Bränderna i Göteborg


Ibland så undrar jag om politiker tänker, och i så fall hur de tänker. Alla ser vi löpsedlarna som återigen fylls med uppgifter om bränder och stenkastning mot brandmän och poliser.

Idag är det i Göteborg som det eldas bilar, förut var det Rosengård i Malmö och Ronna i Södertälje. För någon månad sedan var det ett område i Uppsala och även vi i huvudkommunen har haft vår beskärda del av skadegörelse och bränder. Alla vet vad rasistpartiet i Sveriges Riksdag tycker och tänker så dem behöver vi inte fråga. Vi behöver inte heller fråga dem om vad för sorts åtgärder som krävs för att stoppa skadegörelsen. Kortsiktigt förespråkar de säkert en militär lösning och sedan ska de överlevande ungdomarna transporteras tillbaka till det land de kom ifrån, eller till sina föräldrars hemland.

Men man bör kanske i första hand fråga sig vad det är som gör att ungdomar ger sig på döda ting som bilar och sopcontainers. Är det möjligen insikten om att deras egna framtidsutsikter är mörka? Om politikerna ser så långt så kan man undra vad de har för planer för att åtgärda saken. För ska dessa ungdomar växa upp med en insikt om att deras tillvaro kommer att utmynna i långvarig arbetslöshet och kanske sedan förtidspensionering så har man lagt grunden för ännu fler upplopp och tänk om dessa ungdomar plötsligen skulle fokusera på rätt målgrupp – politikerna?

Ve och fasa, då fick man stängsla in Riksdagshuset, ja spärra av hela Helgeandsholmen kanske. Förr så hade kungahuset sina stallar på ön, idag verkar det som ön domineras av en annan art som får hästar att verka intellektuella. Samtidigt så kan jag konstatera att media försöker sälja fler lösnummer istället för att berätta för sina läsare att det handlar om alienation som grundas i en skola som inte klarar att förmedla vare sig kunskap eller hopp om en bättre framtid.

it Tags: , , , , , , ex ab1 gp dn svd sr


9 svar till “Bränderna i Göteborg”

 1. -”Är det möjligen insikten om att deras egna framtidsutsikter är mörka”. så avancerat är det nog inte, för om det vore det så skulle de också förstå att de blir ännu mörkare med detta beteende.
  Det sannolika är att det är några centralfigurer som uppviglar, brottsgängen vill ju ha fritt fram och kontroll av dessa stadsdelar så de är säkert inblandade. Polisen borde utreda mer hur det styrs och se till att stoppa detta, annars ger de makten till dessa gäng över hela stadsdelar som lever under andra lagar och i ren anarki.

   • Klart där finns sociala orsaker bakom; men samtidigt ska man inte tycka synd om dessa gäng. I dessa områden är det kanske uppemot 80-90% arbetslöshet medan det är en väldigt liten del som bråkar; hade det enbart varit sociala orsaker så hade _alla_ fattiga människor varit ute och bränt bilar.
    Om den stora massan kan sköta sig trots motgångar så kan det ju faktiskt vara andra anledningar bakom också; att de som håller på med sånt där faktiskt är drägg och förtjänar en käftsmäll, t ex.

    Att skylla enbart på sociala orsaker är som att sparka på de som redan ligger ner men fortfarande sköter sig och kämpar för att få det bättre.

 2. I delar av Norrland är ungdomsarbetslösheten lika hög och framtidsutsikterna minst lika dystra som i Göteborgs förorter. Där brinner det inga bilar. Där förekommer det inte stenkastning mot räddningstjänst eller kollektivtrafik.

  Är själv en norrbottning i nå’lite exil i just Frölunda och får se eländet på riktigt nära håll. Att försöka bortförklara dessa kriminella ligisters excesser med att det har socioekonomiska orsaker är urbota enfaldigt och naivt.

  • I delar av Norrland är ungdomsarbetslösheten lika hög och framtidsutsikterna minst lika dystra som i Göteborgs förorter. Där brinner det inga bilar. Där förekommer det inte stenkastning mot räddningstjänst eller kollektivtrafik.

   Nej det är väl svårt att dra ihop en grupp kravallande ungdomar i Sorsele antar jag, det går ju lättare i storstadsområden…

   • Har du aldrig hört talas om varg-gängen? De är sjukt bra på utpressning har jag hört och de snor norrlänningarnas mat och dödar deras hundar – enligt norrlänningarna iaf. ;) Tungt beväpnade är de tydligen också.