Charlotte Kalla

Så är då världscupspremiären överstökad, själv hade jag hoppats att Charlotte skulle bli trea eller fyra, men hon överträffade mina förväntningar. Det gjorde tyvärr också Marit Björgen, det var en väntad vinnare men tyvärr så vann hon med alldeles för stor marginal för att det skulle kännas kul. Fyrtioen sekunder på en mil i fristil är alldeles för mycket, det tyder på en skillnad i kapacitet som knappast kommer gå att hämta in till VM.

Man fick nästan en finsk känsla, att Björgen hade vässat formen på ett otillåtet sätt. Fyrtioen sekunder på ett lopp där hennes sluttid blev 23.48 pekar på en skillnad som knappast Kalla kan hämta in under hela säsongen. Man kan hoppas att Björgen har nått sin maximala form redan medans Kalla har en bit kvar, men så är det nog inte. Norskorna har jobbat extra hårt i år på grund av att de själva arrangerar VM, dessutom kommer praktiskt taget alla lopp starta med masstart. Med andra ord så kan vi knappast räkna med samma framgångar som under OS.

Jag kollade inte tillräckligt länge för att höra varför Petter Nortug inte ställde upp i Gällivare, men jag har onda aningar…

it , , , , , , ab1 ex svd dn1 svt

  19 comments for “Charlotte Kalla

 1. Anders N
  20 november, 2010 at 13:56

  Hon är himla söt jäntan :-P

  • 20 november, 2010 at 14:22

   Vill du bli nackad av feministerna? :-)

   • 20 november, 2010 at 18:19

    Men nä, det gör inte ont i ögonen när man tittar på tjejen. Hon ser alltid så glad ut att TV-tittarna börjar fnissa.. :-P

 2. Sven O
  20 november, 2010 at 14:42

  När det gäller Björgen så har hon fått dispens för att dopa sig.

  • Peter
   20 november, 2010 at 14:55

   Liksom Anna Haag då?

   • 20 november, 2010 at 15:01

    Så måste det vara.

  • Martin Forsman
   20 november, 2010 at 15:28

   Björgen har fått dispens att använda astamedicin med vissa ’förbjudna’ substanser för att kunna tävla på lika villkor. Hade själv astma som yngre, och det var verkligen inte roligt med fysiska aktiviteter om man glömt inhalatorn hemma.

   Att kalla det doping är bara löjligt och småaktigt.

   • 20 november, 2010 at 15:30

    Vem har gjort det?

    • Mats
     20 november, 2010 at 19:04

     ”När det gäller Björgen så har hon fått dispens för att dopa sig. ” Skrev Sven O ovan. Kan kanske förstås som att det bör kallas doping?
     (det var INTE avsikt att peta in ordet ”kallas”, blidde bara så;-)

     • 20 november, 2010 at 19:30

      Det gäller väl den där svenska tjejen oxo, Anna Haag. Fast det är är knepigt. Jag har tävlat i pistolskytte och inser att jag skulle få dispens för att käka betablockerare om jag tävlade idag. Nu är jag tvungen, men jag vet oxo vilken fördel det skulle vara gentemot andra skyttar. Nu vet inte jag hur prestationshöjande astmamedicin är, men…

      • Mats
       20 november, 2010 at 19:57

       Hej Jinge, jag tror jag uttryckte mig lite otydligt. (eller så missförstår jag ditt svar) Jag ville lyfta fram att Sven O faktiskt hade kallat det hela doping…. (nu kom kalla med igen, oavsiktligt som alltid) Jag var inte ute efter att debattera om det verkligen är prestationshöjande eller inte. Naturligtvis höjer det prestationsförmågan när man har astma. (har själv erfarenhet)

 3. Martin Forsman
  20 november, 2010 at 20:58

  Astmamedicin är prestationshöjande. Hela poängen är ju att det endå ska vara ok att någon med astma får använda den även när man elitidrottar eftersom astmatikern så att säga befinner sig på en lägre prestationsnivå i utgångsläget p g a sjukdomen. Att inte tillåta astmatiker som idrottar att medicinera skulle omöjliggöra för dessa att tävla på elitnivå vilket vore tråkigt.

  Vad gäller Northug så tror jag man misstänker att han har körtelfeber och då är inte tävlande någon bra idé :)

  • 20 november, 2010 at 21:01

   Tråkigt, ja, men… Jag är lite tveksam.

   • Bosse
    21 november, 2010 at 00:53

    Astmamedicin är inte prestationshöjande över huvud taget, det är helt fel att det skulle vara så. Den gör bara så att den astmasjuke i bästa fall kan leva ett vanligt liv, tar en frisk person denna medicin så gör den ingen nytta och den höjer alltså inte prestationsförmågan. Det är inget att vara tveksam inför. Kommer någon och påstår att Marit Björgen åker bra pga doping medelst astmamedicin så bevisar vederbörande bara sin totala okunskap i ämnet. Jag har en släkting som är beroende av astmamedicin så jag har blivit tvungen att läsa på lite.

    • Matti
     21 november, 2010 at 01:20

     Varför är det dopingklassat då?

     • 21 november, 2010 at 04:00

      Bra fråga!

      • Martin Forsman
       21 november, 2010 at 10:23

       @Bosse
       Nu vet jag ju inte vilken astmamedicin du talar om, det finns ju några olika. Den jag fick under barndomen var luftrörsvidgande vilket helt klart gjorde den prestationshöjande för min del. Jag har aldrig sysslat med tävlingsidrott men hade endå störst s k lungkapacitet av alla mina klasskamrater under högstadiet. Detta trots att ett antal av dem idrottade på relativt hög nivå.

       Stor lungkapacitet är mycket fördelaktigt för idrottare inom uthållighetssporter som t ex längdskidåkning. Naturlgtivs skulle ingen påstå att Björgen åker bra ENDAST p g a sin medicinering, det vore bara fånigt.

       • Bosse
        21 november, 2010 at 16:22

        Jag har aldrig sysslat med tävlingsidrott men hade endå störst s k lungkapacitet av alla mina klasskamrater under högstadiet.

        Ehh du tror väl ändå inte på allvar att du fick större lungkapacitet pga astmamedicinen? Det är en fysisk omöjlighet. Lungkapaciteten varierar från människa till människa och där har vi helt olika förutsättningar redan från början.

     • Bosse
      21 november, 2010 at 23:27

      Tja du det är mycket som finns med på dopinglistan trots att det inte är prestationshöjande på något vis. Treo Comp t.ex. (kodeinpreparat) och det är absolut inte prestationshöjande, tvärtom faktiskt.

Comments are closed.