Bra att Zlatan slutar

Jag tycker att det var ett välkommet besked att Zlatan Ibrahimovic nobbar landslaget. Välkommet därför att det ger Erik Hamrén en bra möjlighet att satsa på det landslag som ska kämpa sig fram till en plats i nästa VM efter Sydafrika.

Jag har länge ansett att landslaget behöver genomgå en rejäl föryngring, det fungerar inte att ha med gamlingar som Henke Larsson, även om han speltekniskt platsar i laget. För samtidigt tar han i praktiken upp en plats i landslagstruppen för någon av de yngre förmågorna som behöver skaffa sig landskampserfarenhet. Nu har Henke slutat med fotboll och kan glädjas åt att han är en av landets mesta landslagsspelare någonsin. Han har en hedersplats i fotbollens egen Hall of Fame.

När det gäller Zlatan så kan vi konstatera att han är en forward i absolut världsklass. Det finns visserligen ett par tre konkurrenter om titeln Världens Bäste Forward men samtidigt så har han haft förbluffande svårt att bli samma fixstjärna i landslaget som han blivit i Inter och nu i Barcelona. Det beror kanske på sällskapet har han antytt, en sak som i sig visar på att han inte hör hemma i laget. Han saknar den smidighet som är nödvändig för att smälta in i ett svenskt landslag.

Att han dessutom fått kaptensbindeln var ett av Lagerbäcks större misstag tycker jag. Att ha en lagkapten som på presskonferenser antyder att lagkamraterna inte håller måttet förstör garanterat stämningen i laget. Ingen säger något eftersom det just är Zlatan som säger det, alla vet att han är en världsspelare som egentligen är för stor för lilla Sverige där lagom är bäst.

Nu är vi således av med gamlingarna i blågult och kan satsa på att släppa fram de talanger som gjort sådan succé i

Zlatan

U21-sammanhang. Ser man på TV-programmet ”I Zlatans Fot-
spår” så inser man att det finns en stor mängd fotbollstalanger av format ute i klubbarna. Nu ska man inte släppa in smågrabbar i laget men förbundet bör satsa på att dubblera varje landslag som man gjort med t.ex. U21-laget.

Jag minns inte när jag första gången skrev att alla äldre borde lämna landslaget, men det var nog redan för ett par år sedan. Riktigt akut kändes det efter U21-lagets framgångar då vi fick se en strålande offensiv fotboll från de blågulas sida. Nu är några av dessa spelare etablerade i seniorlaget och vissa har inlett strålande internationella karriärer. Det är bra, det är dessa som ska tjäna som förebilder för de ungdomar som växer upp idag, Zlatan gör redan det och har redan förtjänat sin plats i Hall of Fame.

intressant Andra om: , , , , , svd1 dn12 ex1 ab12 t

  16 comments for “Bra att Zlatan slutar

 1. Magnusson
  10 november, 2009 at 08:57

  Jag tror också att det är bra om Zlatan slutar och släpper fram en yngre förmåga. Och vi har alla sett att han är loj och inte satsar på landslaget. Han är som bäst på klubbnivå.

 2. Jonas
  10 november, 2009 at 09:58

  ”Det finns visserligen ett par tre konkurrenter om titeln Världens Bäste Forward” Knappast. Men höjd till skyarna av svensk media sedd med svenska glasögon, utan verklighetsförankring.

 3. 10 november, 2009 at 10:12

  Knappast. Men höjd till skyarna av svensk media sedd med svenska glasögon, utan verklighetsförankring.

  Inte alls, Zlatan är en av de allra bästa. Hajjar jag inte det så hajjar man inte fotboll. Sorry!

 4. 10 november, 2009 at 10:33

  Jag håller med om att Zlatan är ett felval när det gäller lagkaptenrollen. Dessutom så har han antytt att landslaget saknar förmåga att spela det system som gäller för en mer offensiv fotboll. Och det handlar i första hand om brist på kompetens i spelarmaterialet. Det är klart att de andra spelarna reagerar på det eftersom Zlatan är den han är. Nu tror jag att det faktum att Hamren gått ut med detta ändå innebär att Z är borta från svensk landslagsfotboll, och vaddå, han gör inte fler mål än andra.

  • Jonny
   10 november, 2009 at 11:37

   Betvivlar starkt att du är fd. allsvensk. Gällande vem som gör mest mål så blir det ju inte direkt lättare för andra att göra mål när motståndarna kan markera som vanligt istället för som med Zlatan sätta tre gubbar i närheten av honom hela tiden. Det är helt sanslöst vilka kappvändare vi har i detta land. Vi har en kille i världsklass som kräver lite special treatment, vad är problemet? Ingen jävel gnäller över att Forsberg har fribiljett till vilket mästerskap som helst oavsett om han tränat eller inte. Det är patetiskt med alla tyckare, från Ralf Edström (som fö. är fd. allsvensk på riktigt) till små människor utan egna idéer. Både Napoli och Argentina anpassade sitt spel efter Maradona, det kan också Sverige göra. Det är på den nivån Zlatan spelar och det är på den nivån han skall bemötas.

