Dagens Bilder – b.l.a. Skogens drottning..


Idag var jag på utflykt ner till Åva igen. Jag oroade mig för att den medföljande vovven skulle ställa till så att skogens alla djur höll sig på avstånd, men inte lät sig skogens drottning skrämmas av en liten hundvalp…

Damens medföljande kalv hävdade dock sina Älgliga Rättigheter och ville inte vara med på bild. I stället fick jag ägna mig åt en orkidé som lär heta Adam och Eva, jag har en likadan bild på en lila, det kan vara Eva..

Området ligger i de sydöstra delarna av Tyresta nationalpark och den medhavda hundvalpen lyckades skrämma en fårskock men det utjämnades av att en flock kalvar lyckades skrämma hunden. Men inte ens tjurkalvarna vågade mucka med en äkta bloggargubbe..

Andra bloggar om: , , , , , , ,


Adam och Eva? Det är i alla fall vad jag tror..

[tags]Dagens Bild, Älg, Orkidé, Adam och Eva, Åva, Haninge, Natur, Djur[/tags]


En ek från tiden före Gustav Vasa. Platsen är Åva i Haninge 2 juni 2007


13 svar till “Dagens Bilder – b.l.a. Skogens drottning..”

 1. Jinge
  Dina fotobedrifter är det enda som får mig att må riktigt dålig och så tar det minst ett par timmar innan det går över.

  Det är nu snart ett år sedan jag kunde var ut och fotografera.

  Fina bilder men nästa kalv kan du väl försöka få medans den är ljusbrun.

  Vänligen KAS

 2. Nej, våra älgar är inte rädda för hundar, vilket är förödande för dem när det kommer vargar. De förstår inte att dessa inte är hundar. Nå, efter en tid lär de sig ochh blir försiktigare. Men i början kunde vargspårarna notera att de älgar som var vargrivna inte hade försvarat sig alls, inga tecken runt kadavren på strider av något slag.

  Jag hade tidigare en hund, en stor svart colliehane, som var kompis med älgarna som fanns runt vårt ställe. Han sprang fram till dem, och så nosade de på varandra, hälsade. Älgarna reagerade inte ett dugg för honom, däremot vände de alltid och gav sig iväg om jag försökte närma mig.

 3. Det finns ett läte som kon kan göra som säger åtkalven att slänga sig pladask ned på marken och ligga stil. Lätet går att härma. Vet en viltvårade som under öronmärkning av älgkalvar använde sig av det istället för att söva ned dem. Han hade alltså lärt sig härma älgkon. Vi får hoppas han endast använder sina kunskaper i goda syften :)

 4. Gör sig inte en och annan älg sig bäst på tallriken emellanåt. :)

 5. Jodå. Jag gillar älgstek och rönnbärsgele. Samtidigt är jag lite fånig när det gäller att döda djur…

 6. oj, fel- ta bort hela inlägget. Ingen bra dag för mig att skriva. Hamnade helt fel nu sorry.

 7. Både älg och rådjur är mumsmums tillagade. Haken är att det är gott om rådjur där jag bor och inte är de särskilt folkskygga heller. Följaktligen har jag sett rådjur på riktigt nära håll. Det har fått konsekvenser för min aptit på rådjursgryta; är det verkligen rätt att sätta tänderna i ett så vackert djur?
  Kor däremot äter jag med gott samvete. Kor är stora, fula och lömska varelser som passar bäst på matbordet. I tillagat skick, kan tilläggas.

 8. Förmodligen Sveriges farligaste djur. Älgarna dödar ca 15 personer/år. En del hävdar visserligen att vargen dödar flera 100 personer/år och är ansvarig för avbefolkningen av landsbygden, men det är nog mest skrönor.