Daglönare och Nordeas arrogans


Idag berättar Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida om Bemanningsföretagen som sökte efter en sexig yrkestitel för sina anställda. Misslyckandet var totalt och efter ett tag lades hela kampanjen i malpåse.

AB: ”I början av september lanserade arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen kampanjen ”Vi kallar oss” i syfte att hitta en sexigare yrkestitel för de 60 000 personer som anställs via bemanningsföretag. Över nyår, hela vägen in på vårkanten var det tänkt att kampanjen skulle¬ rulla. Men så, en månad senare, lades den ned. Slav, daglönare, träl, rättslös, prekariat. Det var några yrkestitlar som toppade tävlingen. Förslag som inte passade kampanjledningens smak censurerades helt drakoniskt.”

Samtidigt så exponeras Nordeas smutsiga byk i media, det började med att man köpte en lägenhet för tjugotvå miljoner till bankens verkställande direktör, en lägenhet som dessutom behöver byggas om för tio miljoner innan han flyttar in. Då dök Björn Wahlroos upp på barrikaderna för sin VD och uppvisade en rekordartad arrogans när han hävdade: ”-Jag skulle gärna höja hans lön så att han kan köpa fler lägenheter i Stockholm,” inför SVT:s Rapports kamera.

Två tusen Nordea-anställda ska entledigas från sina tjänster, på svenska betyder det att de ska få sparken, detta trots att banken uppvisar rekordresultat. Att just Björn Wahlroos utmärker sig är knappast speciellt förvånande, han har väl aldrig gjort sig känd för att tänka innan han öppnar munnen, många tycker säkert att det är underligt att han fått jobbet som ordförande i Nordea, framförallt sett utifrån det faktum att han förväntas representera samtliga aktieägare i banken. (forts nedan..)

Att sedan bankens VD Christian Clausen kvitterar ut en månadslön på närmare en miljon kronor förvånar inte, inte heller att han kan lyfta en pension på hundra miljoner kronor – kontant, den dag han fyller sextio år. Själv tänker jag på Anders Borgs spelade indignation över direktörernas löner och bonusar, en sak som han har faktisk möjlighet att påverka, men han gör ingenting. Det kan få vem som helst att börja gnola på Sådan är kapitalismen…

Nättidningen E24.se har ett antal artiklar som handlar om denna skandal som här och här och här och här. Läs och bli upprörd, och kan du så – byt bank.

Det blir väldigt tydligt att det är skillnad på folk och folk, det blir förstås extra tydligt med vår nuvarande högerregering i Rosenbad. Tänk, occupyrörelsen kunde ha varit ett verktyg för att tydliggöra detta om det hade varit deras verkliga avsikt.

it Andra om: , , , , , , , , , ab dn svd ex


8 svar till “Daglönare och Nordeas arrogans”

 1. Just nu figurerar nordea, men är egentligen de andra så mycket bättre? Finns det i realiteten något vettigt att byta till? Upprepar här mantrat ’pengar förstör’…

 2. Att banken uppvisar rekordresultat säger inte så mycket om framtiden (även om det är sannolikt att de går med vinst även detta kvartal). Uppsägning om 2000 anställda säger mer om framtiden.

  Att byta bank är fullt möjligt, i första hand kanske en lokal bank kan vara aktuell? Om tillräckligt många byter kommer en eller flera banker göra till affärsidé att inte ha några bonusar, eller ytterst låga. Det är poängen. Dessvärre är bankoligopolet konstruerat på sådant sätt att väldigt många måste byta för att det skall bli någon förändring.

 3. En som jobbar i Industrin med 250 000 kr år, har efter 10 år tjänat 2 500 000 kr.
  Efter 40 år har han fått ihop 10 000 000 kr. För Bank Direktören tar det bara ETT år för att få ihop 10 000 000 kr, den summa som Industriarbetaren många gånger lägger hela sitt Yrkesliv på, 40 år!
  Vid 60 års ålder går bankdirektören i pension och om han lever tills han blir 85 så får han ytterligare 100 000 000! Helt otroliga 100 miljoner kronor. Det skulle alltså ta en industriarbetare 400 år att tjäna denna summa. Vad får en industriarbetare när han går i pension?

 4. Att regeringens massarbetslöshets-administration diskuteras så lite, man är ju precis lika ”duktiga” på detta som gamla (s) en gång var. Stabil massarbetslöshet oavsett årstider & väderlekar..

 5. Som sagt kan man konstatera att stålar pajar pallet. Det är fullständigt vettlöst att det får gå till så här. Och det mest otroliga är att det inte blir generalstrejk, kravaller, inbördeskrig ja va vet jag. Hur kan det komma sig att vi invånare i detta land är så fruktansvärt flata att allt får pågå utan reaktion?

  Byta bank javisst, men vilken liten lokalbank finns det som har alla de funktioner storbanken har, för vanligt folk, och inte profiterar oerhört på sina kunder? Många lokala kontor där man kan ta ut och sätta in kontanter, betala räkningar utan att det kostar 150 spänn styck, få råd som gynnar kunden och inte i första hand banken etc?

  Den enda säkra och vettiga banken är nog ströbanken:-)

 6. Begriper inte riktigt knorren på bloggposten: ”Tänk, occupyrörelsen kunde ha varit ett verktyg för att tydliggöra detta om det hade varit deras verkliga avsikt.”

  Vad är då ”deras” egentliga avsikt? Som jag uppfattar Occupy så är det väl precis sådana här saker man vänder sig emot…