Dags för en översyn av Vänsterpartiets Syrienpolitik!


En fristående Syrien-politik från vänster får inte vara naiv och oansvarig, menar fyra V-märkta debattörer.
De är Jacob Johnson, Torbjörn Björklund, Clemens Lilliesköld och Lars Drake.
Flamman: Dags för översyn av Vänsterpartiets Syrienpolitik

”Vänsterpartiet måste lämna sin naiva och oansvariga politik vad gäller Syrien”, skriver debattörerna.

OPINION
För en tid sedan gjorde Jonas Sjöstedt ett ogenomtänkt inlägg på Twitter där han skrev att ”allt” talar för att det är Assad-regimen som ligger bakom gasattacken i Douma 7 april”. Det var ett slarvigt uttalande eftersom det ännu inte är klarlagt om det överhuvudtaget ägde rum någon gasattack och än mindre vilken part som i så fall bär ansvaret. Några av oss påpekade detta i ett inlägg på Vänsterpartiets interna debattsida och frågade vilka belägg Sjöstedt hade för att ”allt” talade för Assad-regimen. Vi fick det föga upplysande svaret av Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Yasmine Posio Nilsson att ”mycket tyder på det” i stället för ”allt”.

Vi anser att såväl Sjöstedt som Posio Nilsson snarast reflexmässigt och utan belägg därmed ställer sig på samma sida som USA, Storbritannien och Frankrike i Syrienkriget. Stater som knappast har någon stolt historia vad gäller fred och demokrati i denna del av världen. Tänk bara på hur USA ljög om Iraks massförstörelsevapen 2003 och på hur Storbritannien under premiärminister Tony Blair lydigt ställde sig bakom Irakkriget med över en miljon döda som resultat och som dessutom bäddade marken för IS.
När USA, Storbritannien och Frankrike folkrättsvidrigt bombade Syrien efter den påstådda gasattacken av den syriska regeringssidan i Douma så var Vänsterpartiets kritik modest och man var nog precis som utrikesminister Wallström förstående till denna trots att attacken stred mot folkrätten.

Menar Yasmine Posio Nilsson att omvärlden, tillexempel USA och Turkiet, ska bestämma vem som ska leda ett framtida Syrien

I botten på Vänsterpartiets nuvarande Syrienpolitik ligger det som till exempel Posio Nilsson skrev i sin slutreplik på debattsidan V-debatt till vår kritik av Sjöstedt nämligen påståendet ”En politisk lösning behöver inkludera en demokratisk övergång, men också att Assad lämnar över makten – om det råder ingen tvekan”.
Vad menar Posio Nilsson med det? Menar hon att omvärlden, till exempel USA och Turkiet, ska bestämma vem som ska leda ett framtida Syrien?
Och hur ska det gå till? Ska Assad störtas med militärmakt? Och av vem? USA, Storbritannien, Frankrike, Israel, Turkiet eller ska man förlita sig på IS eller al-Qaida? Och ska Sverige och Vänsterpartiet stödja detta?

Nej det är orimligt och en farlig politik.

Det måste vara det syriska folket som ska utse sina egna ledare. Det har även fastslagits FN:s säkerhetsråds resolution 2254 (dec 2015). Vänsterpartiet måste lämna sin naiva och oansvariga politik vad gäller Syrien och i stället föra politik grundad på folkrätten och med fokus på att stödja FN:s arbete att få till en fredlig lösning av Syrienkriget.


20 svar till “Dags för en översyn av Vänsterpartiets Syrienpolitik!”

 1. Vem har gett vänsterpartiet och hela väst rätten att uttalar sig om det som angår endast Syrien? Det är syriernas sak att bestämma över Syrien, inte någon sekreterare för ett litet parti, i ett litet land, någonstans i Norden som svansar med vänster att uttala sig om! Detsamma gäller statiska USA, och den samling länder som svor trohet till Bryssel.

