Bränna julbock inget brott


Missförstå mig rätt nu, jag tycker inte att man ska tända på vare sig julbockar eller något annat, men frågan bör ställas tycker jag, att bränna julbocken i Gävle har blivit tradition och trots detta så bygger man upp den på nytt inför varje jul.

Jag har för mig att det är affärsmännen i staden som står för kostnaden, och för något år sedan så var det en amerikan (?) som brände ner den och försvarade sig med att han inte trodde att det var olagligt. Varje år som bocken reses så frågar media om hur länge den ska få stå kvar, och överlever den de första dygnen så börjar artiklarna handla om hur man har skyddat den just i år. Det finns också webbkameror uppsatta som kontinuerligt visar bocken på nätet, inte för att bockeländet skulle vara särskilt vackert, utan just för att man ska kunna se när den brinner upp.

Om man som affärsidkare får sin egendom uppeldad praktiskt taget varje år men likafullt reser bockeländet på nytt i början av december, då undrar jag om inte uppsåtet ligger hos affärsmännen själva? Det är helt enkelt meningen att bocken ska brinna, det ger reklam åt Gävle och deras affärer. Dessutom så anser antagligen allmänheten att bockbränning inte är ett speciellt allvarligt brott, det ses antagligen som ett ungdomligt hyss. Affärsidkarna kan inte hävda att de lider skada, de vet att man kommer att tända på bocken, och rättsvårdande myndigheter torde vara medvetna om detta förhållande.

I vilket fall som helst så borde en medelmåttig brännvinsadvokat kunna försvara sin klient med framgång eftersom bockeländet står där bara för att brännas upp. Det är väl närmast så att det anses som meriterande för den ungdom som lyckas i sitt uppsåt eftersom bocken är skyddad av webbkameror, och polismyndigheten borde vara väl medveten om den här sortens aktioner, minst sagt.

Om lagbrottet har blivit norm så är det tveksamt om en gärningsman verkligen kan bli ekonomiskt ansvarig, ingen bestrider det faktum att det är ett reklamjippo finansierat av affärsmännen i Gävle. Reklamen utgörs i det här fallet av det faktum att bocken kommer att brännas upp av någon festprisse framåt småtimmarna. Dessutom hade man inte sett till att skydda bocken med vare sig vatten eller någon kemikalie, för övrigt var det en minst sagt lyckad reklam. Händelsen är omnämnd på framträdande plats i alla landets större tidningar och alla TV-kanaler har visat bilder och det har nämnts i radions nyhetssändningar.

Ägarna till bocken har med andra ord lyckats över all förväntan, och branden har inte utgjort någon fara för att vare sig folk eller fä skulle komma till skada. Man borde egentligen befästa detta förhållande genom att ge bock-
brännaren en medalj.

it Andra om: , , , , , dn svd svt sr ab ex gp


15 svar till “Bränna julbock inget brott”

 1. Jag förstår hur du tänker, den står definitivt där för att folk ska fundera och spekulera i om den brinner eller ej, men samtidigt tycker jag nog att det bör vara olagligt att bränna den för teoretiskt sätt så utsätter man ändå folk för fara genom att tända eld på den. Min pappas lager brann ned till grunden gör att två pojkar lekte med tändstickor. De menade inte ens att det skulle gå så men det var torrt och branden spreds fort. Tänder någon medvetet på så riskerar man faktiskt att saker man inte menat skulle brinna börjar brinna. Gud förbjude att branden sprids och halva stan brinner ned, det menade nog inte bockbrännaren skulle hända…

 2. Skulle man inte upprätthålla skenet av konflikt, så skulle det inte finnas ett nyhetsvärde. Intresset för att bränna den nu har med risktagande att göra, ingen risk inte samma grej. Jag tycker det är organiserat bra som det är nu. Det är mer än bara ett reklamjippo, man kan tillskriva det djupare innebörd. Köpmännen bygger sig varje år beläten och folket bränner ned det, ett kristligt budskap således. Hur som helst är det ett deltagande skådespel, en performance art föreställning där publiken deltar, bara grundparametrar och en stor mängd skådespel som kan utspela sig via publikens deltagande. En pjäs om motsättningar och hjältedåd.

  • Hur som helst är det ett deltagande skådespel, en performance art föreställning där publiken deltar, bara grundparametrar och en stor mängd skådespel som kan utspela sig via publikens deltagande. En pjäs om motsättningar och hjältedåd.

   Väl formulerat! Är du en brännvinsadvokat? :-)

   • Borde blivit, hade varit ett smidigt jobb. Men det är en motsättning av kultur och motkultur, den stiliserade snoppen på den upplysta reklamskylten från H&M. Snoppen förargar en del, reklambilden förargar andra, skådespelet är igång och du är en del av det. En statist som illustrerar en skiljelinje i samhället.

 3. ”Om lagbrottet har blivit norm så är det tveksamt om en gärningsman verkligen kan bli ekonomiskt ansvarig” – Njae, det är ju inte riktigt så det funkar. Varje dag kör folk för fort t ex, något som en majoritet av människor säkerligen egentligen inte bryr sig om, men det betyder ju inte att det är rätt. Någonstans måste samhället sätta en gräns.

 4. Som Gävlebo har jag inget emot att den brinner ibland, dock beklagar jag mig över två saker. Först så är det idiotiskt att bränna den så tidigt på säsongen, antagligen ett fylleverk eller kopplat till vadslagningsintressen. Sedan, var fan är snön?!? ;-)

  • Den kommer till Gävle i morgon. Annars kan jag hålla med dig, de kunde ju iaf vänta till dagen före julafton. Ett år satt jag på en krog i Gävle som hette Skeppet, tror jag, när vi kom upp så var bocken nerbränd.. :-) Vet inte om krogen finns kvar ens..

  • Man hade ju planer på att spruta vatten på bocken i år som sedan skulle frysas till is men med plusgrader går det ju inte.

 5. Handlarna i Gävle borde betala bockbrännarnas böter o. dyl. Skulle vara väl använda reklampengar.

 6. Håller helt med Jinge och Elin om det förkastliga i att sätta eld på saker på detta sätt. En jättebrasa med halm mitt i stan kan väldigt lätt gå från oskyldig lek till katastrof, det behövs bara lite vind. Att elda upp andras egendom är inte acceptabelt,det är kriminellt.
  De lokala handlarna verkar helt se till reklamvärdet av brandracet, och är därmed medansvariga om det värsta skulle hända.
  Skulle belätet få stå orörd under, säg 5 år, betvivlar jag att det kommer att byggas någon mer bock.