   • Björn
    10 november, 2009 at 23:55

    Sverige har anpassat sig efter Zlatan, det är därför vi inte har något riktigt spel längre. Och när Zlatan inte levererar trots att han har 10 assistenter ute på plan så går det åt helvete. Sverige kan inte ha en taktik som går ut på att Zlatan ska vara på spelhumör. Det spelar ingen roll om Zlatan utses till världens bäste, om han inte hjälper Sverige att vinna sina matcher har han inget i landslaget att göra.

 5. Martin Forsman
  10 november, 2009 at 16:41

  Har för mig att en viss Fredrik Ljungberg brukade skippa tråkiga träningsmatcher och då gnällde minsann ingen. För övrigt så är Zlatan 28 år och blir således 30 innan vi möjligen har lyckats krångla oss till EM, och därför kanske det är bättre att börja bygga ett nytt landslag för framtiden. Alla fotbollsspelare är ju tyvärr inte som Henke så de håller hög klass en bra bit efter 30 strecket.

  Jag vill förtydliga att jag gillar Zlatan som spelare och på kort sikt vore det naturligtvis förödande för landslaget OM han helt lägger ner vilket alltså inte är sagt.

 6. tane
  10 november, 2009 at 20:39

  Mailadress krävs!

 7. Arebir
  10 november, 2009 at 21:26

  Zlatan har lyckats i alla lag han spelat inkl. Juventus, Inter och nu i Barcelona. Det visar att problemet inte finns hos Zlatan det är landslaget som suger. Visst har han bättre medspelare i sina klubblag men spelar man i landslaget ska man klara av mer än att tjonga upp fantasilösa bollar till en punktmarkerad Zlatan.

  Vad som förvånar mig mest är att han inte tröttnat tidigare! Att ständigt få höra massa skitsnack om att han inte är ”riktig svensk” och ”överskattad diva”…. När laget inte vinner så är det Zlatans fel… När han gör mål var det bara tur…. Och att Hamren jämför honom med en häst gör inte saken bättre precis!

  Zlatan har för länge sedan visat att han är bäst på sin plats, han behöver inte bevisa något mer! Allra minst för patetiska och avundsjuka figurer som i åratal öst sitt hat över den enda stjärnan som svensk fotboll har i dagsläget! Snacka om självmål!

  • 10 november, 2009 at 21:45

   Zlatan har lyckats i alla lag han spelat inkl. Juventus, Inter och nu i Barcelona. Det visar att problemet inte finns hos Zlatan det är landslaget som suger. Visst har han bättre medspelare i sina klubblag men spelar man i landslaget ska man klara av mer än att tjonga upp fantasilösa bollar till en punktmarkerad Zlatan.

   Du glömde PSV. Jo det är definitivt så att Z är en världsspelare, men du måste oxo hålla med om att han inte alls nått samma höjd i blågult. Men jag menar att vi måste bygga ett landslag utifrån U21, ett lag med morgondagens stjärnor. Men det har jag skrivit förr…

   • Arebir
    10 november, 2009 at 22:33

    ”….vi måste bygga ett landslag utifrån U21…”

    Jo jag håller med! Men det behövs också några äldre spelare med rutin.

    • 10 november, 2009 at 22:44

     Fast det är ett par år innan nästa VM-kval inleds. De unga hinner få rutin om man hinner dessutom cirkulera 20-25 spelare i truppen på ett år bara innan en ny stomme är framtagen.

   • brunte
    10 november, 2009 at 23:45

    Zlatan har aldrig spelat i PSV, utan i ajax!!

    • 11 november, 2009 at 03:43

     Så var det ja… :)

  • Björn
   11 november, 2009 at 00:03

   Det är alldeles för enkelt att bortförklara hans oinspirerade spel i landslaget med att medspelarna inte håller måttet. Så många chanser som han trots allt får är det skandal att han inte gör fler mål. Om Zlatan behöver 4-5 superstjärnor för att komma till sin rätt är han sannerligen inte den världsspelare han påstås vara. Jag tror att det är ett problem med Zlatans inställning. Han ”respekterar” antagligen inte de övriga svenska spelarna och det känner de naturligtvis. Och om det inte var för att alla i landslaget mycket noggrant fåt sig förklarat att spelet går ut på att ”enda stjärnan” Zlatan ska ha bollen hade vi sluppit alla desperata långbollar. Bygg ett riktigt spel där Zlatan bara är en (viktig) kugge så ska ni se att det kommer att gå bättre.

 8. Gösta Berling
  11 november, 2009 at 21:36

  Successiv förnyelse är det enda rimliga. Med ditt sätt att resonera är man slut som landslagsman i 25-årsåldern, det är inte rimligt i en tid när t o m simmarna (som förr lade upp vid 18) håller på lika länge som fotbolls- och ishockeyspelare. Men du kanske tycker att Alshammar är förbrukad trots att hon så sent som idag slog världsrekord …

Comments are closed.