Är man svan ska man passa sig så att man inte landar i en färgburk..
För då kan det sluta som denna flygande kamrat som finns nere vid Årsta Slott. Hur vanlig färgavvikelsen är vet jag inte, men man ser i alla fall vilken SORTS svan det är.
Ser du också det?
10 svar till “Dagens Bild – Svan i färgburk”
En svan är väl en svan? Men ska de inte vara vita? Vad jag vet finns det sångsvan och knölsvan, men jag ser ingen skillnad på dem. Fågelskåderi är nog inte min gebit. Men jag tycker nog att svanen på bilden ovan hade en vacker kulör. Men, du som verkar veta lite om fåglar, får en så ovanligt tecknad svan en vanlig vit partner? Ser de skillnaden?
Annica
Jag tycker att det ser ut att vara en knölsvan. Men jag är ingen fågelexpert.. Jo det är en vacker fågel. Och nej jag vet inte, jag ska dit igen och kolla, tror att den har make/maka..
Svart svan, Cygnus atratus, är enl min fågelbok en australisk art. Det finns inplanterade och s.k. självuppehållande populationer bl.a. på Island, i Polen och i Nederländerna – och nu vid Årsta slott! Enl boken ska den vara helt svart och ha röd näbb.
Jag har aldrig sett nån svart svan. Kanske får ta en tur till Årsta. Det finns också ett vackert och vemodigt musikstycke om svarta svanar har jag för mig. Av vem? Sibelius eller nån annan nordisk kompositör?
Gabrielle
Svarta svanar är inhemska i Australien.
Det närmaste jag har kommit en svart svan är en högst symbolisk sådan i Snoilskys dikt Svarta svanor.
Kjerstin
Tack Gabrielle! Kul att man lär sig nåt nytt. Jag vet att man hade svarta svanar i djurparken i Karlstad förr, och denna konstgjorda fågeldamm har bland annat rödhalsad Gås så det är ngn som vill ha lite ovanligare fåglar som står för det..
Svanen på bilden har jag fått ”lätta upp” i Photoshop eftersom den är SVART helt och hållet. Så jag har ljusat upp den för att konturerna ska synas. Vad är det för fågelbok du har?
Jag har två olika men den nämns inte i någon av dessa. Och visst är näbben röd..
Det finns fler pippis där som jag inte känner igen, kanske ska visa ytterligare bilder..
Jo det här är väl en svart svan, och Jinge knölsvanen en knöl som ett band/en knöl överst på näbben, som liksom hänger ner över näbben, från kanten av ”pannan”/huvudet. Så hade den här varit vit hade det varit en sångsvan :-)!
Även honorna? Nää, egentligen var det för att näbben var enfärgad. Sångsvanen har väl halva näbben färgad eller nåt..
När jag inte hittade den i någon av mina fågelböcker så klurade jag på om det kunde vara en variation. Men inte heller variationen nämdes.. Får väl trösta mig med att jag inte är fågelskådare.. :)
Min fågelbok heter ”Fågelguiden. Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält” skriven och ritad av Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström och Peter J Grant, utg av Bonniers förlag. Mycket bra fågelbok! – tycker jag som inte är fågelskådare men tycker det är roligt att lära mig lite mer efter hand. Har några favoriter. En är helt enkelt svalor. En annan är gravand, mycket vacker and som jag senast såg efter kusten i Södra Möre. Den har ett vackert namn på latin också (ett av de få latinska namn jag kan): Tadorna tadorna.
Men..??
Den har ju jag oxo och inte sjutton finns det med någon svart svan i den !? Sid 38-39 är det svanar, tundra- knöl- och sångsvan. var hittar du den svarta ??
Hmm, lite lurigt det där… Nej, nån bild på svart svan finns inte i Fågelguiden men en sån har du ju redan – eller flera! Men 2 rader om svarta svanar hittade jag under rubriken ”Införda häckande arter/Icke spontant uppträdande arter” på sid 389.
Och visst är det en bra fågelbok!