Breivik inte konservativ enligt debattör


Det är fel att koppla ihop Breivik med konservativa idéer, skriver Roland Poirier Martinsson i Dagens Nyheter idag. Att nationalism kopplas ihop med konservativa idéer är dock rätt så självklart enligt mitt sätt att se saken.

Men det spelar kanske mindre roll i nuläget, själv har jag slutat läsa om Breivik, det var först idag som jag återupptog läsandet, främst därför att den senaste psykiatriska undersökningen avvisas av rätten i Norge. På någon av hemsidorna så hävdades det att det saknades någon information, och att det bara var en formsak. Jag vet inte hur adekvat den infon är, men jag läste att Breivik inte vill hamna på ett sjukhus, det avgör saken för min del.

Jag tycker inte att man ska tillmötesgå hans begäran om att få sitta i fängelse, dådet är totalt sinnessjukt vilket borde göra frågan helt onödig. Det måste rimligen finnas speciella avdelningar för de allra knäppaste i Norge, har de fyrabäddssalar så skulle det glädja mig. Jag har absolut ingen lust att vara politiskt korrekt eller humanist när det gäller denna galning, men jag avstår från att beskriva vilka egenskaper jag tycker att hans medpatienter bör ha.

Bilden på den norska flaggan tog jag utanför ambassaden i Stockholm dagen efter dådet, det hade samlats en hel del människor på platsen för att lägga blommor utanför byggnaden och flera personer grät. Jag tyckte att det kändes otäckt, en sådan sak kan bara inte hända i Skandinavien. Men det kan det uppenbarligen.

Tyvärr så har Norge en lagstiftning som innebär att livstids fängelse inte existerar, hamnar han i fängelse så kommer han att släppas om sexton år. På det sättet så är den svenska lagstiftningen bättre, vi har livstidsfångar som aldrig kommer att släppas, de har rätt att begära det men en domstol fattar det slutgiltiga beslutet. Och man gör det utifrån Kriminalvårdens egen utredning. Det kan tyckas vara rättsosäkert, men i det här läget är det en garanti för att man inte släpper ut farliga människor på gatan.

Samtidigt är det lite kul att konstatera att Roland Poirier Martinsson känner sig manad att gå ut i DN för att påstå att det är fel att koppla ihop Breivik med konservativa idéer.. (Regler: http://jinge.se/netikett-kommentarsregler)

it Andra om: , , , , , , , svt12 sr1 dn1234 gp svd12345 ab1234


15 svar till “Breivik inte konservativ enligt debattör”

 1. Jag vet ett lämpligt straff, men en sådan kommentar blir aldrig framsläppt. Men jag mejlar mitt förslag i alla fall..

 2. Även Lars Adaktusson (tidigare del av ”vänstermaffian” på SVT (obs ironi)) tycker det är tjabbigt av ”socialister och kommunister” som Greider resp Linderborg att söka efter grogrunden i vilken Breiviks hat uppkommit.

  Han gör detta i dagens Metro, http://www.metro.se/kolumner/fel-koppla-brevik-till-borgerlig-politik/EVHldw!ACrS9X0Wouqs6/
  (Kommentarerna från en Jan Schmidt är läsvärda.)

  Det finns något i dessa rökridåer från högern som framstår som kontraproduktivt. ”Ingen rök utan eld” heter det ju, och det är inte utan att man börjar bli nyfiken på var det egentligen brinner…

  • Jag reagerar framförallt på valet av ordet ”borgerlig” i både rubrik och text. Där gör sig Adaktusson själv skyldig till en förvånansvärt svepande begreppsbortblandning. Att koppla ihop Breiviks åsikter med konservatism, särskilt kulturkonservatism, är en sak. Men jag tror inte att någon anklagat hela den samlade borgerligheten (inklusive alla liberaler) för att dela Breiviks värdegrund.

   Möjligen tillhör Aduktusson dem som tycker att bara konservativa är sant borgerliga. Att det liksom är konservativa mot resten – socialister, liberaler, etc. Eller så gör han ett medvetet val att försöka inkludera så många som möjligt i den påstått anklagade gruppen, så att även liberaler tror att den förhatliga vänstern försöker utmåla dem som breivikare.

 3. Mitt perspektiv är att man inte kan skuldbelägga SD i den mån att alla medlemmar och sympatisörer på något sätt skulle behöva ta ett kollektivt ansvar. Däremot är enskilda representanter som t.ex. Jimmy ansvariga för att ha matat Breiviks världsbild med rättfärdigande av konspirationsteorier och hat mot muslimer som kollektiv. Man skulle kunna tolka Rolands artikel som att den håller med om det, men han verkar å den andra sidan ha ett horn i sidan mot vänstern som kollektiv baserat på enskilda representanters argument, så han verkar inte riktigt hålla med mig.

  • Det är klart att man inte ska, men det går inte att förneka att den sortens islamofobiska schabloner är extremt vanliga i just SD..

   Eller hur?

   • Det räcker väl med att prata med ett antal enskilda SD-sympatisörer för att bekräfta eller förkasta den hypotesen. Men oavsett om majoriteten av dem håller sig med islamofoba schabloner eller ej så är det aldrig skäl att döma dem som inte gör det efter de andras uttalanden.