 2. Assad ska bort ? Vänsterpartiet måste vara väl medveten om vilka som delade den synpunkten. Obama, Clinton, framlidne John McCain, Cameron, Hollande och hela EU praktiskt taget. Obama bombade sju länder, alla i strid med folkrätten. Inga problem – han var ju svart, det var viktigare. T.o.m. det är en halvsanning (hans mor var vit) liksom mycket i Vänsterpartiets bagage som inte är en direkt lögn. Med sådan vänster, inte undra på att ultrahögern rycker framåt med besked.

  USA meddelade Ryssland i maj 2015 att IS skulle styra i Damaskus i november samma år. Det hade passat Vänsterpartiet alldeles utmärkt, med Assad borta. Numera är IS så försvagat att USA flyttat över sitt stöd till al Qaida-avknoppningar som styr i Idlib och man får förmoda att Vänsterpartiet gjort likadant.

  Varför skall Europa med den politiska inkompetens som Sverige uppvisar tillåta att de själva utser sin nya regering. Det är ett oskick som enligt Vänsterpartiets logik måste upphöra. Låt ”Världssamfundet” utse de nya svenska ledarna, så här kan det inte fortsätta. Och bomba dom rackarna om de inte annars fattar. – Ser ni Vänsterpartiet hur det blir om de recept ni förespråkar för andra tillämpas på er själva ?

  • De al Qaida grupperingar som finns i Idlib verkar skyddas till varje pris av USA, hoten mot Syriska arme’n, de Ryska samt de Iranstödda trupperna är tydliga. Märkligt att just de grupperingar som anklagas för 9/11 ges skydd och första prio – det var ju just de (al Qaida) som var orsaken till kedjan av krigshandlingar enligt den officiella historieskrivningen. Vi kan ju tydligt se att narrativet som hålls upp är just av karaktären av en ’foliehatt’ och inget annat. Bilden vi skall lita på är med andra ord i grunden falsk, och det är ju inte första gången lögnen vinner första pris i mediabevakningen.

   Här ett riktigt bra och intressant läs-tips omkring möjligheten att flyga stora passagerarplan på ett annorlunda vis, som är teoretiskt tänkbart i fallet Malaysian Airlines MH370 och katastrofen 9/11. Det kan mycket väl vara en foliehatt, men den är lik förbenat värd att läsa. Har inte sett något i den vägen i traditionell media (naturligtvis). Gåtan söker en lösning, och frågorna är fler än svaren. Så läs den.
   Det hela har ju faktiskt en högst avgörande samband och betydelse till kedjan av krigshändelser vi iakttar än i denna dag.
   https://21stcenturywire.com/2014/08/07/flight-control-boeings-uninterruptible-autopilot-system-drones-remote-hijacking/

 3. Att Sjöstedt skulle komma till dela uppfattning med USA trodde man inte att man skulle få uppleva. Men han kanske har fått klart för sig att det är olja som driver världen och inte fria fantasier.

 4. Sjöstedt måste bytas ut om V skall kunna lämna imperialistlägret. Skönt att se att det finns tänkande människor i partiet ändå.

 5. Jonas Elvander gör samma sak som vissa SDare och SD-kommentarer. I går var det någon som anklagade att i stort sätt alla afghaner var våldtäktsmän på den här sajten. I förra veckan anklagade Evander ett folk i ett område Tyskland för att vara rasister. Han har dömt att ett helt folk i ett område – östra Tyskland som han kallar för Östtyskland – för att vara rasister.
  http://flamman.se/a/granslost-framlingshat-i-osttyskland
  Jag bor Skåne där SD är som störst – men jag vill inte bli betraktad av sådana som Jonas Elvander för att vara rasist.
  Det finns inte en gen som gör att folk blir rasister eller våldtäktsmän, eller att folk är mer högerextremistinriktade i ett område. Jag har också hört att Ludvika har fått naziststämpeln – det eftersom det finns ett hundratal nazister om kommunen. Men de flesta i Ludvika är inte nazister.
  Vi måste bekämpa fascismen och nazismen men inte genom att dra en kam över ett folk, och generellt anklaga ett folk för att vara rasister. Det är lika illa att anklaga ett annat folk för att vara våldtäktsmän.
  Elvanders bedömning av ett folk kan likställas med SDs bedömning av afghaner och muslimer.

