att ’statuera exempel’ mitt under pågående säsong. Det är liksom försent för det nu. Jag anser också att man bör lägga in aspekten att Sebastian Karlsson inte är känd som en ’buse’ sedan tidigare och att det vore befängt att tro att han medvetet skulle vara ute efter att skada en efter vad jag förstått gammal lagkamrat och nära vän.

    Jag håller dock med till 100 % om att man borde bestraffa överfall inom hockeyn tuffare men det ska isåfall implementeras inför nästa säsong med tydiga riktlinjer som i NHL så att ALLA vet vad som ok och vad som inte är det. I NHL har man dessutom en fristående granskningsnämnd som helt fritt kan dömma ut straff för fula tacklingar utan att förövaren i fråga fått matchstraff eller teoretiskt ens en utvisning för tilltaget.

  2. Jag instämmer om problemet med farligt spel och tycker att man inte heller ska glömma bort värdet av få fram allt bättre skydd oavset regeländringar. Exempelvis finns det bättre hjälmar som inte släpps igenom av de olika hockeyförbunden i världen på grund av att de sitter i knät på de stora materialtillverkarna. Just denna incident tycker jag dock är lite övervärderad. Tacklingen går ju inte rakt på huvudet trots allt, det träffar först och under hela sekvensen lika mycklet på kroppen. Däremot är den helt klart vårdslös och onödig i det läget. Jag har personligen aldrig gillat att man lägger huvuddelen av värdet på vad situationen faktiskt resulterade i och åtminstone tidigare så fästes mindre vikt vid det i det svenska regelverket som i andra ligor. Men kanske är det mer internationaliserat nuförtiden. Jag tror på max fem matchers avstängning. Skulle gärna se det dubbla men då får man döma dubbelt så hårt över hela brädet. Jag skulle också gärna se en instans som får kolla på matcher i efterhand och utdöma böter och avstängningar för sådant som inte resulterar i utvisning under matchen. Det förekommer en hel del tjuvsmällar under en säsong som inget antal domare kan upptäcka. Sådant upplever jag att vi i Sverige länge varit sämre på att hålla efter än i NHL, åtminstone sett under de senaste tio åren där den större ligan gjort stora uppryckningar efter principbeslut och idogt arbete.