Dagens Bilder – Vietnam är nära, del IIBilden tagen 1973 i Humlegården av Stig Almqvist. Barnet är Jinges och bärs av bloggaren själv..

Utanför Vietnamns informationskontor 29/4 1975, för exakt 30 år sedan.

En skål för att världens mäktigaste krigsmakt är utkastade från ett litet land i huvudsak bestående av risbönder och deras familjer.

Ett bevis för att imperialism aldrig kommer att löna sig?

Vi får se..

Idag sker nya friska försök, fast nu med Irak som främsta mål.

Vad som kommer av det är än så länge något som först historiker kan berätta om.

Undertecknad, och många med mig, kommer att betrakta detta som en 30-årsdag värd att fira.


Att arbeta som pressgotograf är en farlig sysselsättning. Möjligen är detta Lasse Strömberg på SvD i en tidig upplaga, jag vet inte men han överlevde i alla fall.. :-)


2 svar till “Dagens Bilder – Vietnam är nära, del II”

 1. Nix, det är inte jag.

  Men det är rätt lustigt att idag läsa om vad som hände för 30 år sedan. Det som slår mig är vad som INTE skrivs. Det skrivs alltså inte ett ord i den borgliga pressen och vad de som var för USA och Vietnamkriget sa. På den tiden sa man att om USA förlorade skulle diktaturerna sprida sig över jorden, Vietnamns folk skulle få ett helvete osv osv. Inget av vad högern sade skulle hända har slagit in. Faktum är att när vi nu sitter med facit i hand kan vi konstatera att högern och borgligheten hade helt fel.
  Vänstern hade rätt!

  Det skrivs det inget om i dessa dagar. Låt oss därför skänka de över 3 miljoner som dog i kampen för friheten och rätten att själva bestämma över sitt öde en tanke.

  Jag undrar vad de som då hyllade USA:s krig tänker idag. Skäms de? Inser de att de hade fel? Skulle de kunna tänka sig att erkänna sin inkompetens? Nej, jag tror inte det.
  Låt oss minnas deras svek mot ett litet folk som kämpade för sin rätt att själva bestämma sitt öde. Låt oss också komma ihåg deras hån mot dem som ville att Vietnamns folk skulle få leva i fred.
  Låt oss komma ihåg hur den svenska bombhögern ännu idag hånar Olof Palme för hans engagemang för frihetskämparna i Vietnamn. Det är något för alla dem som önskar frihet för jordens folk.

  Låt oss komma ihåg att det var USA som försåg Saddam Hussein med kemikalier som han använde för att bomba Kurder. Det var också USA och England osm försåg Indonesiens diktator med vapen och stridsflyg som användes för att utplåna halva Östtimors befolkning. Det var en större del av Östtimors befolkning som dog än det var som dog under Röda Khmererna i Kambodja. Vilka för övrigt stöttades av USA som ett led i kriget i Vietnamn.

  Jag kommer också ihåg ynkligheten i de borgerliga partierna i samband med Sveriges bistånd till Vietnamn efter kriget. Kommer ni ihåg hur det ylades bland borgligheten i samband med Sveriges satsning på att hjälpa Vietnameserna att få igen en industri? Jag gör det, och jag skäms över att det finns så hycklande människor i ett land som vårt som säger sig stå för medmänsklighet, frihet och värdighet

  Jag tycker alla borde läsa John Pilgers artikel på Aftonbladet kultur i dag. Liksom Gunnar Fredriksson i samma tidning.
  Jag har gått igenom samtliga stora svenska mainstreammedier idag och den enda tidning som skildrat minnet av Vietnamkriget med hedern i behåll är Aftonbladet.

  Jag tycker också att de som försvarar USA:s krig i Irak ska ta sig en funderare på varför de aldrig får se några bilder från kriget där. Hur ser det ut i Falluja? Vet Irakkrigets tillskyndare i den svenska bombhögern det? Har de sett några bilder som visar staden efter USA:s invasion? Nej, det har de inte. Men att de av detta skulle kunna dra några slutsatser är nog för mycket begärt.

  Dumhet är dumhet – även på Strandvägen!

 2. ”Jag tycker också att de som försvarar USA:s krig i Irak ska ta sig en funderare på varför de aldrig får se några bilder från kriget där. Hur ser det ut i Falluja? Vet Irakkrigets tillskyndare i den svenska bombhögern det?”

  Den svenska BOMBHÖGERN skiter givetvis i hur det ser ut i Irak idag. Alla bilder som visar på verkligheten är ju ”vänsterpropaganda” enligt dem..