Breivikrättegången mot sitt slut


Jag har länge förvånats över det faktum att Sveriges Television sänder direkt från Breiviksrättegången och har gjort så alltsedan starten. Jag undrar om verkligen folk sitter och tittar på det där, idag gjorde jag det själv för första gången och det i en hel halvtimme.

Jag tittade på vad som jag uppfattar som åklagarmyndig-
hetens slutplädering, en förestäl-
lning där den åtalade Sverige-
demokratbeundraren Anders Behring Breivik syntes le vid ett par tillfällen. Han är en man som uppenbarligen är allvarligt psykiskt sjuk enligt min mening. Hans handlande är i sig bevis nog för detta, att han också håller sig med låtsaskompisar som Knights Templar, hans variant på Mållgan, är också ett bevis.

Hur två psykiaters kom fram till att han inte är sjuk, medan två andra menar att han är det är förvisso en intressant fråga. Mina mer primitiva sidor önskar egentligen att han försattes på fri fot, nu direkt. Vad en sådan åtgärd skulle leda till är inte svårt att förstå, och antagligen är vi fler som tycker samma sak, jag tror inte heller att någon av oss skulle förneka att det var ett uttryck för mycket mycket primitiva känslor.

Nu tror jag att han blir dömd till psykvård, en hel del talar för det. Bara det faktum att han ville rädda Norge från ”muslimerna”, som enligt honom håller på att ta över världen är ju tillräckligt för psykvård. Samtidigt så konstaterar jag att han uttalat att Sverigedemokraterna är det enda vettiga politiska partiet i Sverige, jag undrar hur lång tid det ska ta innan deras medlemmar och presumtiva väljare ska ta in den upplysningen?

En konsekvens av Breiviks två terrorattentat måste bli att strafflagen i Norge förändras, livstids fängelse behöver tas in bland påföljderna, men jag undrar om Breivik kommer leva så länge till när rättegångsfasen är avklarad. Förr eller senare så är det någon som ser till att ta lagen i egna händer. Det är inte bra, men det är så jag tror att det kommer sluta.

it Andra om: , , , , , , , , , ab123 gp123 ekot dn123 svd123


8 svar till “Breivikrättegången mot sitt slut”

 1. Som människa är jag övertygad om att Breivik är psykiskt sjuk. Experterna behöver väl någon forma av bevis att hänga upp det på.
  Att döma honom till psyskiskt vård är tydligen enda sättet för Norge att spärra in honom för gott. Något annat kommer inte norska folket kunna acceptera.
  Det enda som kommer diskuteras är väl om den kommande domen är politisk eller om han enligt psykiatrin anses just psyksikt sjuk

 2. Det är utmärkt att han bedöms som tillräknelig. För det som har framkommit under rättegången visar tydligt att denhär personen kan inte vara riktigt klar i huvudet. Bara gärningen i sig och att han ser konspirationer mot sin ”ras” överallt. Det intressanta är vinklingen på det hela. Han satt där hemma som misslyckad boende hos sin mor spelade spel dygnet runt och läste rasistiskt svammel för att skylla sitt misslyckade liv på någon annan. Om något så bevisar hans gärning att det är ingen som dragit ned honom eller försöktk hindra honom från att lyckas förutom honom själv. Det enda jag hoppas är att han aldrig kommer ut.

 3. Ut kommer han, oavsett domen, säkert aldrig, om han nu inte lyckas rymma. I frihet skulle han inte överleva en dag i den här delen av världen. Även i fängelse eller på en psykinstitution krävs nog speciella arrangemang för att hålla honom vid liv.
  Min gissning är att han kommer att ta livet av sig.

  • Att Breivik skulle ta sitt liv ser jag som fullständigt otänkbart då alla inblandade verkar vara överens om att han har en extremt grandios självbild och i sin egen värld är övertygad om att hans sjuka konspirationsteorier är ’sanningen’.

   Om han döms till psykisk vård eller ’förvaring’ som jag förstått det kallas i Norge så lär han aldrig sätta sin fot i samhället igen och skulle han istället dömas till fängelse måste risken vara överhängande att hans medfångar gör processen kort med honom. Således tror jag lyckligtvis att norrmännen kommer slippa se honom något mer oavsett vad domen blir.

   • Således tror jag lyckligtvis att norrmännen kommer slippa se honom något mer oavsett vad domen blir.

    Inte om han blir en ”kändisfånge” som ska uttala sig i media om hart när allt..

 4. Med all respekt, Jinge, tror jag inte att ”kommendör Breivik” kommer att erbjudas särskilt stora möjligheter att sitta och orera i massmedia.
  Jag vet inte riktigt vad jag själv anser i frågan. Onekligen skulle det finnas ett undehållningsvärde i att se fånen, gärna iförd egendesignad operettuniform, sitta och lalla om sitt låtsasällskap som räddar oss från de hemska muslimerna.
  Problemet med denna ”underhållning” är att terroristen mördade 77 människor och efterlämnade trauman för livet hos många fler.
  Det är nog inte läge för att göra freak-show av detta, och jag skulle gissa att väldigt få TV-kanaler skulle ta på sitt samvete att bjuda in honom.

  • Med all respekt, Jinge, tror jag inte att ”kommendör Breivik” kommer att erbjudas särskilt stora möjligheter att sitta och orera i massmedia.

   Har jag sagt det?