Dagens Bild – Hammersta borgruin


Hammersta gård ligger i söder om Landfjärden efter Nynäsvägen. Området är rikt på fornlämningar och Hammersta borgruin är en av dessa.

Den byggdes på 1300-talet av Eringsile Nilsson d.ä. vars pappa var gift med den Heliga Birgittas syster. Borgen hade två våningar från början, men av översta våningen återstår endast stockhålen i muren där bjälklaget funnits. Borgen hade ingen dörr i marknivå utan en trappa som hissades ner från övre våningen.

På 1400-talet ägde Eringsile Nilsson d.y. gården, en man som var gift med den danskättade Brita Olofsdotter Tott. Eringsile var rådsherre och hans hustru spionerade på honom och sände informationen vidare till danske kungen. Hon ertappades och dömdes till döden men benådades.

Hennes specialitet var annars förfalskning. Hon förfalskade både dokument och sigill. Borgen ärvdes sedermera av Sten Sture men övergavs i slutet på 1400-talet då den började förfalla.

Från Stockholm kör Nynäsvägen till Landfjärden, skylt åt vänster ”Fornminne”. Där finns det f.ö. ett s.k. jätteras, ett berg som frusit sönder och bildat väldiga grottor och gångar.

Det är ett trevligt och spännande utflyktsmål för barnfamiljer, kanske en heldagsutflykt för barn mellan sju och sjuttio+ ?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Dagens Bild, Foto, Hammersta, Borgruin, Landfjärden, Brita Olofsdotter Tott, Eringsile Nilsson, Sten Sture[/tags]


6 svar till “Dagens Bild – Hammersta borgruin”

  1. Erengisle Nilsson. Som kuriosa kan nämnas att det var Erengisle Nilsson d.y. som i egenskap av kung Karl Knutssons sändebud upprättade Huvudskärs fiskestadga 1450. Tillämpar vi fortfarande ;-)

  2. Det är ju skoj att du skiver om annat än politik. Men det där att Erengisle d.ä. skulle varit gift med den heliga Birgittas syster tror jag du har fått om bakfoten. Jag kan inte hitta något sånt samband (men det kan naturligvis vara jag som har fel också).

    Däremot var Erengisle d.y.:s halvbror Bo Nilsson (Grip) barnbarnsbarn till en av de mäktigaste män som levat i Sverige, Bo Jonsson Grip. Han var dessutom gift med en kusin, Beata Karlsdotter (Vasa), till Gustav Vasas far. Hon var också syster till biskopen och riksföreståndaren Kettil Karlsson (Vasa).

    Ernegisle dy.:s fru var dotter till en annan av medeltidens mäktigaste personer, Olof Axelsson (Thott). Axelssönerna hade periodvis stora delar av både Danmark och Sverige som förläningar. brödraskaran var i praktiken de som bestämde en stor del av politiken då.

    Erengisle d.y. hade alltså inflytelserika förbindelser åt alla håll. Och det avspeglar sig väl i det imposanta Hammersta.

    Dessutom var Danmark och Sverige förenade i en union vid den aktuella tidpunkten så spioneriet var väl en del av stridigheterna mellan adeln och kungarna som präglade Nordens medeltid.

  3. Ja i så fall Anders så är det inte bara jag som fått det om bakfoten. Kan förrexten bakfoten knytas till black om foten? Nu måste jag skriva till spraket@sr.se.. :-)

    Uppgiften har jag lyckligtvis hämtat från en skylt som sitter bredvis ruinen, en informationstavla.

    Skylten är uppsatt av Stockolms Läns museeum. Jag fotograferade skylten eftersom jag har trott att detta var en klosterruin, men det fick oxo sin förklaring på skylten – Birgitta.

    Om du vill kan jag maila bilden till dig.

    Ja, jo, jag är intresserad av annat än politik. Djur och natur, främst fåglar förstås, men oxo historia. Sommartid fotograferar jag mängder av gamla torp och gårdar. Och jag har den stora glädjen av att fortfarande ha ett par böcker av Herman Lindkvist olästa… :-)

  4. Lite svårt att säga säkert, 30-35?

    Häringegrottorna som ni åker förbi är definitivt värda ett stopp. Men inget för barn under sju, och sjuåringar med tillsyn.

    Borgen är fin, där kan ungar fnatta runt som de vill om de inte börjar plocka loss sten..