Dagens Bild – Quiz


På fullt allvar vet jag inte var dessa bilder är tagna.

Jag minns att det var i snapphanebygder och att det i både murar och portar finns kvar skotthål från olika slags stridigheter.

Men det var över 30 år sedan jag tog dem så slottets namn har fallit bort.

Med andra ord finns här chansen på allvar att hjälpa till att påminna mig. Bilderna skulle aldrig visas om det inte vore för just detta. Men jag VET faktiskt inte varifrån de är. Men jag räknar kallt med att få veta det nu..


6 svar till “Dagens Bild – Quiz”

  1. En fråga Jinge, varför har du omkategoriserat din blogg (på bloggtoppen) till fotoblogg när du ju faktiskt mest frekvent skriver om politik och samhälle?
    Mvh Erik

  2. Har för mig att jag skrev det i min förra fotobloggning? Av de senaste åtta blogginläggen handlar hälften om politik samtidigt som jag visar nio bilder. I skrivande stund skulle bloggen fortfarande ligga 2:a på politikdelen av listan (som den brukar) men samtidigt kommer antalet sidvisningar att sjunka nu iom att jag kommer att låta den göra mer skäl för namnet ”fotoblogg”. En ”lustig” detalj är nämligen att när jag postar ett bildinlägg så får det inte ens hälften av det antal läsare som ett inlägg om politik får.

    Ska man ha mååånga besökare ska man skriva om mode.. :-)

    Susanna: Det är mycket likt så det är nog så. Men jag minns det inte alls på det sättet och jag har för mig att det var en lååång väg fram till huvudbyggnaden. Men är det snapphanebygder?

  3. Visst är Hässleholmstrakten snapphanebygd! Det var i nordöstra Skånes skogar många stråtrövare/frihetskämpar (välj efter eget tycke!) kunde gömma sig undan de svenska soldater som beordrats att ta Skåne från Danmark på 1600-talet.

  4. Ok. Då är det säkert rätt slott från en vinkel jag inte känner igen. Tnx! Ska kanske skanna in fler för jag har 2 hela negativmappar därifrån.

  5. Hovdala är ett intressant exempel på senmedeltidens ideologiska hierarkisering.

    Den ursprungliga herrgården låg i byn ett par kilometer åt nordväst, som heter Tormestorp. Från 1200-talets mitt dög inte detta längre, utan diverse ny-platonistiskt anfäktade herrar flyttade sina gårdar till lägen utanför byarna, vilket sedan blev det ”normala” i Nyare tiden. Ofta valdes en plats ytterst på ett näs som kunde skäras av med en grav – och på så vis markera socialt avstånd.

    Dessa gravar har ofta missuppfattas som fortifikativa, inte minst som en mängd sådan gårdsplatser brändes i de oroliga tiderna decennierna efter Digerdöden – alltså för Sveriges del i striderna mellan Konung Albrekt och Drottning Byxlös.

    I Hovdalas fall skedde hierarkiseringen så sent som omkring 1500, men det finns ännu gårdar som Herrestad i SÖ Skåne som ligger kvar mitt i byn, vid torget/kröken invid kyrkan.

    Det nya namnet är tydligt hierarkiskt-ideologiskt: hov – dala.

    Tormestorps nya gårdsplats valdes således långt från världens buller och snusk i en dal i en stor skog med en liten å som kunde omvandlas till vallgrav – en idéell fortifikation.

    Som ses av vykortet finns på Hovdala oxå ett bastant port-torn från tidigt 1600-tal. Detta kom till användning i Skånska kriget, då innehavaren Mikkelsen, såsom quisling var mindere poppis hos grannarna.

    Han blev mycket riktigt adlad med ett nytt hierarkiskt namn: Ehrenborg. Port-tornet i allegori!