  • De oppositionella har blivit begåvade med många epitet från samhällets kulturella makthavare. Rasist är ett av dem men allteftersom oppositionen genom demokratins förutsättningar legitimeras så förefaller epiteten bli mer sakliga. Den senaste benämningen jag tagit del av från SVT är ”högernationalister” och som jag tycker börjar likna det rätta namnet för vad den här oppositionen egentligen är. Jag tror heller inte den här rörelsen är en dagslända. Den berör elementära grupper i samhället och de som tagit ställning är fast beslutna. Räkna med långvarig maktkamp och i den maktkampen lär klasskampen försvinna bort till ingenstans. Ska jag vara ärlig så tycker jag nog det skulle vara förmätet att påstå kommunisterna skulle tillhöra den slugaste gruppen i samhället. Jag har nu lyckats upptäcka att kommunisterna inte längre är några revolutionärer. Istället har frotteringen medfört de utvecklats till borgerlighetens hantlangare. Säkert en mycket bra födkrok men tanken om revolutionen har ni förlorat till högern som idag äger den helt och hållet. Borgarna tar vänstern i famn och riktar istället sina fientliga blickar åt höger.

   • Arbetarklass, du säger ’Räkna med långvarig maktkamp och i den maktkampen lär klasskampen försvinna bort till ingenstans.”
    Klasskampen kommer att fortsätta så länge det finns klasser – fattiga och rika – i samhället. Om du menar att klasskampen försvinner genom en kupp av borgarnas och kapitalets hantlangare, då har vi plötsligt en fascistisk regering som förtycker arbetarna, och andra med en vänsteråsikter. Du har otäcka värderingar på demokrati och diktatur, arbetarklass.
    Jag har aldrig sagt att jag eller andra kommunister tillhör den slugaste gruppen i samhället. Det enda vi kämpar för är det vi tror på, och för en jämlik värld.
    Har du någon källa på att vi har utvecklats till borgerliga hantlangare? Jag anser att det är tvärtom. Det är nationalkonservativa som är borgerliga hantlangare. De vill handla med Europa, och övriga världen. De vill inte slopa kapitalismen. De nationalkonservativa står för att löneskillnaderna skall bestå. De står för att kapitalet genom borgarna ska utnyttja arbetarklassen till sista blodsdroppen. De vill att klassystemet skall bestå – att det ska finnas gräsligt rika och fattiga som inte har någon mat på bordet. De vill att vi arbetare ska konkurrera med varandra för att få ner löner. De vill att arbetare ska torka kapitalets skor. De, borgarna och kapitalet vill betrakta sig själva som något bättre än arbetare. De vill att klyfterna ska öka mellan rik och fattig. De vill att samhället skall återgå till stånden adel, präster, bönder och arbetare. De vill ha en uppdelning av samhället.

    En annan sak: Säg mig en sak, arbetarklass, vad har SD för åsikt om strejkrätten? Skall den begränsas eller inte? Vad har SD för åsikt om arbetstider? Vill de ha en förlängd arbetstid? Vill de inskränka semesterveckorna? MBL? Facket? Skyddsombud? Och så vidare.
    Det enda som det står i deras partiprogram att det ska vara nöjda arbetare och arbetsgivare … Är det att ta arbetarklassens intresse? Och är SD verkligen ett parti för arbetare? Jag tvivlar starkt på det.
    Här är en artikel som förklarar vem som står på borgarnas sida – och det är inte socialister eller kommunister!
    http://www.marxist.se/sverigedemokraterna-ljuger-arbetarklassen-maste-halla-ihop

 6. ……on the left ’Vänsterpartiet’ is acting as gatekeeper’s .

