Dagens Bilder – Djur i Stockholm CityTornfalkunge i Riddarholmskyrkan, klockan 05.30 i morse..

Idag hoppade jag på en sen nattbuss in till stan klockan 04.00

Jag får sådana ryck ibland och målet för resan var Riddarholmen. Vid busshåll-platsen låg en överkörd fälthare, och jag misstänker att det var en av dem som jag visade bilder på i förrgår..

På vägen in till city håller bussen på att krocka med en stor älgko så naturen var i närkontakt på direkten.

När jag kom till Riddarholmen så satt ungen på den östra sidan i tornet. Jag såg en förälder men den satt i en glugg i södra sidan.


1-kilosråtta i Observatorielunden

Det lär bo lika många råttor som män-niskor i Stockholms innerstad sägs det..

Flest vid den gamla bondgården som ligger på östra sidan om Observatorielunden. När jag var liten så höll det till ett gäng elaka pojkar där, de var säkert 12-13 år gamla och vi var jätteskraja för dem.. :)


En vanlig Måsunge (Observatorielunden)

Att det finns måsungar inne i stan förvånar nog ingen. Men nästa bild förvånade mig betydligt mer än tornfalken.


Grönbena i City? (Observatorielunden)

Detta måste vara en av de mindre vanliga arterna i Stockholm. Jag ska rapportera den på listan över OBS:ar


3 svar till “Dagens Bilder – Djur i Stockholm City”

  1. Hej Jan-Inge!

    Jag som skriver heter Erik och hör till de stackare som jobbar inne i stan men inte kan låta bli att skåda fågel på ett närmast maniskt sätt även inne i betongen. Jag rapporterar intressanta obsar precis som du till Svalan och kollar också regelbundet om nån annan sett nåt kul. Jag hajade därför till när jag såg att en småspov setts vid Observatorielunden, och att den dessutom plåtats av observatören. När jag tittade närmare på bilden kunde jag snabbt konstatera att det inte var någon småspov (vilket skulle ha varit i det närmaste sensationellt även om konstigare saker inträffat i fågelväg i Stockholms innerstad). Istället tror jag att det du fotograferat är en grönbena, vilket är nog så intressant. Grönbenan ser man bara med en god portion tur flyga över stan när de flyttar till och från sina häckplatser. Somliga börjar flytta söderut redan så här års. Att en av dem skulle stanna till vid en plaskdamm mitt inne i stan var inte direkt väntat. Men tack vare dig är det nu bevisat att det kunde hända. En fråga: skulle Stockholms ornitologiska förening kunna få publicera din bild av grönbenan på sin webbplats: http://www.stof.nu ?

    mvh / Erik P.

  2. Visst får ni det. Jag har tre bilder, tyvärr tagna i kraftigt motljus, men gröna ben har den inte. Bruna.. Men jag ska givetvis inte svära, men både grön- och rödbena är ju rätt så lika, men den här har mer ”hägerlik” hållning. Dessutom verkade den makera revir.. :) När jag inte sprang så flög den iväg. Letade en halvtimme efter den men hittade inte på den igen. Ska kolla vilken av bilderna som går att åtgärda kontrasten mest på. Har jag din mailadress så kommer bilden dit. Annars måste du maila mig din adress jinge (krumelix) jinge punkt se