Dags att föryngra landslaget?


Det svenska landslaget klarade inte att få igång spelet mot Ukraina, nu har vi noll poäng och även om vi skulle vinna mot bästa laget i gruppen så är vi utslagna. Jag tycker att landslagsledningen ska ta konsekvenserna av detta och – föryngra laget.

Visst var det några av de äldre spelarna som tog tag i matchen och gjorde den till en riktig nagelbitare, men samtidigt så måste vi inse att en hel del av de äldre spelarna måste bytas ut mot yngre nu, vi behöver spela in ett antal unga spelare och då är det de gamla stjärnorna som måste flytta på sig.

Själv så tyckte jag att landslaget skulle ha plockat stommen ur det U21-landslag som lyckades så bra för ett par år sedan, frågan är om man inte ska passa på nu till säsongen 2013 då det inte är något mästerskap. Personligen så tycker jag att Erik Hamrén ska stanna kvar och leda landslaget fram till och med nästa stora mästerskap, men det kan vara fel.

I vilket fall som helst så fick jag rätt när jag redan före EM tvivlade på att laget skulle gå vidare. Matchen mot England var bra, men nu finns det ju inte ens någon anledning att titta på matchen mot Frankrike, trist tycker jag..

it Andra om: , , , , , ab1 dn12345 sr1 gp svd12


12 svar till “Dags att föryngra landslaget?”

 1. Skulle kunnat tro att du stod på balkong och hörde mig och min granne som rastade hunden samtala. Det var alldeles för många ’gamla’ och ’mätta’ spelare. Minst hälften borde bytts ut mot U21-laget…

 2. Det är ju en hypotetisk frågeställning förstås. Men jag tvivlar mycket starkt på att Sverige alls hade tagit sig till slutspelet om vi hade ställt upp med enbart dem som var U21:or för ett par år sedan.

  Din idé tycker jag inte är hållbar. Att arbeta upp ett U21-landslag och låta dem representera Sverige ett par år för att sedan pensionera dem och gå in för ett nytt U21-lag ??

  För mig är det självklart att bästa laget ska spela. Om spelarna är 18 eller 40 spelar ingen roll bara de platsar. Det naturliga är ett spann mellan 20 och 35 även om enstaka undantag åt båda hållen kan komma i fråga.

  • Nej så ska det inte gå till, man plockar stommen och petar in några äldre för stabilitetens skull. Det är inte säkert att fler än 3-4 från U21 verkligen platsar efter ett år. Men det är trist att se hur nästan ett helt (lovande) lag försvinner helt från landslagsspel.

 3. Det kanske är mera troligt att de andra är helt enkelt bättre än Sverige,det brukar ju vara därför Sverige nu har förlorat:)

  • Det är klart att de är bättre, men det är väl därför vi ska sträva efter att göra landslaget bättre?

 4. Ja men inte har U-21-spelarna försvunnit. Ganska många av dem har ju också fått sin chans i A-landslaget, Ola Toivonen, Rasmus Elm, Emir Bajrami, Marcus Berg, Pontus Wernbloom t.ex. Några har lyckats mindre bra av skilda orsaker och andra har lyckats bättre och t.o.m. skaffat sig en fast plats i A-landslaget. Grejen är ju att de måste konkurrera med andra och erövra en A-landslagsplats för att de förtjänar den och inte för att de varit med i ett lovande U-21-landslag.

  Själv tycker jag det är tråkigt att en striker som Marcus Berg mer eller mindre har kommit bort pga skador och diverse motgångar. Vi behöver folk som kan sätta chanserna och har en naturlig fallenhet för att få bolluslingen i mål.

   • Jo han spelade i Hamburg tror jag men lånades ut till Eindhoven. Just nu vet jag inte hur det står till med hans fotbollskarriär. Jag känner lite extra för den grabben eftersom han kommer från mina hemtrakter och jag var och kollade på honom några gånger när han spelade hemma i Torsby. Hoppas han kommer igång ordentligt igen och åter blir en man för landslaget.

 5. Idag har många ”duktiga” opportunister vaknat till liv som de alltid gör när de vädrar blod och ser någon de kan spotta på och i det här fallet är det Hamrén som får ta emot spottloskorna, och den tidigare så bespottade Lagerbäck tas nu istället fram som ett föredöme för hur ett lag (defensivt) ska organiseras.

  Nåväl nu är inget så svart eller vitt som vissa vill få det till för hur det än är så visst har Hamrén tillfört en hel del positivt som vi inte bara ska kasta på sophögen pga att den svenska defensiven inte fungerar.
  Han har utan tvekan fått till ett bättre offensivt spel i det svenska laget men det defensiva jobbet och lagets grundstabilitet verkar ha kommit på undantag. För visst är det så att under Lagerbäck hade Sverige ett lag som ofta spelade dåligt, tråkigt och enformigt men som var utomordentligt svårt att slå. Under Hamrén har vi ett lag som i sina bästa stunder spelar mycket bättre anfallsfotboll men som är allt för lätta att göra mål på. Där har vi ett dilemma, kanske får vi ta in Lagerbäck i Hamréns lagbygge som defensiv konsult. :-)

  När det gäller Zlatan så är hans placering också något av ett problem. Igår som släpande var han inte direkt dålig men stoppade ofta upp spelet i sin iver att ständigt styra och ställa. Bollen hamnade hos Zlatan och så stoppades en snabb lovande kontring upp. När han å andra sidan spelat som toppforward har han ofta åstadkommit allt för lite och det har slutat med att han gått och hängt med huvudet.. Så hur använder vi Zlatan bäst för att höja lagets effektivitet?

  Ja det finns många frågor men egentligen inga självklara svar.

  • Fast Lagerbäck är ju ett föredöme när det kommer till att bygga lag och få ut närapå max av samtliga spelare. Att hans landslag sen spelade så tråkigt att det fick tiden att stå stilla är ju en annan femma.

   Jag gillar Hamréns offensiva inställning men det är en absolut sanning att lag byggs bakifrån och i Sveriges fall har det inte hållit defensivt, så enkelt är det. Jag ska säga att jag dock är helt övertygad om att Sverige slagit Ukraina om man ställt upp med den startelva som fick chansen mot England. ’Mittbacks-Olsson’ är mycket bättre där än Granqvist och ’Taco-Anders’ behövs som stabiliserande kraft på mittfältet.

   Vad gäller Zlatan så tycker jag man funnit rätt roll plats för honom, det gäller bara att övriga spelare förstår att de inte MÅSTE passa till honom i alla lägen utan faktiskt kan göra andra val om de är bättre. Att han sagt sig vara redo att satsa mot VM 2014 i Brasilien känns för övrigt som en av få goda nyheter i det fotbollshelvete vi befinner oss i nu.

   • Ja men det är ju precis det jag säger att defensiven fallerat totalt. Jag är inte lika övertygad om att startelvan mot England fixat Ukraina. Defensiven var precis lika svag mot England. Jag vidhåller också att Zlatans roll är problematisk, han stoppar allt för ofta upp spelet när han får bollen och istället för fortsatt snabbt passningsspel blir det istället ett eget, oftast misslyckat, genombrottsförsök av Zlatan.

    • Ja, hans stjärnstatus är en broms för laget, dessutom kräver han att alltid bli spelad. Han bör plockas bort.