    Därför kan man bara säga att de specifika personer som har gjort uttalandena är ansvariga för dem. Man kan förstås fråga de övriga om varför de inte har en livligare intern debatt längs den här skiljelinjen om de nu inte håller med, man kan skylla dem för apati inför hatet om de bara vill hålla tyst om sina åsikter, men man kan inte anklaga dem för att hålla med om saker de inte har sagt.

    Det här att kunna säga att SD är ditt eller datt, eller att dess medlemmar ofta är så och så, det liknar väldigt mycket en del av de argumenten som ibland framförs från den sidan, att muslimsk terror faktiskt är vanligare/dödligare, att koranen har mer våld i sig än bibeln, etc. allt för att kunna säga att muslimer är såna och såhär. Vad tjänar det till att argumentera för kollektivt skuldbeläggande? Är det inte för sådant som SD har fel?

    • ”Det räcker väl med att prata med ett antal enskilda SD-sympatisörer för att bekräfta eller förkasta den hypotesen.”

     Och det tror du inte att jag har gjort ??

     Fram tills idag har jag säkert pratat med hundra SD:are, eftersom jag är aktiv antirasist så kan jag aldrig låta bli att prata med dem när jag ser dem ute. Dessutom så har jag drivit denna blogg i nästan nio år och har idag någonstans runt 5000 dagliga besök på sidan. Eftersom jag skrivit tämligen ofta om Mellanöstern och arabvärlden så har jag fått rensa bort tiotusentals kommentarer, och den största gruppen av dessa är skrivna av SD-folk eller SD-sympatisörer,

     Jag har säkert strukit 10 000 rasistiska kommentarer om muslimer och Islam, men du tvivlar tydligen och väljer att gå i försvar för SD:s sak. Det är intressant..

     Om du tror att en av landets mest lästa politiska bloggare saknar erfarenhet av SD och deras rasism så kanske du skulle få bläddra igenom alla anonyma brev som jag fått, alla polisanmälda hotelser för att jag har skrivit om t.ex. palestinierna och hur Israel behandlar dem.

     Det är HAT, H-A-T, som genomsyrar dessa kommentarer. Och det är precis samma sorts har som Breivik givit uttryck för i sitt manifest, för att inte tala om – i hans gärning.

     Nu tror jag inte att SD-medlemmar eller sympatisörer är presumtiva mördare eller terrorister, men det är samma tankegods som hos Breivik, har du inte fattat det trots att du bor i Skåne så är du bara att beklaga. Mig lyckas du i alla fall göra förbannad så håll dig på dina likasinnades bloggar istället!

     • Känner man inte igen talet om kalifatet och islamiseringen så beror det nog på att man har något att försvara.

 4. Det finns ganska gott om konservativa skribenter och debattörer som åbäkar och krumbuktar sig för att slå fast att Breivik har helt andra värderingar än de själva. En annan är Aftonbladets märklige överklasskolumnist Johan Hakelius, som förra veckan menade att Breivik i själva verket är ”lärjunge till kulturmarxister”.

  Hela saken skulle naturligtis ha varit mycket enklare om Breivik vore lite mer uttalat nynazist, eller åtminstone kom från vit-makt-kollektivet. Då hade alla, snabbt och utan reflektion, bara kunnat ta avstånd från honom. Men egentligen är han alltså ännu en kulturkonservativ som drömmer om 1800-talet, kristna värderingar och hierarkiska samhällen. En sådan som gärna klär ut sig i uniform eller gammaldags kläder och odlar åsikter om ”tingens naturliga ordning” och så.

  Det är lätt att förstå hur en terrorist med dessa åsikter måste ha skakat om sådana som Poirier Martinsson och Hakelius.

 5. Det går att uttrycka med färre ord; En ensam galning är lättare att hantera än att se och åtgärda delar av ett sjukt samhälle.

 6. Personligen ser jag det som något av rasism när en vit terrorist måste till varje pris vara galen, sinnessjuk, schizofren m.m. mens färgade terrorister gör det av övertygelse och religiös fanatism. Var alla tyskar som mördade i öst i VK2 galna? Var alla ryssar som mördade och våldtog i Tyskland galna? Att just försöka få ABB galen tvår vi samtidigt händer på alla SDare men även en hel del i FP, KD, M med samma unkna anti-islamåsikter. Det finns inget galet (ok lite galet ;) ) hos ABB, han är en fanatisk fascist och absolut inget nytt under solen. Jag ser tydligt hur vi kollektivt vill förneka att fanatiske fascisten Breivik, vit, uppväxt i medelklass kan göra detta vansinne och sänka sig till ”deras” nivå på bara sin övertygelse om rätt och fel. Då har ju vårt idealsamhälle fallerat och det kan ju inte ske.

  • Personligen ser jag det som något av rasism när en vit terrorist måste till varje pris vara galen, sinnessjuk, schizofren m.m. mens färgade terrorister gör det av övertygelse och religiös fanatism.

   Intressant vinkel..