  Nu undrar nog många med mig om inte Vänsterpartiet fyller exakt samma funktion i svensk politik som Noam Chomsky påstås göra i fallet nedan, med den radikala skillnaden att ’V’ befinner sig betydligt längre till höger. Ja, nästan längst ut till höger i Syrien- frågan !

  ”I agree with what you are saying but there are many authors now using the ”deep state” argument as a sort of workaround so as to avoid being instantaneously marginalized as a ”conspiracy theorist” as CHS would be if he were to use the CFR, Tri Lateral Commission, Bilderberg Group, Federal Reserve, central banker, Rockeffeller Rothschild argument.
  Isn’t that what happens to you when you bring up exactly who is controlling governments?
  The ”conspiracy theory” straw man is so powerful that the mere mention of any of these groups and people who are in control causes 90% of people, even educated people, to completely tune out and ignore any and all evidence presented. They have used this rhetorical straw man to squash any investigation into this subject as far back as Quigley’s Tragedy and the Hope and they have used it to squash investigation from both sides of the political aisle by associating it with groups like the John Birch Society and Lyndon Larouche…so to the left it became whacked out ultra right woo woo and they also used radical Marxist’s in the case of ”The Imperial Brain” so to the right it became ultra left woo woo…..also in there you have both William F Buckley condemning this analysis of politics on the right…..and his polar opposite Noam Chomsky doing the same on the left……both acting as gatekeeper’s” ( – En kommentar av en ’Zap’ )

  Exemplet från kommentarsfältet i artikeln :
  https://washingtonsblog.com/2017/01/25-years-neocon-neoliberalism-great-top-5-disaster-everyone-else.html

 7. Jag funderar på att överge mitt intresse för Syrien och istället engagera mig i Föreningen Sverigesolidaritet.
  Om det nu finns någon sådan förening.

 8. Kul att se foliehattar tävla i vem som kan kläcka ur sig den roligaste teorin. Men du är Mästare, Anders!

 9. ”Vänsterpartiet måste lämna sin naiva och oansvariga politik vad gäller Syrien och i stället föra politik grundad på folkrätten och med fokus på att stödja FN:s arbete att få till en fredlig lösning av Syrienkriget.” Det är Anders slutkläm. Men är V:s politik i denna fråga naiv? Med den uppsjö av fakta och analyser som ledande i Vänsterpartiet har att tillgå, och som de naturligtvis har tagit del av, måste slutsatsen bli att politiken deras inte är naiv utan mycket medveten.

  • Så vad man egentligen anser i Syrienfrågan, därom tiger man ’medvetet’ då ? Kan vi föra liknande resonemang även för övriga partier i riksdagshuset ? Vem kan man lita på.

  • Dom har inte tagit del – i den uppsjö av fakta som föreligger. Som varken Du – eller V, uppenbarligen
   ignorerat. Saken ger sig själv när man studerar ALL tillgänglig fakta – och inte bara nyhetsbyråer från väst.
   Helt enkelt slött. Och månne politiskt korrekt ?

 10. The world sees and knows exactly what is going on. There is no one country or government that does not know the truth. They all have special services that know what is real or not. Even the US senator that visited Assad admitted that the US knew that the UK had sent specialists to Syria with chlorine. So it is all a known truth. The whole BS response is due to the arm twisting of the US/Israel and the pressure they bring to bear…truth or knowledge has nothing to do with it…just as with 9/11, it’s a known truth who did what, but the facade is all important to the success of the ’mission’. Russia has basically outed them and their machinations, but it falls on corrupted deaf ears the world over, which shows the depth of coercion.

  Och nu Idlib, Syrien.
  “US gunning for war again. First we blamed Al Qaeda for 9/11, and now we’re standing and fighting with them. America is literally fighting against freedom. And for what? ”

 11. Märkligt inlägg av denna Kerstin Stigson från skp. Plötsligt handlar inläggen om rasism, nazism och SD i Sverige istället för V:s syrienpolitik. Man undrar om hon vet var hon skriver. Är det inte bättre du förhåller dig till Anders skrivning om Syrien?